JohnnyCage

Alaposan kidolgozott tervekkel halad az Intel a mobilpiacon

[ZDNET] Az AMD-vel szembeni lépéselőny megszerzésének reményében a chipóriás három új, nagyteljesítményű, de igen alacsony fogyasztású és árú processzort kínál a notebook gyártóknak.

Az Intel Corporation "mindent beleadva" próbálja egyre gyorsabb mobil Pentiumjaival meghódítani a mobilszegmenst, kihasználva az AMD pillanatnyi megtorpanását.
A társaság három gigahertz-kategóriájú mobil Pentium III-as chipsorozat szállítását tervezi 2001 áprilisára. A három 1GHz-es mobil Pentium III változat mindegyike különböző tulajdonságokkal fog bírni a gyártási eljárás, a chipkészlet, a buszsebesség és cache-méret terén. Úgy tűnik, a három processzorváltozat ezen kívül különböző piaci szegmensek meghódítására készül.

Az AMD hasonlóképpen igyekszik a mobilpiacon, de új Athlon és Duron processzorai nem fognak a gyártókhoz kerülni az éven. "Az Intel rendkívül aggresszív a mobilszegmensben, mert ez a piac gyorsabban fejlődik, mint az asztali gépeké", mondta Kevin Krewell, a Microdesign Resources főelemzője, valamint a Mikroprocesszor Fórum kiadója.
A processzorok sebessége lépést kell, hogy tartson az asztali PC-k CPU-ival, ellenkező esetben a jővőbeni növekedésnek korlátja lehet, állítja Krewell.

Bár nem minden felhasználónak van szüksége 1GHz-es notebookra, a vásárlók mégis megpróbálnak olyan gyors notebookokat venni, amilyet tudnak, mert ezeken a gépeken szinte minden alkalmazás fut, miközben megmarad a mobilitás előnye.
Az Intel tervezi jobb ár/teljesítmény arányú Celeron processzorainak kiadását is. A 750MHz, 800MHz, 850MHz és 900Mhz-es típusok 2001 első, második, harmadik és negyedik negyedévére várhatóak. Az Intel ezenkívül többféle alacsony fogyasztású, mini notebookokba való Pentium III processzorok gyártását is előkészítette, s hamarosan szállítja ezen termékeit is.

A társaság még nagy igyekezete ellenére is késik egy-két hónappal a mobil processzorok kiadásával, mert az 1GHz-es határ elérését a hordozható PC-kben 2001 első negyedévére kalkulálták eredetileg a cég szakemberei.
Egyes források szerint az új processzorok 0.18 mikronos gyártási technológia mellett SpeedStep technológiával, és 100MHz-es rendszerbusszal fognak rendelkezni. Elsőként a nagyobb, asztali gépek helyettesítésére szánt notebookokat kiszolgáló változat fog megjelenni, mely a 815EM nevű, nemrég bejelentett mobilchipsettel együtt lát napvilágot.

A cég tervbe vett még egy Coppermine-T kódnevű magon alapuló, csökkentett méretű, 0.18 és 0.13 mikronos technológiával készülő, 2001 második negyedévére várható processzort is. A CPU legfontosabb tulajdonságai közé tartozik a 133MHz-es busz, melynek előnyeit egy új Almador-M nevű chipkészlettel fogja kihasználni.

Egyes források szerint 2001 második negyedévének vége felé készül el az Intel harmadik, 1GHz-es mobil CPU-ja, amely egy új maggal, 0.13 mikronos gyártási eljárással készül. A processzor a Tualatin kódnevet viseli. A 0.13 mikronos technológiával készülő processzorok előnye a kisebb méret, a nagyobb elérhető sebesség, az olcsóbb előállítás és a kevesebb termelt hő.

A CPU 133MHz-es rendszerbuszszal és 512KB L2 cache-sel fog rendelkezni. Az Intel valószínűleg egy olyan területet keres, ahol az AMD nem olyan erős, és ezért dominanciát szerezhet. Ez a terület egyenlőre a mobilpiacnak tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!