JohnnyCage

A Rambus keze az nVidiát is elérte

Számos másik cég után a Rambus most úgy tűnik, a grafikus chipjeiről híres nVidiát is célba vette. A cég jogi lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben az nVidia nem vásárolja meg licenszét.

A Rambus, amely eredetileg memória technológiák kifejlesztésére szakosodott társaság volt, mostanában inkább egy egyszerűbb módja felé fordult a pénzkeresésnek. Úton-útfélen mindenkitől licenszdíjat követel, ha kell jogi úton. A Rambus tulajdonában van a Rambus DRAM, valamint a DDR-SDRAM memória-technológiák szabadalma is. A cég jelenleg perben áll a Micron, Hyundai és Infineon memóriagyártókkal, mivel azok megtagadták a licenszdíj fizetését. A Samsung és a NEC szerződést kötött a céggel, így törvényesen jogosult a Rambus DRAM és a DDR-SDRAM memória modulok gyártására.

Az nVidia hivatalos közleménye szerint a Rambus figyelmeztető üzenetet küldött nekik, hogy az általuk gyártott grafikus chipekben alkalmazott technológia megsérti a Rambus szabadalmait. A Rambus egyúttal licenszdíj fizetésére kérte fel a céget. Az nVidia azt állítja, hogy semmilyen Rambus szabadalmat nem sértett meg, ezért fizetni sem hajlandó. Az nVidia egyik szóvivője szerint a cég tárgyal a Rambussal, de nem valószínű, hogy megegyezésre jutnak, így marad a jogi út.

Az nVidia korábban már több hasonló esetben is érintett volt, többek között az SGI és az S3-mal állt perben. Mindkét esetben keresztlicensz-szerződés lett a dologból, de az SGI esetében még kompenzációs díj fizetésére is sor került az nVidia részéről. Az nVidia jelen pillanatban is perben áll a 3dfx-szel, mivel az saját technológiáját vélte felfedezni az nVidia termékeiben. A levegőben lógó Rambus-nVidia perrel lassan kisebbségbe szorulnak a Rambus által MÉG be nem perelt számítástechnikai cégek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!