Berta Sándor

Jöhetnek a titkosított videostreamek?

Egy újítás segítségével még biztonságosabb válhatnak a szolgáltatások.

A változás a WebRTC szabványhoz kifejlesztett új alkalmazásprogramozási felületnek köszönhető, amelynek neve Insertable Streams. A funkcióval hamarosan lehetővé válhat a titkosított videostreamek tovább irányítása és a felhasználóknak vagy a cégeknek amiatt sem kell majd aggódniuk, hogy a közvetítéseket bármely szerveren eltárolhatja vagy azokba beleolvashat valaki. Mindezt a végpontok közötti titkosítás és a videochatek ötvözése fogja biztosítani.

Az Insertable Streams első változatát már integrálták a Chrome böngésző Canary tesztverziójába és hasonló projekten dolgozik a Jitsi Meet csapata is.

A WebRTC ugyan alapból is titkosít minden kapcsolatot, de a titkosítás általában csak a kliens szoftvert és az adott videochatrendszer üzemeltetője között valósul meg. Ez azt jelenti, hogy az adatfolyamok elosztásáért felelős szerverek számítanak a gyenge pontoknak, mivel azok végzik az információk kikódolását és újbóli titkosítását. Az új funkció viszont képessé teszi a szervereket arra, hogy a titkosított video-adatfolyamokat közvetlenül tovább irányítsák. A megalkotott alkalmazásprogramozási felület műszaki hátterét a WebrtcHacks nevű oldalon közölt blogbejegyzés ismertetette.

A Jitsi Meet munkatársai a közeljövőben már használni szeretnék az új API-t, ezért a funkció integrálásán dolgoznak, amely már elvileg tesztelhető. A fejlesztők azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mindenki tartsa szem előtt, hogy nem kiforrott, hanem tesztmegoldásról van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!