Berta Sándor

Már tesztelik a H.265 videokodek utódját

Hatékonyabbá válhat a felvételek streamelése, miközben a minőségük is javulhat.

A következő években egyre nagyobb lesz az igény a nagyobb felbontású videókra, ezért a szakemberek folyamatosan fejlesztik az új kodekeket és szabványokat. A Westdeutscher Rundfunk és a Fraunhofer Társaság Heinrich Hertz Intézetének munkatársai már tesztelik a VVC/H.266 videokodeket, amelyet a HEVC/V.265 utódjának szánnak. Az utóbbi jelenleg a legmodernebb és leghatékonyabb videokódolási szabvány és többek között okostelefonokon alkalmazzák a felvételek felvételére és lejátszására, valamint a nagy felbontású tartalmak streamelésére.

A Fraunhofer Társaság intézete az AVC/H.264 és a HEVC/H.265 fejlesztésében is főszerepet vállalt, s nem volt ez másként a VVC/H.266 megalkotásakor sem. A projekt célja a videominőség további javítása és az adatátviteli költségek csökkentése volt. A VVC/H.266 a jövőben a HEVC/H.265-höz képest hatékonyabb adatátvitelt tesz lehetővé, az adatráta-megtakarítás akár 50 százalékos is lehet. Ez különösen fontos a mobilhálózatokban, ahol az átviteli kapacitás korlátozott. A HEVC/H.265 alkalmazásakor egy 90 perces Ultra HD felbontású videó esetében akár 10 gigabájt adat is továbbításra kerülhet, míg a VVC/H.266 használatakor csupán körülbelül 5 gigabájt.

Az új kodeket várhatóan 2020 nyarán mutatják be hivatalosan, az első kompatibilis termékek és szolgáltatások pedig 2021-ben jelenhetnek meg a piacon. A WDR és a Fraunhofer Társaság intézete laboratóriumi körülmények között addig is teszteli a prototípusokat. A HEVC/H.265 másik utódja az AV1 lehet, amely akár 20 százalékkal jobb, s nem terhelik drága és zavaros szabadalmi licencek. A kodek mögött ráadásul olyan óriáscégek állnak, mint az Amazon, a Facebook, a Google, a Microsoft és a Netflix, valamint a támogatók között van a Mozilla is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjhun #4
    Mi van a Perseus codec-el? (Már több hónapja létezik hardveres és több éve szoftveres változatban is.) Állítólag 2-3* kissebb bitráta mellett hozza azt a minőséget, a HEVC-hez képest. Így, a VVC se lesz jobb nála, nemhogy az AV1. WEB-rádiós/MP3-as bitrátán lehetne tolni, az SD tartalmakat. (A Mindig TV ezzel jobban járna a jövőben.)
  • _svd_ #3
    A hardverek fejlődése és a fogyasztók vélt vagy valós igénye folyamatosan emeli a képfelbontást. Ezt követnie kell a tömörítő eljárásoknak.
    Az SD felbontásban, ami nagyjából 1K felbontásnak felel meg az mpeg2 (h.263)) tömörítést alkalmaztak. A FullHD megjelenése ami 2K, a felbontás növekedése mellett csökkenő fájlméretet hozott. Ez a ma használt h.264. mas néven AVC. A 4K felbontás tömörítése h.265, HEVC. Érdekes módon az erre történő átállás a kevésbé volt fájdalmas. A processzorba épített grafikus processzorok viszonylag gyorsan megkapták a fejlesztés. Még a mai mobil Atom processzorok is megbirkóznak vele, ha elegendő a FullHD megjelenítés.
    A h.266 egyértelműen a 8K felbontás támogatása. Egyértelműen a változó fogyasztói igények irányába tolják a fejlesztés. Ma már nem BD lemezekről történő lejátszás optimalizálása a cél. A piac egyre nagyobb részét lefedő Netflix, Prime Video és társaik megjelenítési minőségének maximalizálása a cél, csökkenő adatforgalom mellett.
  • Csaba161 #2
    Persze hogy van!

    Így kénytelen leszel lecserélni minden hardware-t és software-t sok pénzért újabbra, amelyik majd tudja az új szabványt...
  • ostoros #1
    Van értelme egy még újabbnak?