Berta Sándor

A Netflix és a YouTube is korlátozza a streamek minőségét

A tartózkodási helytől és a használt eszközöktől függ majd, hogy az emberek mennyit érzékelnek az intézkedésekből.

Néhány nappal ezelőtt kiszivárgott, hogy képminőségi korlátozás jön a stream-platformokon, miután Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosa megkereste Reed Hastings vezérigazgatót, a Netflix első emberét. A két vezető között szóba került, hogy automatikusan csökkenteni kellene a stream-szolgáltatásoknál a generált adatforgalmat, ezt pedig úgy lehetne leginkább elérni, hogy a leadott felvételek nem nagy felbontásúak (HD), hanem SD felbontásúak. Az már akkor ismertté vált, hogy az Európai Bizottság nem csupán a Netflixszel vette fel a kapcsolatot és arra szólította fel a piaci szereplőket, hogy működjenek együtt az internetszolgáltatókkal és a rendelkezésre álló szélessávú kapacitásokhoz igazítsák a forgalmukat azért, hogy adott esetben az online videojátékok vagy a stream-ajánlatok ne korlátozzák az otthoni munkavégzését és ügyintézést.

Mostanra eldőlt, hogy a Netflix 30 napra korlátozza a stream-ajánlata, vagyis az elérhető műsorok képminőségét, továbbá az is, hogy hasonlóan cselekszik a YouTube az Európai Unió területén. Breton üdvözölte a döntéseket.

A videomegosztó platform annak ellenére vezette be a szigorítást, hogy az elmúlt napokban csupán néhány kiugróan magas felhasználási értéket figyelt meg, de mégis minden felvételnél a szabvány minőséget állította be. A YouTube intézkedésére azután került sor, hogy egyeztetett a kérdésben az európai uniós biztos, valamint Sundar Pichai, az Alphabet vezérigazgatója és Susan Wojcicki, a YouTube vezetője. Fontos egyébként, hogy a videomegosztón - a korlátozás ellenére - elvileg lehetőség van a képminőség manuális beállítására. Breton üdvözölte a döntéseket.

Csak a Netflix lépése becslések alapján 25 százalékkal kisebb adatforgalmat fog generálni. Amennyiben a két szolgáltató önként nem működött volna együtt, akkor az EU akár kényszeríthette is volna őket erre a 2015/2120-as rendelet alapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #2
    Az nem világos, hogy a netflixnél azért is fizetsz többet, hogy jobb minőségben nézhesd. Ha most ők lerontják a minőséget, vajon csökkentik az árat is erre az időre?
  • AnuluWork #1
    Nem tudjátok, a saját lista szerkesztése továbbra sem megoldható?