Berta Sándor

Képminőségi korlátozás jön a stream-platformokon

Az Európai Unió felvette a kapcsolatot a Netflix vezetőjével.

Az Európai Bizottság attól tart, hogy a koronavírus-járvány miatt megnövekedett videostream-forgalom nehéz helyzetbe hozhatja az internetet. Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosa ezért megkereste Reed Hastings vezérigazgatót, a Netflix első emberét, hogy rájöjjenek, miként lehetne csökkenteni a világháló leterheltségét. Az az ötlet is szóba került, hogy ebben az időszakban automatikusan csökkenteni kellene a stream-szolgáltatásoknál a generált adatforgalmat, ezt pedig úgy lehetne leginkább elérni, hogy a leadott felvételek nem nagy felbontásúak (HD), hanem SD felbontásúak.

A nagyobb képfelbontásnál élesebb a kép, mert több képpontot jelenítenek meg, de ez ugyanakkor több adat átvitelével is jár. A HD képminőségért az ügyfelek több pénzt fizetnek. A Netflix egyébként a HD képminőséghez legalább 5 Mbps-os sávszélességet ajánl, míg a szabvány felbontáshoz 3 Mbps-ot. Ezzel szemben az Ultra HD felbontásnál már legalább 25 Mbps-os sávszélesség kell.

Az Európai Bizottság nem csupán a Netflixszel vette fel a kapcsolatot és arra szólította fel a piaci szereplőket, hogy működjenek együtt az internetszolgáltatókkal és a rendelkezésre álló szélessávú kapacitásokhoz igazítsák a forgalmukat azért, hogy adott esetben az online videojátékok vagy a stream-ajánlatok ne korlátozzák az otthoni munkavégzését és ügyintézést.

A rendkívüli helyzetben egyre jobban terjed az otthoni munkavégzés és tartalomfogyasztás. Svájcban már felmerült, hogy adott esetben elrendelhetik a stream-platformokhoz való hozzáférések blokkolását. Spanyolország szintén megfontolt internetezésre szólította fel a felhasználókat és jelezte, hogy napközben a sávszélességet az otthonról dolgozók és tanulók számára biztosítják elsősorban. Elvárják továbbá, hogy az online videojátékokról, a stream-szolgáltatások használatáról és a nagy méretű fájlok letöltéséről, illetve továbbításáról lemondjanak az emberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjhun #9
    Hát, 1TB-nyi adat, már nem rendeltetés szerű használat, mindezt torrenten. Csak, a digitális fütyköst növelni, meg menőzni jó, semmi másra. Átlagos dolgokhoz 10-100 ügyfélre elég lenne ennyi adatforgalom. Nameg, ha priorizálni kell, akkor lesz is korlátozás e téren. A digitális játékplatformok használóitól is némi önmérsékletet várnak el, a mostani helyzetben. 100-200 diák tanulhasson videókonferencia (ha úgy tanulnak) segítésgével vagy a 4K-s poreszt ész nélkül fel/letöltő élvez inkább előnyt??? Hát, a diákok! Ennyi filmet, egy nap alatt, amúgy se lehetne megnézni. Gyakorolja inkább 32K-ban realtime az ágyban, az nem fogyaszt sávszélt. :DD
  • gosub #8
    Ha ezen múlik ilyen helyzetben mindenképp. Inkább ez akadozzon, mint az oktatás. Nekem is van szerződéses munkám júni 30-ig, (koncert kiszolgálás) amit akár feleslegesen el is végezhetnék és verhetném az asztalt, hogy fizessék ki. Most mindenkinek lesznek hasonló veszteségei, csak az egyik azért sír, mert a családja került veszélybe, másik azért óbégat mert előfizetett 8k-ra és felháborítóan mindössze FHD a minőség. Utóbbi legyen a legnagyobb problémád! Kérd vissza a lóvét.
  • gombabácsi #7
    szánalmas ez. és tegyük hozzá hogy pl a yutubnak fullhd-n is szánalmas képminősége van.
    miközben minden 4król, 8król meg 120 fps-ről álmodozik, meg streaming játékokról, 0 laggal :D
  • Sydra #6
    Szóval kirúgnád azokat a fizető ügyfeleidet, akik a szerződésben foglaltaknak megfelelően, rendeltetés szerűen használják az internetet. Gratulálok!
  • kjhun #5
    Én a szolgáltatók helyében, kirúgnám a hálózatról azokat, leginkább a DIGI/T/UPC-s háromszögben, akik nem átállanak akár 0.5-1TB-ot(!!!) is leforgalmazni torrenten, akár naponta is. Vannak, akik erre verik ki. Még, a napi 100+ GB is sok. Sok helyen vidéken, örülnének az ilyen netnek, de egyszerűen nincs. Ésszel használva nem lenne gond.
  • NEOreg3 #4
    semmi gond, majd akkor torrentről szedik le a 4k-s sorozatokat, az biztos nem fogja terhelni a hálózatot
  • zola2000 #3
    Még jó, hogy mostanában a kínai bilibili.com-on nézegetek zenei videókat, ott talán marad a HD :)

    Azért SD ne legyen, a 720p határeset
  • Palinko #2
    Biztosan fel fogják, de az nem két klikk, 1 hónap alatt lehetetlenség, ez igen csak viszmajor eset most.
  • peterx #1
    Mi lenne ha esetleg a rendszert készítenék fel mert eljött a jövő?

    Előbb utóbb a home office válik a normálissá, a hagyományos munkahelyek főleg a szellemi munka már nem munkahelyen fog zajlani.