Berta Sándor

Leállítja az LCD-panelek gyártását a Samsung

A dél-koreai cég kizárólag QD-OLED paneleket fog készíteni.

A Samsung Display úgy döntött, hogy 2020 végétől Kínában és Dél-Koreában nem gyárt több LCD-panelt, hanem csak Quantum-Dot-OLED (QD-OLED) paneleket. Az indoklás alapján a lépésre azért kerül sor, mert világszerte csökken a kereslet az LCD-k iránt. A társaság ugyanakkor jelezte, hogy a mérsékelt kereslet ellenére az esztendő végéig minden beérkező LCD-megrendelést teljesít majd és nem lesznek korlátozások.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa annak a két kínai üzemnek, amelyeket elvileg az év végén bezár az óriáscég. Könnyen lehet, hogy ebben az ügyben még nem született döntés. A Samsung Display eddig két kínai és két dél-koreai létesítményben gyártott LCD-paneleket. Az utóbbiak közül az egyiket átállítják QD-OLED-panelek készítésére.

Az intézkedés azt jelenti, hogy a nagy LCD-gyártók közül a jövőben már csupán az LG, a Japan Display és a Sharp fog készíteni ilyen paneleket, azonban az LG Display nemrég bejelentette, hogy az esztendő végén leállítja az LCD-televíziók hazai gyártását.

Az már tavaly júniusában ismertté vált, hogy legkorábban 2021-től készíthet ismét OLED-tévéket a Samsung, ugyanis a vállalat el akarja indítani a nagy méretű QD-OLED-panelek sorozatgyártását. Ehhez azonban két létesítményben módosítani kell a gyártási eljárást és a konszern 2,15-2,58 milliárd dollárt akar a QD-OLED-panelek fejlesztésébe befektetni. Ezt követően 2019 októberében kiderült, hogy a társaság a területbe 11 milliárd dollárt ruház be, az összegből a panelek fejlesztése mellett az azokra épülő képernyők gyártását is finanszírozzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #8
  Eljutottunk oda hogy ha egy technológiat olednek hivnak x pénzért az teljesítmény? Wow:D
 • Sir Cryalot #7
  Feketevel meg nem kell jönni mert bizonyos lcd tud jobbat magas csucsertekkel ami nem "mura" - s.
 • Sir Cryalot #6
  Ebben nincs teljesítmény.
  Az Oled teljesítménye az lett volna,
  Ha vízhatlan, áthatolhatatlan műanyag rétegre tudják felvinni
  Amitől szó szerint futoszalagon lehet gyártani.

  Csak ez egy álom.
 • Gabbbbbbbbbbbb #5
  A trend az, hogy az emberek 80-200eHUF között vesznek 40"-es TV-t. Samsung ezt is oledben oldja majd meg, mert még tervezett romlással sem kell bajlódni.
 • Sir Cryalot #4
  Ja kis nehezítés, 10.000nit +, ami nem frameről framere van begyújtva 60hznként hanem töredék időközben
 • Sir Cryalot #3
  Sorolom a trendeket: 75" +, 10.000nit HDR, 3+ szinkomponens

  Ezekhez mit tesz hozzá az OLED?
 • kvp #2
  Hosszabb tavon nezve az OLED-ek gyartasa olcsobb, foleg a monokrom OLED panelos QD technologiaval szinezetteke, mert ezekben nem kopnak eltero mertekben a szinek. Raadasul mig egy LCD akar evtizedeket is kibir, addig az OLED-ek a technologiabol adodo termeszetes lebomlasuk miatt sokkal gyakrabban cserelendoek. Tehat olcsobban tudnak rovidebb elettartalmu, ezert gyakrabban cserelendo termeket gyartani. Ez tobbszorosen megeri a cegeknek.

  ps: Az igazi a klasszikus inorganikus led-es megoldas lenne, azok meg az LCD-khez kepest is sokat birnak (jellemzoen tobb mint fel evszazadot), viszont csak hagyomanyos chipgyartasi technologiaval lehet oket eloallitani es ez nagy meretben egyelore nem all rendelkezesre, tovabba ami van, azt jobban megeri chipgyartasra hasznalni.
 • Sir Cryalot #1
  Aki nem tudja LCDvel megverni az OLEDet az annyit is ér.