Berta Sándor

2021-től ismét gyárthat OLED-tévéket a Samsung

A dél-koreai gyártó egykor meghatározó volt az OLED-televíziók piacán, de háttérbe szorult. A közeljövőben ugyanakkor ismét komolyabb szerephez juthat.

Az elsősorban tévékbe beszerelt nagy méretű OLED-panelek területén jelenleg az LG a piacvezető, míg az okostelefonokba és táblagépekbe beépített kis és a közepes OLED-panelek piacát a Samsung uralja. Mindez azonban 2021-től módosulhat, ugyanis a Samsung el akarja indítani a nagy méretű Quantom Dot (QD) OLED-panelek sorozatgyártását. Jelenleg az LG szállítja az OLED-paneleket az olyan gyártóknak is, mint a Panasonic, a Philips vagy a Sony. A Samsung napjainkban nagy méretben csak LCD- és QLED-paneleket készít. A Business Korea most arról számolt be, hogy csak azután kezdődhet el 2021-ben a Samsung üzemeiben a nagy méretű OLED-panelek készítése, hogy a konszern két létesítményében módosította a gyártási eljárást.

Az óriáscég 2,15-2,58 milliárd dollárt akar a QD-OLED-panelek fejlesztésébe befektetni. Az LCD-gyártás részben már az idén leállhat és elkezdődhet az új technológiára való átállás azért, hogy 2021-től elindulhasson a nagy méretű QD-OLED-panelek sorozatgyártása. A QD-OLED ötvözi a QLED- és az OLED-tévék előnyeit (kis fogyasztás, valósághoz közelítő színhűség, magas fényerő) és részben áthidaló technológia lehet a Samsung számára, részben pedig a MicroLED olcsóbb alternatívája lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BruceZ #4
    Ok, hogy elavult mint technológia, de még mindig élvezhetőbb nézni, főleg kisebb felbontású tartalmak esetén, vagy ahol jól jön a valódi fekete, mint bármely LED technologiát. Oledek egy fokkal jobbak, de hát ott meg az árak irreálisak...


  • kvp #3
    A plazma egy eleg elavult technologia, mint a neonok altalaban, raadasul limitalt a minimalis pixelmeret. Nem eri meg csak a nagykepernyos tv-k miatt egy teljesen eltero gyarat uzemeltetni. 4k vagy 8k felbontasban meg tizen meteres atmero alatt nem is gyarthatoak.

    A microled az sima klasszikus inorganikus led. Regi technologia, csak most mar lehet gazdasagos lesz kis pixelmerettel nagy feluletu kijelzoket gyartani. (a kis pixelmeret, apro kijelzo es a nagy pixelmeret, oriasi kijelzo osszeallitas mar regota bevett megoldasok) Az oledekkel ellentetben a hagyomanyos inorganikus led-ek ha megfeleloen vannak elkeszitve es nincsennek tulhajtva, akkor evtizedeken at is hibatlan kepet adnak.

    Az oledeknek sajnos az a tulajdonsaguk, hogy a kulso uv melett a sajat fenyuk is lebontja oket adott, ezert nem erdemes mai technologiaval 3 evnel hosszabb elettartalmu keszulekekbe rakni oket.
  • BruceZ #2
    Plazmát gyárthatna már valaki újra, kezd megöregedni a mostanim.
  • takysoft #1
    Igen, azt tudjuk, hogy a MicroLED a Samsung terve, de az még messze van, és iszonyú drága lesz eleinte.

    a QLED meg egy overglorified IPS... ami nem rossz, de nem hozza a szép feketéket.
    (a microLED meg nem ég be... ami nagy előny ugye...)

    na majd meglátjuk