Berta Sándor

Az internet felerősíti a nemi egyenlőt­lenségeket

A női felhasználókat online fenyegetések érik, zaklatják és gyakran kerülnek hátrányos helyzetbe.

Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web atyja a legújabb internetes bejegyzésében azt írta, hogy komolyan aggódik a nemi egyenlőtlenségek miatt. A szakember hozzátette, hogy a világhálón is meg kellene jelennie a nemek közötti egyenlőségnek, s a nők és a lányok online megkülönböztetése a fejlődést fenyegeti. A leginkább a nem fehér internetezők, a melegek, a leszbikusok és más, a társadalom peremére kiszorított csoportok vannak kitéve a hátrányos megkülönböztetésnek.

Berners-Lee a World Wide Web 31. születésnapja alkalmából írt anyagában úgy fogalmazott, hogy az internet gyakorlatilag nem működik a nők és a lányok esetében. Szerinte három különösen problémás terület van. Az első, hogy a Web Foundation és a World Association of Girl Guides and Girl Scouts adatai alapján a fiatal nők több mint fele volt elszenvedője az online erőszaknak, akár fenyegetések, zaklatások vagy a magán jellegű fényképek engedély nélküli terjesztése formájában. Az őket ért hatások miatt sokan feladták a munkájukat vagy a politikai hivatalukat, mások pedig inkább kiléptek a közösségi világból. A Web Foundation által megkérdezettek 84 százaléka nyilatkozta azt, hogy a dolgok a jövőben csak rosszabbak lesznek.

A második fontos probléma, hogy egy férfi 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel jut interneteléréshez, mint egy nő, a szegényebb országokban pedig ez az arány 52 százalék. Ezáltal több millió nő és lány nem kap esélyt sem az internetes tanulásra, a munkára és a véleménye kifejezésére. A harmadik meghatározó gond, hogy bizonyos mesterséges intelligencián alapuló alkalmazások diszkriminálják a nőket. 2018-ban például az Amazon egyik munkaközvetítő szoftverét kellett leállítani, mert kiderült, hogy a férfiak kiközvetítését részesítette előnyben. A program olyan korszakok adataira támaszkodott, amikor többnyire a férfiak által betöltött munkák voltak többségben.

A World Wide Web atyja leszögezte, hogy a problémákkal minden olyan szervezetnek és cégnek, valamint szakembernek, tudósnak és kormánytagnak foglalkoznia kell, aki részt vesz a technológiák fejlesztésében. A kormányok és a vállalatok azonban túl lassan cselekszenek. Pont a koronavírus-járvány mutatta meg, hogy a világháló mentőkötél lehet akkor, amikor iskolákat és munkahelyeket kell bezárni, hiszen lehetővé teszi a tanítást, a munkavégzést és a létfontosságú információkhoz való hozzájutást. Egy olyan világ teljes mértékben elfogadhatatlan, amelyben ilyen sok nőtől és lánytól zárják el ezt a lehetőséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • SanMaster #14
  Mi ez a cikk te simp GECI?! Az SG-n nem akarok ilyen faszsägokat olvasni!
 • csigafi #13
  A második fontos probléma, hogy egy férfi 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel jut interneteléréshez, mint egy nő,

  Ez egy baromság Magyarország szempontjából szerintem de maga a az egész cikk hülyeség :-).

  Tény hogy hogy sok debil a neten éli ki magát de ez ellen nem sokat lehet tenni. Na de azok a nők akik eléggé erotikus jellegű képeket raknak fel magukról nyilvános posztokra ne panaszkodjanak mert náluk eleve agyban nincs rendben minden ha azt hiszik hogy a nekik nem tetsző férfiak ezekre nem fognak számukra nem tetsző módon reagálni. Nap mint nap látom a sok retardál hozzáoszlásokat egy sima társkereső oldalon is. Ha valakinek nem tetszik egy nő akkor hagyja békén és ne írjon neki pm-ben olyasmit hogy ilyen fejjel mit keresel itt te bálna.
 • zola2000 #12
  Igazából a férfiaknak itt többet kell keresniük, mivel a nők elmehetnek nyugdíjba 40 év munkaviszony után, míg a férfiaknak 65 évig kell dolgozniuk, szóval amelyik férfi kiesik a munkaerő piacról 65 év előtt, kell annyi megtakarítás, hogy kirtartson odáig.

  Ezt jó lenne ha be lehetne írni bértáblába is, vagy ezt a megkülönböztetést kellene eltörölni.
 • kvp #11
  Ket fuggetlen jelenseg van. Egyreszt a vilagnak van olyan resze, ahol a noknek kvazi nincs vagyonuk es akkor jutnak nethez, ha az apjuk/ferjuk/stb. megengedi azt. Ezt kulturalis problema es a cikk elejen errol beszelnek.

  A vagyoni elteresek kerdese nem eldontott, ugyanis csak akkor van tenyleges elteres, ha azonos munkaert, azonos cegnel eltero osszeget kapnak a feriak es a nok. Ez a nyugati vilagban joreszt megszunt, aminek az a mellekhatasa, hogy sok helyen mar tobb jol kereso van mint ferfi, mert az adott teruleten tobb no van. Ezek jellemzoen egyes egyetemi diplomat igenylo szakmak. Ott most azt a kulturalis problemat kell eltorolni, hogy a nok nalluk jobban kereso es/vagy magasabb vegzettsegu ferjet akarnak, ugyanis egyszeruen nem fognak kapni, ha egyszeruen tobb nonek van egyetemi vegzettsege es jo allasa. Mint latszik, a teljes es mukodo egyenloseg a tobbi hagyomanyos kulturalis szokast is el kell hogy torolje, kulonben tobbet art a noknek mint hasznal. Az a megoldas, hogy akkor az okos es jol kereso noknek inkabb ne legyen gyerekuk nem jo megoldas, foleg hosszu tavon. (ez gyakrolatilag evoluciosan az iq ellen szelektal)
 • Sydra #10
  Szegény nők! Valaki csúnyát mond rájuk az interneten 5000 km távolságból és már el is vannak nyomva.
  (Persze az mellékes, hogy a férfiakat nagyságrendekkel több online zaklatás éri, mint a nőket, de az valahogy senkinek nem szúrja a szemét.)
 • VolJin #9
  Ugyanezt mondtam én is, hogy az eltérő munkaköröket nem ér fizetés tekintetében összehasonlítani,l csak az azonosakat. A légitársaságnál a pilóta természetesen a többszörösét keresi a stewardessnek, aki gyakorlatilag egy pincérnő, így azt kimutatni, hogy a légi-közlekedésben a férfiak többet keresnek, mint a nők, teljesen értelmetlen. A versenyszférában meg bértábla van zömében, nagyon nincs mit kitárgyalni. Talán a kis cégeknél.
 • Voltan #8
  Igen, de ez is bullshit magyarázat. A villanyszerelő sem azért keres többet, mert férfi, hanem mert az a meló jóval komolyabb képzettséget igényel, mint a takarítói állás. No meg vannak férfi takarítók is. Női villanyszerelőt még nem láttam, de bizonyára van az is :)
  Vannak női-férfi orvosok, női-férfi ápolók, könyvelők, radiológusok, kamionosok, sofőrök, stb stb. Olyan kimutatást szeretnék látni, ami bizonyítja ezt a fizukbeli nemi különbséget, ahol ugyanannál a cégnél, hasonló tapasztalattal, hasonló beosztásban, komoly különbséget tudnak felmutatni egy férfi és egy női dolgozó fizetése között. Ilyet még soha nem láttam, csak a pampogás megy ezzel a fantom-különbséggel kapcsolatban.

  Arról nem is szólva, hogy a versenyszférában attól is függ a fizu, hogy mennyit tudsz kitárgyalni magadnak. A nők általában talán lehet mondani, hogy konfliktuskerülőbbek, és így lehetséges, hogy kevesebb az átlagosan kiharcolt fizu, de ez is csak találgatás.
 • VolJin #7
  Nem a nőknek fizetnek kevesebbet, hanem a női munkák egy részére. A villanyszerelő többet keres a takarítónőnél, stb.
  Egy bankban az azonos munkaköröknél ugyanazt a bért kapja a nő is, mint a férfi. A közszférában is ez a helyzet.
 • gombabácsi #6
  ha a nőknek kevesebbet lehet fizetni, akkor miért nem alkalmaznak mindenhol csak nőket? :)
 • gosub #5
  Csatornázási műveknél, hegesztőknél, liftszerelőknél, kőműveseknél, hidegburkolóknál... is vezessék be a női kvótát.