Berta Sándor

A szabad internet­hozzáférésnek emberi jognak kellene lennie

Az elérés nélkül korlátozódik a szabadság és a dolgokba való beleszólás.

Merten Reglitz, a Birminghami Egyetem kutatója a tanulmányában azt írta, hogy a szabad és ingyenes internethozzáférésnek napjainkban alanyi emberi jognak kellene lennie. Amennyiben ugyanis a felhasználók nem lehetnek online aktívak, akkor hiányzik az életükből a globális politikában való részvételi lehetőség és az érintett személyek életminősége is sokkal rosszabb.

A tudós kijelentette, hogy az internetelérés nem luxus, hanem egy morális emberi jog. Mindenkinek ellenőrzés és cenzúra nélkül hozzá kellene férnie a globális hálózathoz, akik pedig nem tudják megfizetni azt, azok számára ingyen kellene biztosítani. E jog nélkül az emberek nem tudnak megszólalni és gyakorlatilag némaságra vannak ítélve.

Reglitz a tanulmányához elemezte a Egyesült Nemzetek Szervezete Nemzetközi Távközlési Egyesületének adatait és kiderült, hogy tavaly a világ lakosságának csak az 51 százaléka rendelkezett interneteléréssel. A szegényebb országokban nőtt az online lévők aránya, amely az alkalmazott olcsóbb technológiáknak volt köszönhető. A blogíráshoz vagy az online kereséshez ugyanakkor nincs is szükség a legújabb technológiákra. Fontos lenne, hogy a közintézmények ingyenes internethozzáféréseket és eszközhasználatot kínáljanak.

A kutató a világháló fontossága szempontjából példaként említette az Arab tavaszt, a színes bőrűek elleni rendőri erőszak dokumentálását az Amerikai Egyesült Államokban és a #MeToo mozgalmat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zoliz #5
  Inkább az állami megfigyelések miatt legyen mindenki rákötve.
 • Vata111 #4
  Ingyen sör? Örök élet? Az smafu?
 • kvp #3
  Rengeteg emberi jogot felsoroltak mar. De meg az ivivizhez es etelhez jutas jogat se tudja garantalni az ensz, az elethez valo jogrol nem is beszelve. De mar a globalis szabad lakohelyvalasztasnal es az alanyi jogu internetnel jarnak. Talan elobb meg kellene donteni az olyan fanatikus diktaturakat mint pl. Szaudarabia vagy a nepi Kina. Persze ugy nehez lesz ha mindenki csak a sajat erdekeit nezi.
 • Sydra #2
  Szerintem az ingyen nutellás palacsintának kellene emberi jognak lennie.
 • Kissssss0 #1
  hahahahahahaha.... no.