Berta Sándor

Okostévé az első Harmony OS-készülék

A Huawei új operációs rendszerét futtató televízió Honor márkanév alatt jelenik meg.

Már a Huawei elleni amerikai szankciók megszületése óta olvashattunk különböző híreket arról, hogy a legnagyobb kínai telefongyártó hamarosan saját szoftverre cserélné le az Android-platformot, így szeretnék ugyanis megkerülni a komoly korlátozásokat. A házon belüli fejlesztést elsősorban ipari alkalmazásra szánták, tehát a HongMeng (illetve Ark) OS tulajdonképpen nem telefonokra, hanem IoT-eszközökre készült, de a jelek szerint a cégvezetés mégis elszánta magát a fontos lépésre, ezzel pedig az okostelefonok terén is megkerülnék az Android (pontosabban az ezzel kapcsolatos szankciók) által támasztott komoly megkötéseket. Amíg azonban az első tévék már augusztus közepén megjelenhetnek a piacon, a telefonok esetében erre még hónapokat kell várnunk.

A kínai konszern a múlt hét végén mutatta be hivatalosan a Harmony OS névre keresztelt operációs rendszert, amely nem csupán okostelefonokon jelenik meg, hanem táblagépeken, okosotthon- és dolgok internete termékeken, valamint egyéb megoldásokon is. Az első eszköz, amelyre felkerült, a most bejelentett Honor Vision okostévé.


A készülék 4K-felbontással rendelkezik, egyelőre csak a kínai piacon lesz elérhető és két változatban fog megjelenni. Mind a két verziónak 55 hüvelykes lesz a képátlója, a látószögük 178 fokos lesz és rendkívül vékony keret jellemzi majd azokat. Az egyes modelleket összesen négy 10 wattos hangszóróval és 6-6 mikrofonnal fogják ellátni. Az utóbbiaknak köszönhetően beszéddel is lehet majd a televíziókat vezérelni, de emellett digitális asszisztenssel is használhatók lesznek.

A Pro nevű változat jobb minőségű hangrendszert fog kapni és egy 1080p kamerát, amelyet videotelefon-beszélgetésekhez lehet használni. Ezenkívül ezt a modellt nem négy, hanem hat 10 wattos hangszóróval szerelik majd fel. Az okostévé két kiadása Kínában várhatóan a következő hetekben jelenik meg a piacon. Az alapverzió közel 500 eurónak, míg a Pro 600 eurónak megfelelő összegért lesz megvásárolható.


Az év végén megismerhetjük majd az első ilyen telefont is, a pionír meglehetősen kedvező, 288 dollár körüli áron jelenne meg. A gyártó állítólag több millió példányt tenne elérhetővé, a típus pedig a Mate 30-sorozat tagjaival egy időben rajtolna el, a piac egy jóval nagyobb szegletét fedve ezzel le. Kérdéses azonban, hogy a cég valóban végre tudja-e hajtani a szükséges módosításokat és egy, a telefonok területén is teljes mértékben megfelelő szoftverrel állnak-e elő, hiszen az említett határidőig alig néhány hónap van már csak hátra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!