Berta Sándor

Veszélyes tévéket árul az Amazon és a Best Buy

A két vállalat olyan televíziókat forgalmaz a tengerentúlon, amelyeket Európában már nem lehet értékesíteni.

Az Európai Bizottság október elején tiltotta be a szerves halogéntartalmú égésgátlókkal felszerelt tévék és kijelzők árusítását arra hivatkozva, hogy azok rendkívüli mértékben károsíthatják az emberek egészségét. Az Amazon és a Best Buy ennek ellenére az Amerikai Egyesült Államokban még forgalmazza ezeket a készülékeket.

A Safer Chemicals, Healthy Families nevű egészségügyi szervezet az ágazat szereplőivel közösen megvizsgálta az érintett termékeket és megállapította, hogy azokban valóban rákkeltő szerves halogéntartalmú égésgátlók vannak. Ráadásul a felhasznált anyagok károsíthatják az idegrendszert is és hormonzavarokkal hozhatók összefüggésbe. Amennyiben az anyagok az eszközök műanyagházában vannak, akkor fennáll a veszélye, hogy bekerülhetnek a levegőbe vagy a porba.

Mike Schade, a Safer Chemicals, Healthy Families által elindított Mind the Store nevű kampány vezetője kijelentette, hogy egyszerűen érthetetlen, hogy az Amazon és a Best Buy miért engedélyezi az érintett modellek árusítását. Különösen annak tükrében megmagyarázhatatlan a kereskedelmi cégek lépése, hogy vannak biztonságos alternatívák és a szerves halogéntartalmú égésgátlóknak már semmi keresnivalójuk nincs napjainkban egy otthonban. A nagy cégeknek meg kellene védeniük az ügyfeleiket.

A vizsgált tévék közül három az Insignia, míg három a Toshiba terméke. Az Amazon ugyan tavaly kötelezte magát arra, hogy csökkenti a televízióikban a káros vegyi anyagok arányát, ugyanakkor azok közé nem vette be a szerves halogéntartalmú égésgátlókat, amelyeket Európában betiltottak, de az USA-ban nem. A Best Buy pedig azt közölte, hogy az érintett készülékek újrahasznosított anyagokat tartalmaznak, amelyekben nyomokban vannak szerves halogének, azok viszont nem veszélyesek. Schade ugyanakkor úgy vélte, hogy ideje lenne, hogy a két gyártó ezeket az anyagokat egyszer, s mindenkorra eltüntesse a termékeiből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!