Berta Sándor

Adatvédelmi jogsértések miatt perlik a Facebookot Ausztráliában

A jogi eljárást a helyi adatvédelmi biztos kezdeményezte a társasággal szemben a Cambridge Analytica-ügy miatt.

Angela Falk ausztrál adatvédelmi biztos a helyi legfelsőbb bírósághoz nyújtotta be a keresetét a Facebook ellen, miután 2018 elején ismertté vált, hogy 311 127 ausztrál személy volt érintett a Cambridge Analytica-botrányban. A szakember álláspontja az volt, hogy az amerikai társaság az alkalmazott gyakorlatával súlyosan megsértette az érintettek magánélethez fűződő jogait. Az ausztrál biztos emellett a helyi adatvédelmi törvények szisztematikus megsértésével vádolta meg a Facebookot. A helyi jog alapján, amennyiben legfelsőbb bíróság a bűnösnek találja az óriáscéget, akkor esetenként akár 1,7 millió ausztrál dolláros pénzbüntetést is kiszabhat rá.

Falk többek között azt állította, hogy a vállalat 2014 márciusa és 2015 márciusa között jogsértő módon adta tovább az ausztrál állampolgárságú Facebook-tagok személyes adatait a This is Your Digital Life nevű alkalmazásnak, ezzel pedig megsértette a 6. ausztrál adatvédelmi irányelvet. A benyújtott kereset szerint a legtöbb felhasználó nem is telepítette fel a számítógépére, a notebookjára, az okostelefonjára vagy a táblagépére a szoftvert, ezáltal a személyes információik annak köszönhetően kerültek ki, hogy a barátaik használták a programot.

A beadványban az is szerepel, hogy a konszern az érintett időszakban nem tett megfelelő lépéseket azért, hogy a tagjai személyes adatait megvédje az illetéktelen felhasználástól, ezzel pedig megsértette a 11. ausztrál adatvédelmi irányelvet. Angela Falk irodája rámutatott továbbá, hogy a személyes információkat ráadásul az a veszély fenyegette, hogy azokat továbbítják a Cambridge Analytica társaságnak és politikai profilkészítésre vagy harmadik személy által használják fel.

Falk kijelentette, hogy minden Ausztráliában tevékenykedő cég köteles a helyi adatvédelmi törvény előírásaival összhangban átláthatóan és felelős módon kezelni a személyes adatokat. A Facebook platformjának kialakítása nem tette lehetővé az emberek számára, hogy észszerű módon választhassanak az információkezelési lehetőségek közül és ellenőrzést gyakorolhassanak a személyes adatok felett. A szabványos beállítások megkönnyítették ezen információk, különösen az érzékeny adatok elérhetővé tételét, s mindez a magánszféra kárára történt. A Cambridge Analytica-botrányban Ausztrália volt a tizedik legérintettebb ország.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!