Berta Sándor

Két éven belül megvaló­sulhatna az európai egységes adatpiac

További részletek váltak ismertté a nemrég kiszivárgott javaslatcsomagból.

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy az Európai Unió azt tervezi, hogy valódi egységes belső piacot hoz létre az információk számára azért, hogy eredményesen léphessen fel az olyan amerikai technológiai óriáscégek ellen, mint az Amazon, a Facebook és a Google. A cél az, hogy ezek az online társaságok ne gyakorolhassanak olyan mértékű ellenőrzést az adatok felett, mint napjainkban. Az Európai Unió a szabad információcsere mellett száll síkra és és új szabályokat dolgozna ki a határokon átnyúló adatforgalom esetében is. A javaslatcsomag tervezett hivatalos bemutatójára február 19-én kerül sor.

A Süddeutsche Zeitung most további információkat közölt a csomagból. Ezek alapján már két esztendőn belül lehetővé válhat az elektronikus dokumentumok és diagnózisok zökkenőmentes külföldre továbbítása.

Az újság birtokába került 25 oldalas dokumentum készítői szerint Európának most kell cselekednie. Az adatok a modern gazdaságú "éltető idegei" és "elengedhetetlenek az innovációk" szempontjából. Az Európai Bizottság álláspontja szerint Európa csökkentheti az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával szembeni technológiai hátrányát, miután az ágazatok és a technológiák gyorsan változnak. Éppen ezért az az ország vagy régió, amelyik ma győztesnek tűnik, nem biztos, hogy a jövőben is az lesz. Az ipar digitalizálása, a hálózatba kötött városok, a robotautók mind növelik majd az információ-kibocsátást. Európának ebből kell profitálnia.

Az új csomaghoz kapcsolódó törvényeket az illetékes európai uniós szervek jövőre akarják beterjeszteni. A hosszú távú cél a technológiai szuverenitás biztosítása, vagyis, hogy az európai felhasználók és cégek adatai a kontinens szolgáltatóinál maradjanak. A dokumentum készítői rámutattak, hogy az USA-ban és Kínában a szolgáltatókat törvényi úton lehet kötelezni arra, hogy kiadják az európai információkat a kormánynak vagy a titkosszolgálatoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!