Berta Sándor

Biometrikus adatok jogtalan felhasználása miatt fizet a Facebook

Siker koronázta az amerikai felhasználók egy csoportjának erőfeszítéseit.

A The New York Times számolt be arról a perről, amelyben tengerentúli internetezők perelték be a Facebookot azért, mert engedély nélkül tárolta és dolgozta fel a különböző biometrikus adataikat. Az eljárás éveken át tartott, végül a felek peren kívül megegyeztek és a vállalat 550 millió dollár kártérítést fizet.

A felhasználók a keresetüket 2015-ben nyújtották be Illinois szövetségi államban és a lakóhelyük szerint hatályos Biometric Information Privacy Act nevű törvényre hivatkoztak, amely kimondja, hogy a biometrikus információk kizárólag az érintett személyek egyértelmű beleegyezésével tárolhatók és dolgozhatók fel. Ez azonban a Facebook rendszere esetében nem volt igaz. A közösségi platform egy olyan megoldást alkalmazott az egyes emberek megjelölésére, amely a digitális fotókra és arcfelismerésen alapuló azonosításra épült.

Az sokat elárul a Facebook peres helyzetéről és esélyeiről, hogy inkább belement az 550 millió dollár kifizetésébe, mint hogy az eljárás folytatódjon. A bíróságnak még jóvá kell hagynia a megállapodást, de ezt mind a két fél már formaságnak tekinti és ezt támasztja alá az is, hogy a társaság a legutóbbi negyedéves üzleti jelentésében már fel is tüntette az összeget. Az utóbbi egy részét a felpereseket képviselő ügyvédek kapják meg, a fennmaradó pénzt pedig elosztják az érintettek között. A konkrét összegek még nem ismertek, de az biztos, hogy az egyes felhasználók minimum több ezer dollárt kapnak majd.

Jay Edelson, az ügyvédek egyike rámutatott, hogy a kártérítés teljesen jogos volt, hiszen az embereknek hatékony módszerekre van szükségük ahhoz, hogy az életük egyre átfogóbb ellenőrzése ellen védekezni tudjanak. Egy demokráciában ugyanis alapvető dolog az, hogy valaki anélkül vehessen részt a társadalmi életben, hogy név szerint azonnal bármivel összefüggésbe hoznák. A jogi eljárás sikere hatással lehet más hasonló perekre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mumoka 2012 #2
    az a gond hogy 3x tripla visszaeső az ilyen bűnök-be & csak 550 mill a büntetés még borravalónak is kevés az ottani bíróság is pite a rendes büntetés kiszabásra bezzeg a magán ember-né megy a 100 év lazán.
  • ugh #1
    De gondolom ismet toredeke a buntetes mint az a zseton amit hozott.
    Igy valoszinu, nem az utolso eset mert kurvara megerte nekik.
    A suvegcukor nevu virus (nem egysejtu mert az eloleny) gondolom most is bocsanatot kert, ahogy szokott, igy minden el van felejtve.
    Ez a fontos.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.02.02. 13:54:41