Berta Sándor

Közösségi hálózat tanítja a gyerekeket adatvédelemre

Egy új platform játékos módon vezeti rá a fiatalokat a terület fontosságára.

A Valenciai Műszaki Egyetem által kifejlesztett Pesedia nevű oldal arra tanítja a tinédzsereket, hogy a közösségi portálok világában miként tudják hatékonyan megvédeni a személyes adataikat. A Pesediát Vicente Botti Navarro, a mesterséges intelligencia területének úttörője és a Valenciai Mesterséges Intelligencia Kutatóintézet (VRAIN) létrehozója, illetve Ana Maria García-Fornes professzor, az operációs rendszerek szakértője közösen hozta létre.

A fejlesztők a szolgáltatást kifejezetten úgy alakították ki, hogy hasonlítson a Facebookra és a felhasználók minden egyes tevékenységét feljegyzi, valamint kiszámítja, hogy mennyire kockázatos a magánélet védelme szempontjából. A közösségi hálózaton a fiataloknak különböző feladatokat kell megoldaniuk, például barátokat kell találniuk és hangulatjeleket (emotikonokat) alkalmazniuk, de mindezt úgy, hogy eközben vigyáznak a magánszférájukra.

A Valenciai Műszaki Egyetem különböző műhelymunkákat szervez, amelyek során a gyerekek megismerhetik a Pesediát. A folyamat során szerzett adatokat a kutatók felhasználják arra, hogy megfelelően programozzák és tökéletesítsék az alkalmazott biztonsági algoritmusokat, amelyek feladata gyorsan felismerni a közösségi platformokon előforduló veszélyeket. A szolgáltatás segítségével különböző oldalak és oktatási intézmények felkészíthetik a fiatal felhasználókat a közösségi web világában rájuk leselkedő veszélyekre és azok kivédésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #1
    az első játékos kérdés: Mi apu bankkártyájának száma?
    A lejárati dátumot meg tudod rajta találni? remek ha ez mind megmondtad, akkor nézd meg, apu kártyájának hátsó felére ott is lesz 3 számjegy mond meg.... :)