Berta Sándor

Robotok javíthatnák az elromlott műholdakat

A gépek alkalmazása olcsóbb és egyszerűbb az űrhajósok felküldésénél.

A Cincinnati Egyetem kutatói egy olyan technológián dolgoznak, amelynek köszönhetően a jövőben sokkal kevesebb szemét marad majd a Föld közelében a világűrben. Az Ou Ma professzor által vezetett csapat olyan különleges robotokat fejleszt ki, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével önállóan csoportokba szervezik magukat és ezáltal különböző feladatokat tudnak megoldni. A gépek többek között képesek lesznek az elromlott műholdak megjavítására vagy üzemanyaggal való feltöltésére.


A szakember közölte, hogy a műholdak világűrben való megjavítása minden egyes műhold felbocsátásával egyre sürgetőbbé válik. Jelenleg egyetlen megoldás létezik: fel kell küldeni egy személyt, aki elvégzi a javítást. De ez egyrészt időbe telik, másrészt rendkívül drága. Négy olyan misszió, amikor a Space Shuttle segítségével juttatták fel a Hubble űrteleszkóp javítását végző űrhajósokat, több milliárd dollárt emésztett fel. Az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai azt mutatták, hogy egyetlen űrhajózási program, legyen az amerikai, orosz vagy kínai, sem képes megbirkózni a feladattal.


A kereskedelmi szolgáltatók nagyobb és kisebb műholdjainál is vannak üzemzavarok vagy akár teljes leállások. Előfordul, hogy egy hibás funkció vagy az üzemanyag elfogyása áll a háttérben. Az új technológiával jelentősen egyszerűbbé és olcsóbbá válhatnak az űrben végzett javítások. A projekt jelenleg korai szakaszban van. A különböző robotok együttműködésével kapcsolatos aktuális tesztek ugyanakkor nagyon biztatóak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!