Berta Sándor

Japánban terjednek a robotvásárlók

A szigetország kiskereskedelmében egyre gyakoribb, hogy az emberek avatárokkal intézik a bevásárlásaikat.

Az All Nippon Airways (ANA) a karácsony előtti hetekben az Isetan Mitsukoshi kiskeresdelmi cég bevásárlóközpontjában tesztelte az avatárok bevonásával megvalósított távolsági vásárlást. A tesztelésbe bevont gépek az üzleteken belül közlekednek és azokat az ügyfelek az otthonaikból rendelhetik meg. A 1,50 méter magas guruló robotvevő tetején egy képernyő van, amely a bejelentkezett ügyfél arcát mutatja.

Az ANA által kipróbált modell neve Newme és a megoldás iránt egyre több áruház érdeklődik. Különösen a hagyományos plázákra igaz ez, mert azok folyamatosan keresik az új ötleteket. Az Isetan Mitsukoshi egyike az innovációs trendeket meghatározó bolthálózatoknak. Az új irányelv az online és az offline világ ötvözése, az IT összekötése a valódi üzletekkel és eladókkal. Az ANA azt tervezi, hogy 1000 ilyen robot-avatárt fog működtetni a közeljövőben.

A Toyota egy guruló kijelzőt fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a mozgásukban korlátozott személyeknek a részvételt a 2020-as nyári olimpiai játékokon. De vannak más elképzelések is, amelyeket a következő években folyamatosan megvalósítanak majd a japán kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #6
    ezért a hölgyért se fognak sorba állni a férfiemberek...
  • zola2000 #5
    Szerintem jó a mai magyar rendszer: rendelek valamit, és ha selejtes vagy csak nem tetszik akkor vissza küldhetem 14 napon belül.

    (Bár ilyent még nem csináltam)
  • wraithLord #4
    Ez nem is rossz ötlet, jó lenne, ha elterjedne. Tényleg ötvözi az online és a személyes vásárlás előnyeit.
    Online vásárlás: ott vásárolsz, ahol akarsz, ebből kifolyólag azt veszel, ami neked a legjobban megfelel, és minél jobb ár-érték arányban.
    Személyes vásárlás: látod, hogy mit veszel, és nem küldenek pl. selejtes, romlott stb. terméket (elvileg). Már csak az kéne, hogy alakváltók legyenek a robotok, és ruhát is lehessen így próbálni. :D
  • zola2000 #3
    Szóval ez most körbemegy az üzletben, aztán amit kiválaszt az ember robotként azt webshopos csomagként elküldi az üzlet ha jól értem.
  • t_robert #2
    ja rá is baxtam tegnap.... elküldtem az avatárom tegnap egy doboz tejért és fél kiló kenyérért, erre nem egy Rollssal állított haza.
    azt mondta, mert éppen le volt értékelve és jó vásár volt. Most fizethetem 170 évig a részleteket........ :)

  • Akva #1
    Kb. olyan bölcs ötlet, mint autók elé lovat fogni. Ezek a robotok sorban is fognak állni?