JohnnyCage

TSMC, UMC: Kérem tegyék meg tétjeiket!

A vezető tajvani szerződéses chipgyártók, mint a TSMC és a UMC, arra kérik a chipgyártó társaságokat, hogy későbbi problémák elkerülése végett a jövő 2002 második negyedévi rendeléseiket minél hamarabb jegyezzék elő.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), valamint a United Microelectronics Corporation (UMC) cégek, amelyek egyúttal Tajvan legnagyobb chipgyártói, szeretnék minél hamarabb tisztázni, mely cégeknek mekkora mennyiségű chipet kell majd legyártaniuk a jövő év második negyedévében, mivel a gyártókapacitás meglehetősen szűkösnek ígérkezik. Leginkább a 150 és 130 nm-es gyártási eljárást alkalmazó gyártósorok kapacitása bizonyulhat elégtelennek, így az előjegyzési kérelmek is e technológiákra összpontosulnak.

A TSMC a jelek szerint már bizonyosan teljes kapacitással fogja üzemeltetni a 130 és 150 nm-es gyártósorait, és amely nagyobb cégek még nem jelezték egyértelműen igényeiket, gyakorlatilag már el is késtek. Bizonyos gyártósorok ugyanakkor még mindkét társaságnál szabadok a jövő év első negyedére is.

Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a vezető chipgyártók elsősorban a 130 és 150 nm-es technológiákra kívánnak építeni, a régebbi, 180 és 250 nm-es eljárások pedig egyre kevesebb célra felelnek meg. A TSMC ráadásul kissé elszámolta magát, és nem alakított ki elegendő mennyiségű gyártósort az új technológiákkal. A társaság ezért hiába adta ki összes 130 és 150 nm-es gyártókapacitását, a gyártósorok összeségében alig 60 százalékos kihasználtsággal üzemelnek. Ez utóbbi egyébként arra is utal, hogy a chipipar várhatóan nem fog komoly mértékű fellendülést mutatni a jövő évben sem.

A TSMC, amely társaság egyébként a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, többek között olyan cégeknek gyárt chipeket, mint a Transmeta, a VIA Technologies, és az nVidia. A UMC az nVidia Xbox játékkonzolba készülő chipjein kívül számos egyéb óriáscégtől kap rendelést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #2
    "gyártósorok összeségében alig 60 százalékos kihasználtsággal üzemelnek"

    Pár cikkel odébb meg az van hogy az NVidia azért nem tud elég chipet gyártani mert a TMSC-nek nincs elég kapacitása, ezért kötött szerződést az UMC-vel is. Akkor most ki hazudik?