Berta Sándor

Óránként 200 iPhone készüléket dolgoz fel az Apple robotja

A berendezést folyamatosan fejlesztik, így egyre nagyobb segítséget jelent a vállalat számára.

Az Apple Daisy nevű rendszer jelenleg képes arra, hogy óránként 200 iPhone készüléket dolgozzon fel és 14 különböző nyersanyagot, köztük lítiumot vonjon ki a termékekből. Hosszú távon az eszköz és a hozzá kapcsolódó eljárás azt eredményezheti, hogy a társaságnak nem kell majd új nyersanyagokat vásárolnia, hanem újrahasznosíthatja a korábbi modellekben lévő fémeket. A robot jelenleg egy austini ipari csarnokban működik.

Az Apple már korábban is kivonta, majd újrahasznosította a régi okostelefonokból és táblagépekből elsősorban az ónt, a kobaltot és különböző ritkaföldfémeket. Emellett az Alcoa és a Rio Tinto jelenleg is "szén-dioxid-mentes", vagyis újrahasznosított alumíniumot szállít az óriáscégnek.


A robot 20 méter hosszú és folyamat során egy négy lépésből álló eljárást alkalmaz. Ennek során többek között mínusz 80 Celsius fokos levegővel fagyaszt. A kivont alkatrészeket - így például a memóriachipek külső házait vagy a vezetékeket - azután tovább adják a külső feldolgozóknak, amelyek elvégzik a valódi munkát.

Az Apple a használt műszaki eljárást szeretné más vállalatokkal, többek között az elektromos autókat gyártó vállalkozásokkal is megosztani. Ugyanakkor a cég tökéletesen tisztában van azzal, hogy még nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, amíg a rendszer annyira fejlett lesz, hogy le lehet majd mondani a külső nyersanyag-forrásokról. Lisa Jackson, az Apple alelnöke és környezetvédelmi, valamint társadalmi kezdeményezésekért felelős vezetője elmondta, hogy e folyamat során nem feltétlenül kell másokkal versenyezniük és a bányáknak sem kell semmitől tartaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #10
  "Flimsy " - nek mondják azt ha könnyen tönkremegy.
  Az ha tulárazással meg statuszfaszságokkal parosul visszatetsző, de van amikor elég jó dolog az pont a flimsy.
 • wraithLord #9
  Gondolom, itt most a tervezésről és a műszaki jellemzőkről van szó, hogy szándékosan úgy csinálják meg, hogy ne (vagy csak nagyon drágán) lehessen megjavítani, nem a vevőszolgálatról.
 • BruceZ #8
  Minden Apple cikk alatt elmondja valaki, miért szar. Ugyanez Windows cikkek alatt.
  Lassan ugyanez vár már minden villanyautós cikk alatt is :D

  2 apple termékem van, jelenleg egyik sem helyettesíthető más gyártóéval. (hozzáteszem, nem mai darabok)
 • M2 #7
  "Az Apple a leggusztustalanabb cég a világon, amikor javításról van szó."

  Szó nélkül cserélték 3 nap alatt a hibás készülékeim. Egy újra. Nem éreztem gusztustalannak.
 • Gabbbbbbbbbbbb #6
  Ez valóban bullshit. Tény, hogy a legtöbb macbook ipari hulladék, az is hogy több Apple terméknek volt hajlós problémája.

  Viszont nem minden Apple termék túlárazott. A régi Iphone SE egy szuper telefon volt, szerintem megfelelő árazással. A 2018-as és a 2019-es sima Ipad pedig továbbra is a legolcsóbb normálisan használható táblagép a piacon. (100eFt ~)
 • gombabácsi #5
  így van. bullshit. szinte idáig hallatszik az apple marketingeseinek a röhögése...
 • Tinman #4
  Semmi baj nincs az Apple-el! Jól csinálja, megtalálta a maga bégető rétegét és feji őket keményen. Helyes!

  A gond a vevőkkel van, akik még mindig valami elit cuccot látnak a termékeik mögé és még mindig nem képesek megérteni, hogy mesterségesen, szándékosan, direkt túlárazott terméket vesznek, ezzel is azt sugallva, hogy ha ilyen drága, akkor biztosan ez a csúcs. Nem bzmg, nem ez a csúcs... szedd szét, nézz bele, nézd meg milyen gyártók alkatrészei vannak benne. Ébredj fel!

  /Javítok Apple iMac-eket is többek között...
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.01.15. 09:33:44
 • SanMaster #3
  Ez klasszikus Apple bullshit. Csináltak egy ilyen gépet, ide fogják hordani az újságírókat, meg ezzel indokolják, hogy miért akadályozzák a termékeik javítását. Az Apple a leggusztustalanabb cég a világon, amikor javításról van szó. Gyakorlati példa: a cég ahol dolgozom kiharcolta egy nagyfőnök magának, hogy kapjon egy iMac-et. Elromlott a cucc garancia lejárta után, gondoltuk megjavítjuk. A processzor be van hegesztve az alaplapba! az iMac az Apple asztali "PC-je" és pontosan olyan mint egy notebook, merevlemez és RAM-on kívül semmi nem cserélhető. Egy nagy hulladék. Aki Apple-t vesz meg is érdemli!
 • bajgunar #2
  Ezt a sok lomot, amit gyártanak....

  Utoljára szerkesztette: bajgunar, 2020.01.14. 19:07:00
 • M2 #1
  Akkor cirka 60-80 robotnak kell folyamatosan dolgoznia, hogy lebontsa az éves termelést.