Berta Sándor

Fogyasztói értékeléseket vizsgál a német versenyhivatal

Kérdéses, hogy a különböző platformokon lévő termékértékelések mennyire megbízhatóak és azok létrejöttében mennyire játszanak szerepet az adott oldalak üzemeltetői.

Andreas Mundt, a német Szövetségi Versenyhivatal vezetője bejelentette, hogy a jövőben megvizsgálják a különböző online boltok webes felületein elérhető felhasználói értékeléseket, hogy kiderítsék, azok mennyire felelnek meg a valóságnak. A szakember hozzátette, hogy vannak utalások arra, hogy a felhasználói ajánlások és értékelések gyakran hamisítottak vagy manipuláltak. Ezért akarják tanulmányozni, hogy a jelenség melyik rendszerek esetében fordul elő kifejezetten sokszor és melyik platform különösen sebezhető ilyen szempontból.

A vizsgálat már csak azért is kiemelten fontos, mert az árak mellett a termékértékelések játszanak legfontosabb szerepet a felhasználók vásárlási döntéseiben. S ahogy Mundt fogalmazott, ez független attól, hogy valaki a megfelelő orvost, szakembert vagy éttermet akarja kiválasztani. Mindegyik döntés esetén sokan támaszkodnak és bíznak meg a különböző ajánlásokban. A hivatal a következő hónapokban számos portál üzemeltetőjét fogja megkeresni, ugyanakkor nem az egyes honlapokat vizsgálja majd, hanem a különböző piaci szektorokat. Amennyiben pedig indokolt lesz, akkor haladéktalanul megindítja az érintett vállalkozásokkal szemben a kartelleljárásokat.

Van még vitatható gyakorlat is, amelyet az Amazon alkalmaz: az óriáscég ugyanis fizet azért, ha az alkalmazottak a tweetjeikben dicsérik a munkakörülményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #2
  Ezt kis hazankba sem artana.
  Felmesz egy szabadon valasztott ar oldalra es leteszed a hajad a sok kreten idiotizmusatol.
  Es nem azt ertekeli, hogy mennyire hasznos amit irtal (hibak, tapasztalatok, mukodes stb)hanem, hogy egyezik e a sajat velemenyevel.
  Sokszor nem tudja az ember, hogy egy majom kaparintotta e meg a billenyuzetet vagy tenyleg lehet ember ekkora barom...
 • Zoliz #1
  Ezért kéne minden értékelést érvvel együtt elfogadni.
  Ha cool meg kafa egy kávéfőző, indokold miért (jobb mint a többi kacat),