Berta Sándor

Téli álomba helyezhetők az eszközök moduljai

A készülékek így áramot takaríthatnak meg és az üzemidejük is jelentős mértékben megnövelhető.

A Kaliforniai Egyetem kutatói egy olyan miniatűr chipet alkottak meg, amelynek a segítségével az egyes termékekben lévő különböző modulok téli álomba küldhetők és akkor ébreszthetők fel, amikor szükség van rájuk, ezáltal pedig energia takarítható meg. A megoldásnak köszönhetően az egyes berendezésekben lévő akkumulátorok így nem néhány hónapig, hanem akár éveken át is működőképesek maradhatnak. Mindez azt jelenti, hogy például egy hálózatba kötött hűtőszekrény kommunikációs modulja csak akkor kapcsol be, ha éppen egy rendelést kell leadni.

Patrick Mercier, az intézmény professzora elmondta, hogy napjainkban az eszközök nem tudják pontosan, hogy mikor kell a hálózattal szinkronizálni magukat, ezért rendszeresen "felébrednek", hogy ellenőrizzék, szükség van-e a kommunikációra. Ez hatalmas áramfogyasztással jár.

A most kifejlesztett "elektronikus vekker" rendkívül kevés energiát fogyaszt, de eközben folyamatosan figyeli az adott készülék szempontjából fontos különleges jeleket. Amennyiben olyanokat talál, akkor feléleszti a kommunikációért felelős modult. A chip teljesítménye 22,5 nanowatt és azon a 9 GHz-es frekvencián működik, amelyet a műholdas kommunikáció és a légtérellenőrzés területén használnak. A chip rendkívül kis méretű, mínusz 10 és plusz 40 Celsius-fok között működik, s egy jelzés elindítása a felébresztendő kommunikációs vagy más modul felé 540 ezredmásodpercet vesz igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cefet #4
    +1
    Amúgy szerintem a cikkíró figyelmét kerülte el. Esetleg félre érthető volt az eredeti cikk tartalma.
  • kvp #3
    A legtobb aprobb mikrovezerlo mar evtizedek ota kepes alacsony energiaszinten standby-ban maradni. A technologit meg anno a holdraszallashoz fejlesztettek ki (es hasznaltak sikerrel). Raadasul pl. a microchip pic mikrovezerlok hasonlo fogyasztasi ertekeket hoznak mar jopar evtizede. Mindemelle jon az, hogy az intel processzorok is tudjak a reszleges leallasos trukkot, raadasul azok is tobb mint ket evtizede.

    A cikkben emlitett vezerlo nem ezert kulonleges, hanem azert mert nem a lokalis parameterektol fugg, hanem egy 9Ghz-es radios jel kapcsolja be. Mint amikor egy hangolt vevot kotnek egy par centes pic vezerlo egyik labara, ami wake up on pin change-re van allitva es alvo helyzetben varja a bejovo jelet. A kereskedelmi termek raadasul ezt 1000-ed akkora standby energiaigennyel teszi mint az uj fejlesztes, plusz a cikkben szereplonel kisebb tokozott meretben. Az iparban ismerik es eleg sokmindenbe rakjak. A kutatoknak meg valahogy elkerulte a figyelmet a gyartasban levo technologia.
  • AgentKis #2
    Lehet, hogy maradi vagyok, de én egy perccel sem vagyok hajlandó többet dolgozni (értsd: többet fizetni) egy olyan hűtőért, ami bármit, bárhonnan megrendel. Nekem ezt NE tegye.
  • Macropus Rufus #1
    "Mindez azt jelenti, hogy például egy hálózatba kötött hűtőszekrény kommunikációs modulja csak akkor kapcsol be, ha éppen egy rendelést kell leadni."
    feltételeztem, hogy eleve így van... mi a fenéért megy valami amire nincs szükség?

    Ha jól értem akkor ez a chip fog figyelni mindenki helyet. Hát ez hatalmas ötlet. Bámulatos, hogy hol tart már a tudomány. Eleve ezzel kellett volna kezdeni. :|