Berta Sándor

USA - nem használ­hatnak e-cigaret­tákat a matrózok

Az amerikai haditengerészet kénytelen volt egy fontos korlátozást bevezetni.

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete úgy döntött, hogy a jövőben a hajókon, a csónakokon, a tengeralattjárókon, a nehéz gépeken, a repülőgépeken és más légi járműveken szolgáló tagjai - matrózok, tengerészgyalogosok, civilek és minden más személyek - számára megtiltja az elektronikus cigaretták használatát. Az indoklás alapján az intézkedés az Electronic Nicotine Delivery Systems rendszerek kapcsán ismertté vált robbanásos eseteknek köszönhető, amelyek során az elektronikus cigaretták lítium-ion akkumulátorai kigyulladtak.

Az amerikai haditengerészet kiadott közleményében azt írta, hogy számos matróz szenvedett el súlyos sérüléseket, például első- és másodfokú égési vagy arcsérüléseket ezen eszközök miatt. Eddig 31 ilyen eset vált ismertté. Az új szabályok alapján a felettesek kötelesek elvenni a matrózoktól az elektronikus cigarettákat és azokat műanyag csomagolásba tenni. A szárazföldi támaszpontokon ugyanakkor továbbra is engedélyezett marad az e-cigaretták használata.


Az amerikai haditengerészet eddig 15 olyan esetet ismer, amikor ilyen eszközök felrobbantak és az egyik esetben egy légi járműnek soron kívül landolnia kellett. A rendelet május 14-én lép hatályba. Az elektronikus cigarettagyártók többsége eddig nem kommentálta a döntést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #5
    Ez igaz, de nyilván amúgy is rengeteg ilyen akkumulátor van ezek fedélzetén, így nem igazán érthető miről is szól ez most. A közelmúlt példái mutatják, hogy ez bárhol előfordulhat, tehát akkor a következő lépés az lesz, hogy mobilt sem lehet ezekre felvinni?
  • barret #4
    Vajon mekkora tűzereje lehet egy marokban elférő akkunak? KIcsit túlzásnak találom a poroltót...
  • NEXUS6 #3
    Nem feltétlenül hibás. Az cigi okozta tüzet simán eloltod poroltóval, vagy CO2-vel, A lítium viszont ég a CO2/vízben-ben is!!!

    Egy kigyulladó villanykocsi a tűz elfolytása után az akkucsomag miatt még órákig veszélyes, mert újragyúlladhat, meg egyéb nyalánkságok. A lítiumos akksik a víz aalatt/levegőben, ahol nem csak megállsz és kiugrassz egy pill alatt, marha nem vicces dolgok.
  • oritomi #2
    Meg érdekes hogy nyílt lángú cigit használhatnak akár a hadihajókon ami miatt felgyulladhat az egész kóceráj de szegény matróz nehogy megégjen...Érdekes logika
  • Elmin #1
    "Az amerikai haditengerészet kiadott közleményében azt írta, hogy számos matróz szenvedett el súlyos sérüléseket, például első- és másodfokú égési vagy arcsérüléseket ezen eszközök miatt. Eddig 31 ilyen eset vált ismertté."
    "Az amerikai haditengerészet eddig 15 olyan esetet ismer, amikor ilyen eszközök felrobbantak..."
    Mi történt a maradék 16-al? Azok "csak" kigyulladtak?