Berta Sándor

Betiltanák a nehezen cserélhető akkumulátorokat

Washington szövetségi államban száműznék a különböző készülékekből a nem vagy nehezen cserélhető akkumulátorokat.

Képviselők egy csoportja nyújtotta be azt a tervezetet, amelynek lényege, hogy 2019-től egyetlen olyan eszközt se lehessen eladni, amelyben egyáltalán nem vagy nehezen cserélhető akkumulátor van. A Substitude House Bill 2279 nevű tervezet ugyanakkor nem konkrétan egyetlen gyártó, például az Apple és annak gyakorlata ellen szól. Az elképzelés lényege az, hogy a notebookok, a táblagépek, az okostelefonok, az okosórák és más készülékek gyártói ne dobhassanak piacra például fixen beépített akkumulátorral ellátott termékeket. Emellett a vállalatok nem nehezíthetik meg az egyes komponensek cseréjét vagy javítását sem.

A dokumentumot Jeff Morris képviselő és tizenegy társa nyújtotta be, s egyértelműen a felhasználóknak szeretnének segíteni azzal, hogy lehetővé tennék az akkumulátorok cseréjét, így hosszabb ideig alkalmazhatnák az eszközeiket. Amennyiben egy notebook, táblagép, okosóra vagy okostelefon fixen, ragasztóval vagy csavarokkal rögzített akkumulátort tartalmaz, akkor azt csak a gyártó tudja kicserélni. Ezekben az esetekben a vásárló általában cserekészüléket kap. Ilyen termék például az Apple AirPod és a Microsoft Surface laptop.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a törvénytervezetet elfogadják-e és ha igen, akkor Washington állam példáját követi-e a többi amerikai szövetségi állam. Mindenesetre a helyi képviselők a kezdeményezéssel egy régóta jelen lévő problémára hívták fel a figyelmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #14
    Igazából egyelőre minden telefont szét lehet szedni, és cserélni lehet az akksiját, csak nehezebb, mint előtte, amikor még ez a tulajdonság a a specifikációi között szerepelt.
    Kell hozzá gitárpengető vagy hasonló cucc, hogy szétpattintsd, ragasztott hátlapnál hőpisztoly/hajszárító/valami hőforrás és csavarhúzó. Azoknál egy kicsit neccessebb a helyzet, ahol a kijelzőt kell leszedni, és nem a hátlapot.
    Az iPhone-oknál plusz szopás, ha összetörsz rajta valamit, mert olyan drága cserélni, hogy jobban jársz, ha új telefont veszel (erre megy ki az egész). Pl. egy Galaxy S8-ra egy üveg hátlap pártíz dollár, iPhone X-nek összetöröd a hátulját, 600 dollár... :D
  • Zombee #13
    A 2017-es J5 már nem cserélhető akksis, le sem veheted a hátlapot. De pl. az A széria 2016-os modelljei sem voltak már megbonthatóak. Biztos akad még, ami cserélhető, de egyre kevesebb. A magán telefonom A5 (2017), az üveg hátlappal esély sincs, a céges Huawei P8 Lite-om sem szedhető szét, pedig az 2015-ös telefon.
  • fonak #12
    Le vagyok maradva, 2 éves Samsung Galaxy J5-ösöm van, szóval :)
    Mondjuk logikus, ezeket a telefonokat mire az aksik tönkremennének, úgyis el fogják dobni.
  • Zombee #11
    Már a középkategória sem cserélhető akksis. Pl. a Huawei P Lite telefonjai, amik csúcskategóriásnak a legkevésbé sem nevezhetők.
  • fonak #10
    Van bőven cserélhető akksis okostelefon, nekem pl. még csak olyan volt. Más kérdés, hogy általában nem a csúcskategória.
  • HyBrIDNyLA #9
    Note 3-mal nyomom (N9005) a mai napig, ritka szuper széria. Imádom, h kikaphatom bármikor a lemerült aksit és kb. 10 mp alatt és kicserélhetem egy másikra. Még a Note 4 is ilyen. Így nem kell szenvednem powerbankokkal, h 2-3 óráig lóg ki a telefonomból. 10 mp alatt újra teljes értékűvé tehetem a telefonomat mindenféle kompromisszum és kiegésztítő nélkül. Hát erről ennyit. A 3210 azért kicsit erős túlzás..
  • syn7h37ic #8
    Ügyes. Akkor gyakorlatilag abban az államban megszűnik minden okostelefon forgalmazása. Vissza a 3210 korszakba.
  • wraithLord #7
    Mondjuk a vízállóságnak az esetek többségében nincs is sok értelme, mert esőben a nem vízálló telefon sem megy tönkre, ha jó anyagokból, jól össze van rakva. Olyan eset pedig velem még sosem fordult elő, hogy vízbeejtettem volna, tehát ilyen erővel aszteroidaálló is lehetne... Olyan eset is csak azért volt, hogy bírnia kellett volna az esőt, mert esőben futottam, és nem volt zsebem, ahova elrakjam.

    Szóval részemről nem túl sok értelme van. Az egyre vékonyabb telefonoknak sem értem, mi értelme. Nem, nem az, hogy ezt hívják fejlődésnek, mert fejlődnek azok olyan felhasználási területeken, ahol haszna is van, azonkívül, hogy a konzumidióta jónép kielégüljön. Igaz ez a vízállóságra is, ahol kell, ott legyen, ne a ragasztgatott féltégla kivitelezést indokolják vele a sima konzumer szektorban.

  • grobs #6
    "mivel csak ugy vizallo a termek ha osszeragasztjak"

    Értem mit írtál, de ez így nem igaz. Megoldható csavar kötéssel és precíz tömítéssel is, csak drágább, és több helyet foglal (azért nem kell tankra gondolni). A másik probléma, hogy az otthoni szerelés így sem megoldható. Nem véletlenül írják rá a vízálló órákra, hogy elemcsere csak szakszervizben. A tömítés elmozdulhat, és ha valaki erre nem figyel oda akkor csökken a vízállóság.
  • kvp #5
    Az egyseges telefon tolto csatlakozo, a mikro usb is ugy lett egyseges, hogy a kinai allam ugy dontott. Ezert jonnek a kinai piacra szant legujabb kinai telefonok is meg mindig mikro usb-vel usb-c helyett, mert az allami szabalyozas ott fontosabb. Szerintem ilyen egyseges aksi szabalyozas is akkor lesz ha a kinai allam ugy dont.

    A konnyu cserelhetoseggel az a gond, hogy sok termeknel nincsennek csavarok, mivel csak ugy vizallo a termek ha osszeragasztjak. Ezzel nem sokat lehet kezdeni, ugyanis a ragasztas nem igazan bonthato nem destruktiv modon. (lehet hazilag feszegetni, meg melegiteni, de az a burkolaton kivul az aramkoroket is karosithatja es tuzveszelyes is)

    Szoval sajnos ott tartunk, hogy a modern keszulekek eldobhatoak es rajuk lehet irni, hogy 'no servicable parts inside', azaz nincs bennuk javithato alkatresz.

    Ehhez kepest a cserelheto aksi jo lenne, de nagymertekben megdragitana az eloallitast es ezzel egyutt csokkentene a profitot. Ez ellen azert varhatoan minden gyarto fel fog lepni. (jellemzoen az amerikaiak, mert a kinaiak azt csinaljak amit a kinai allam mond nekik, lasd elso bekezdes)

    A kotelezo csere javitas helyett pedig eleg draga javitasi koltsegeket jelentene, nagyjabol egy uj telefon araval megegyezo mertekben. Arrol nem beszelve, hogy sok gyartonak egy sorozatos tipusai vannak, azaz egyszer beallitjak a szallagot, amennyi nyersanyag (alkatresz) van, azt osszerakjak es amikor az elfogy, akkor azzal meg is szunt az adott tipus gyartasa, potalkatrez annyi van amennyi kimaradt. Egy uj szeria mar uj neven fog jonni es abbol az alkatreszbol amibol a legkevesebbet rendeltek, tehat eloszor fogyott el, mar potalkatresz sincs a megjelenes pillanataban sem.

    ps: Sajnos nem csak a telefongyartok dolgoznak igy, a modellgyartok is erre alltak at. Regebben (2005 korul) meg gyari lehetett alkatreszt rendelni egy 1972-74 kozott gyartott modellhez. Ma mar a legtobb modellnel jellemzoen a legdragabb komponens az, amibol 0 db potalkatresz marad a gyartas vegere, viszont amibol marad, azt azonnal eladjak a kiskereskedoknek, akik utanna jelentosen megnovelt aron adjak tovabb, viszont a gyartonak igy nem marad semmilyen raktarozando keszlete.