Berta Sándor

Gyerekek bányásszák a kobaltot Kongóban

A fiatalok védőruházat nélkül termelik ki a fémet.

Az Amnesty International és az Afrewatch arról számolt be, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban kibányászott kobaltot az Apple, a Microsoft, a Samsung és a Sony okostelefonjaiba, valamint a Daimler és a Volkswagen elektromos autóiba beépített lítiumionos akkumulátorokban alkalmazzák. Szintén ezt a kobaltot használja fel termékeiben a Dell, a Hewlett-Packard, a Huawei, a Lenovo (Motorola) és a Vodafone is.

A Zhejiang Huayou Cobalt kínai konszern és annak leányvállalata, a Congo Dongfang Mining (CDM) dolgozzák fel az ország déli részén lévő bányákból származó fémet, majd eladják három nagy akkumulátorgyártónak. Ezek a kínai Ningbo Shanshan és Tianjin Bamo, valamint a dél-koreai L&F Materials. A Kongói Demokratikus Köztársaságból származik a globálisan kibányászott kobalt 50 százaléka, a CDM pedig az ország legnagyobb ásványfeldolgozója.


A bányamunkások esetében rendkívül magasak az egészségügyi és a baleseti kockázatok. Az Amnesty International adatai alapján 2014 szeptembere és 2015 decembere között legalább 80 helyi bányász halt meg balesetekben. Ez nem csoda, hiszen a munkások nem rendelkeznek megfelelő védőruházattal, például kesztyűkkel és maszkokkal. Ezért többek között kockáztatják a tüdőbetegségek kialakulását és gyakori a bányákban radioaktivitás is.

Az UNICEF információi szerint 2014-ben 40 000 gyermek dolgozott a dél-kongói bányákban és naponta átlagosan 1-2 dollárt kerestek, miközben van, hogy 24 órát dolgoznak a felszín alatt. Az Amnesty International és az Afrewatch tavaly áprilisban és májusban 87 aktív vagy egykori bányásszal beszélt, köztük volt 17 gyerek is. A kobalt kulcsfontosságú lesz a jövő chipjeihez, mert a segítségével elválaszthatók, illetve leárnyékolhatók azok a mikroszkopikus rézdrótok egymástól, amelyek a számítógépes chipekben lévő egyre kisebb méretű tranzisztorokat összekötik egymással. Eddig erre a célra a gyártók elsősorban a tantált használták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #42
    Most mondom, hogy nem. A többi afrikai államban igen. Főleg Dél-Afrika. De Kongóban nem. Ott elképesztő nyomort hozott nekik a belga uralom.
    Most pedig, Kínának köszönhetően elkezdenek kimászni a kakából.
    Kongóban jelenleg így növekszik a gazdaság:
    GDP - real growth rate:
    9.2% (2014 est.)
    8.5% (2013 est.)
    7.1% (2012 est.)
    Persze nyilván ára van ennek. Tehát az éhbérért dolgozó gyereket lehet ugyan sajnálni, de 100 kilométerrel odébb ugyanaz a gyerek még annyit sem enne, sőt, talán már nem is élne, mert éhen halt volna.
    Egyébként itt meg lehet nézni a 80-as évektől kezdve a GDP növekedését az összes országra. Hát Kongót nem lehet irigyelni a 90-es éveiért.
    http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?page=5
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.01.22. 14:57:07
  • alyr2 #41
    Az mindeggy, de a mostani életükhöz képest sokkal jobb volt nekik.
  • ostoros #40
    Belga gyarmat volt. A belgák a britekkel és részben a franciákkal szemben nagyjából semmit nem fejlesztettek, viszont remek népirtást rendeztek. Szóval kongóra pont nem igaz, hogy jó életük volt.
    Ettől függetlenül nem tartom felelősnek magunkat értük.
  • alyr2 #39
    Kongó ha jól emlékszem Dán vagy francia gyarmat volt..Amíg el nem szakadtak a hatvanas évek környékén.Azóta nincs orvos tanár meg bármi ami ért akármihez..amivel előre lehetne tolni az ország szekerét..vannak majom kiskirályok, meg törzsi háborúk...stb Szóval jah amíg fehér gyarmat volt, addig jó életük volt, amióta hú de függetlenek azóta meg nincsenek sehol..Mert a majom ha nem felügyelik elvadul..
    A kongói analfabéta gyereket meg hagy ne sajnáljam hogy arányaiban annyit keres mint én magyarországon. Mert ha megszűnik a keresete akkor felfordul a családjával együtt, mert nem tudnak maguknak megtermelni semmit, mert arra várnak hogy megoldja az életüket más..pont mint a magyar cigányság vidéken..ott a családiház kertel , de megművelni basznak..mert minek. Aki igy gondolkodik az megérett a halálra, és annyit ér , hogy meddőt válogat napi 2 dollárért.
  • ostoros #38
    :D
  • pakeszke #37
    szerintem lehetne segiteni rajtuk, de nem ugy hogy tulszaporodnak na meg elso adando alkalommal elkezdik uldozni / levadaszni a feher embereket
    persze ez egy kisse raaszista, de hat mi is volt Mozambikban? amig a feherek ott voltak addig kajat meg tudtak exportalni is, utana jol megcsinaltak a sajat kis bulikajukat, termeszetesen a feher farmereket eluldoztek, oszt most nemzetkozi segelyre szorulnak
    ja meg meg tul is szaporodnak

    es akkor jon egyket kezmuves kobaltbanyaszpropagalo megmondoemberke
  • gforce9 #36
    A rabszolgáknak ugyanannyi választásuk volt, mint ezeknek a gyerekeknek. Dolgozik lényegében nulla juttatásért, vagy meghal. Tulajdon? Ne röhögtess. Attól, hogy ráhúzod ezt a szót, a szenvedő fél részéről jottányi különbség sem lesz Illetve de. Ugyanis a rabszolgatartó érdekében állt, hogy a szolgákat normálisan ellássa, hogy másnap ugyanúgy tudjanak dolgozni. Jelen esetben ilyen érdekeltség nincs, mert van másik, ha kidőlnek. Óriási különbség igen, jól mondod. A rabszolgaság javára.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.01.21. 22:52:44
  • ostoros #35
    Aha. Tehát te nem látsz különbséget aközött, hogy valaki éhbért keres, és aközött, ha az a valaki a tulajdonom?
    OKÉ.
  • gforce9 #34
    Jajj bocsánat az 1-2 dollár kereset, különben éhenhal, az valóban minőségi különbség a rabszolgaságtól. Ne haragudj, hogy nem vettem észre.
  • ostoros #33
    Na, rabszolgaság? Kicsit túltoltad.