Berta Sándor

Lítium-nagyhatalommá válna Bolívia

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb lítiumkészletével rendelkezik.

Az elsősorban az akkumulátorok készítéséhez elengedhetetlen és rendkívül értékes fém a Salar de Uyuni nevű sómező alatt található. A helyi kormány szeretné kibányászni a lítiumot, azonban nem nyersanyagként exportálnák a fémet, hanem feldolgoznák és akkumulátorok formájában adnák el. Ezt megerősítette Juana Olivares, a bolíviai akkumulátorgyár vezetője is, aki hozzátette, hogy minden lítiumon alapuló részegységet ők akarnak előállítani.

Evo Morales bolíviai elnök úgy vélte, hogy hamarosan aranykor köszönthet az országára, mivel a lítium világpiaci ára folyamatosan nő. Az államfő közölte, hogy egy lítiumon alapuló iparágat fognak felépíteni és erre a célra már több mint 800 millió dollárt sikerült elkülöníteni. Az első tesztek után a sómező területén kiépítik az első nagy kitermelőhelyet is.


A lítiumot fehér aranynak is nevezik, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az elektromos autók és a mobil-, illetve az okostelefonok akkumulátorainak elengedhetetlen eleme. A piacot jelenleg Chile és Argentína uralja, de a legnagyobb - 9 millió tonnára becsült - fémtartalékkal Bolívia rendelkezik. Eddig azért nem kezdődött el a kitermelés, mert a Salar de Uyuni az ország legnagyobb turisztikai látványosságának számít. Egy kínai vállalat segítségével épített kitermelőhely 40 négyzetkilométer területű lesz, s lehetővé teszi a lítium és a kálium-klorid kibányászását. Morales hangsúlyozta, hogy az üzletet nem fogják külföldi cégeknek átadni, de azok részesedhetnek belőle.

Egy tonna lítium-karbonát ára a világpiacon nemrég a korábbi közel kétszeresére nőtt és elérte a 13 000 dollárt, Morales szerint ez a fém lesz Bolívia számára az új földgáz. Az államfő ugyanakkor sietett leszögezni, hogy nem teszik tönkre a sómezőt és a kitermelés csak kis területeken valósul majd meg. Javier Urbina mérnök kiemelte, hogy a kitermelt lítium-karbonát jelenleg 92 százalékos tisztaságú. A bolíviaiakat tíz chilei szakember 2 hónapon keresztül képezte ki az akkumulátorok gyártására, míg a szükséges gépek és tudás Kínából származnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Az a maffia eleve CIA irányítás alatt áll.
  • helsinkirokker #2
    A kokain maffia után, az elsők között lesz az USA, aki beleszól. De arra is fogadnék kisebb összegben, hogy ebből a lítiumból soha senki nem lát egy grammot se. Vagy ha igen, az árából nem az ország, hanem a maffia fog virágozni.
  • Tetsuo #1
    Csupa szép és jó hírek, kár, hogy az Egyesült Államok bele fog szólni.