Berta Sándor

Navigációs képességet kapnak a csomagszállító robotok

A gép önállóan találja meg a megrendelő címét.

Az MIT kutatói által kifejlesztett eljárás lehetővé teszi, hogy a csomagszállító robotok az eddiginél sokkal pontosabban végezhessék el a feladatukat és a termékeket akár a megrendelő ajtajába is elszállítsa. A gépnek ehhez nincs szüksége részletes utasításokra vagy egy olyan útitervre, amelyen bejelölik számára az ajtót, hanem a környezeti információkat és utalásokat használja. Amennyiben például egy utcán megy végig, akkor azonosít egy garázst, mert megtanulta, hogy annak ajtaja hasonlít egy ház ajtajára. De ugyanígy felismeri a felhajtókat is és ezekből a jelekből tudja, hogy a közelben kell lennie egy házajtónak is.


A kidolgozott eljárás jelentős mértékben csökkenti azt az időt, amelyre egy robotnak szüksége van a pontos kézbesítési cím megtalálásához. Michael Everett, Jonathan How MIT-professzor tudományos munkatársa elmondta, hogy el akarták kerülni azt, hogy a házak pontos elhelyezkedését minden egyes alkalommal be kelljen programozni a rendszerbe. Ez ugyanis hatalmas erőfeszítéseket igényelt volna.

Everett, How és Justin Miller, a Ford Motor Company szakértője az alkalmazott gépet a Bing Maps műholdfelvételei segítségével készítették fel. A kijelölt területen összesen 77 ház volt és a robot megtanulta felismerni az összes házsarkot, kihajtót és ajtót. A gépet végül egy korábban fel nem térképezett épülettel tesztelték és közel 200 százalékkal rövidebb idő alatt ért el annak ajtajába, mint az a robot, amelyik nem használta az új algoritmust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mutans Zombi #2
    Engem az bizgat, hogy vajon Gatling-gal mikor szerelik fel, hogy megvédje a kiszállítandó csomagot az esetlegesen fellépő támadókkal/fosztogatókkal szemben :-)
  • Macropus Rufus #1
    "Navigációs képességet kapnak a csomagszállító robotok "
    ha eddig nem volt navigációs képességük, akkor hogy a fenébe tájékozódtak, hogy éppen az adott pillanatban hol a fenében is vannak? :o