Berta Sándor

Jönnek a csoportban építő robotok?

A gépek új csoportja jelenhet meg.

Neil Gershenfeld MIT-professzor tudományos munkatársa, Benjamin Jenett állt elő azzal az elképzeléssel, hogy kis méretű szerelőrobotok egész serege építhetne fel a jövőben komplex rendszereket. A szakember már ki is fejlesztette a gépek prototípusait, amelyek képesek kis méretű struktúrákat szerelni és csapatban együtt dolgozva pedig akár nagyobb méretű aggregátokat is meg tudnak építeni. Aaron Becker, a Houstoni Egyetem professzora úgy kommentálta az ötletet, hogy a robotok egyesítik az első osztályú mechanikát, az új hardvereket és a 100 000 elemből álló szimulációkat.

Gershenfeld azt nyilatkozta, hogy a robotika új formájáról van szó. Eddig két típusú gépet különböztettek meg. Az egyik kategóriába tartozók rendkívül összetettek voltak és különleges feladatok, például bizonyos szerelési lépések elvégzésére alkották meg azokat, míg a másik csoportba soroltak tömegtermelést végeztek sokkal kisebb teljesítménnyel. Az új típusú robotok viszont alternatívát jelentenek: egyszerű felépítésűek, de sokkal nagyobb teljesítményűek a második csoportba tartozó modelleknél. A nagy teljesítményű gépeknek eddig komplex navigációs rendszerre volt szükségük, hogy pontosan tudják, hol vannak a karjaik. Az új típusú robotoknál viszont a szerelőegységeknek csak azt kell tudniuk, hogy milyen viszonyban vannak azokkal a kisebb részekkel, amelyekből komplex struktúrákat építenek fel.

Az új gépek két V-formában elhelyezett karral rendelkeznek, amelyeket egyaránt használhatnak szereléshez és az előre mozgáshoz. A szükséges precizitás nem a robotban, hanem az általa megalkotott struktúrában rejlik. Ahogy Jenett fogalmazott: a gépnek csak azt kell tudnia, hogy miként kell kinéznie a következő lépésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #4
  Most még rengeteg emberi erőforrás kell, amíg egy roppant hatékony robotot kiszolgálnak, ezeket az embereket kell majd helyettesíteni másik robotokkal

  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.10.29. 17:30:18
 • ostoros #3
  Úgy érted, hogy a fürdővízzel öntsük ki a gyereket is.
 • kvp #2
  Ezek a voxelek kb. a "minecrafting" technologiat jelentik, azaz kisebb egyseges darabokbol epitenek nagyobb strukturakat. Primitivebb modon, de anno igy epultek fel a panelhazak is. Megvan a helye a gyartasban, de a hagyomanyos technologiak jelenleg meg sokkal olcsobbak es gyorsabbak is, leginkabb mert ha par fodarabbol nehany heggesztessel osszerakhato egy auto karosszeriaja, akkor jelenleg nem eri meg tobb ezer kis szabvanyos darabbol megepiteni.