Berta Sándor

Növényként növekszik egy új robot

Az új gép számos feladatot végezhet el, miközben rugalmas segítőként működik.

Az MIT kutatói egy olyan új robotot fejlesztettek ki, amely úgy nő, mint egy virág, de ellentétben azokkal akár össze is tud esni, ráadásul minden irányba tud mozogni. Az innovációnak köszönhetően a gépek a jövőben önállóan is tudnak majd dolgozni a nehezen hozzáférhető helyeken, például elvégezhetik a hajtóművek ellenőrzését. A robotnak olyan végtagjai vannak, amelyek leginkább egy kerékpár láncra hasonlítanak. Az egyes elemek néha összetekerednek, így a gép kis méretűvé válhat, máskor meg kinyúlnak, ilyenkor a robot elérheti a maximális méretét. Emellett az új fejlesztés akár vízszintesen is tud mozogni, vagyis rugalmasan az egyes elvégzendő feladatokhoz igazíthatja magát.


A projektben a szakembereket a növények növekedése inspirálta, de a megvalósított megoldásban minden egyes elem saját meghajtással rendelkezik, ugyanakkor a kívánt pozíció elérését követően megmerevedik. A gép előnye, hogy - az elvégzendő feladattól függően - fogókarral, kamerával vagy szenzorokkal egyaránt felszerelhető. Amint arra Harry Asada, az MIT professzora rámutatott, a robot így teljesen megvizsgálhat egy repülőgépet, s közben meghúzhat egy kilazult csavart vagy végrehajthat egy komplett olajcserét egy autónál, s mindig olyan méretű lehet, amelyet az adott feladat megkíván.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #3
    Vajon tudják hogy fejlődik a növény? Kétlem! A növénynek gyarapodik a súlya,és a mérete növekedés közben,mivel a környezetből felvett anyagokat beépíti önmagába.Ezt kellene leutánoznia ennek a izének...Menni fog neki? :D Szerintem nem.
  • quatlander #2
    Aha és új elemeket közben nem hoz létre növekedéséhez, csak szó szerint kibontja önmagát. Hurrá.
  • KVzacc #1
    Már akartam írni, hogy ez a legidétlenebb cikk (legalábbis cím), amit eddig olvastam itt, de utána néztem és máshol is növényhez hasonlítják. Hihetetlen.