Berta Sándor

Bizakodó a jövőt illetően az iRobot

A robotporszívó-gyártó kénytelen volt az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt a termelése egy részét máshová helyezni.

A robotporszívók piaca tavaly 5,6 milliárd dolláros volt, míg 2025-re azt prognosztizálták a piackutatók, hogy 19 milliárd dolláros lesz. Ezek után érthető, hogy Colin Angle, az iRobot vezérigazgatója miért optimista az ágazat és azon belül a cége jövőjével kapcsolatban, annak ellenére, hogy nagyban zajlik az amerikai-kínai kereskedelmi háború. Ugyan megpróbáltak vámmentességet kérni, de kérdéses, hogy azt megkapják-e. A menedzser elmondta, hogy évente 150 millió eurót költenek kutatásra és fejlesztésre.

A vállalat számára a legnagyobb problémát az egyre komolyabb konkurenciaharc jelenti, különösen az olcsóbb készülékek száma növekszik folyamatosan. Angle rámutatott, hogy az a korszak elmúlt, amikor az olcsóbb modellek nem működtek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a 200 eurónál kevesebbe kerülő, nem intelligens robotporszívók készítői alig keresnek valamit a termékeiken.

"29 évvel ezelőtt alapítottam az iRobotot, közvetlenül azután, hogy végeztem az MIT-n. A célom az volt, hogy olyan gépeket fejlesszek, amilyeneket a popkultúra már régóta megígért nekünk. Először a világűrbe, a Rover-küldetés keretében a Marsra eljutó robot fejlesztésében vettünk részt. Annak utódjára még a nevem is felkerült. Ezután katonai, aknakereső, olajforrásokat felderítő és játékrobotokat készítettünk. 2016 februárjában eladtuk a katonai részlegünket és nagyon gyorsan a háztartási gépek piacára kezdtünk el összpontosítani. Az év végén megjelennek az európai piacon az első robotfűnyíróink is."


"Egy nagy területet fognak jelenteni az időseknek segítő megoldások, amelyek már nem csupán a földön mozognak majd, hanem képesek lesznek összepakolni, az asztalt letakarítani és a bútorokat tisztítani. Öt éven belül jöhetnek az első olyan modellek, amelyeket 2000 euró alatt lehet kínálni. Egy ilyen gépnek 1,5 méter magasnak és olyan szélesnek kell lennie, hogy stabilan közlekedhessen a lakáson belül. Eközben kellően könnyűnek és kompaktnak is kell lennie. A legnagyobb problémát nem e berendezések megalkotása, hanem a lakásokkal kapcsolatban hiányzó információk jelentik."

"A robotnak pontosan tudnia kell, hogy hol a konyha, a hűtőszekrény, hol van egy üveg. Sokkal több információra lesz szükség az egyes otthonokról. Minden modellnek lesz kamerája is, ehhez a szükséges technika már rendelkezésre áll és megbízhatóan felismeri a különböző objektumokat. A robotporszívóink már most is térképeket készítenek a lakásokról és az egyes lakásrészekbe küldhetők. Az adatvédelem és a magánélet védelme elsődleges fontosságú a számunkra azért, hogy a felhasználók bízzanak bennünk és alkalmazzák a készülékeinket. Az adatai megosztásába mindenkinek bele kell egyeznie" - fejtette ki Colin Angle.

Az iRobot vezetője hozzátette, hogy akkor lesznek valódi okosotthonok, ha a lakásokról lesznek térképek és a beszédasszisztensekkel közölhető lesz például, hogy hol vannak okoslámpák. Vagyis egyáltalán nem csak arról lesz szó, hogy valaki az okostelefonjáról vezérelje a fűtést vagy a világítást. A felhasználók tudni fogják, hogy az okosotthonuk önállóan is működik, például a robotporszívó magától kiüríti a porzsákját, így hónapokon át működhet automatikusan, bármilyen karbantartás nélkül. A menedzser leszögezte, hogy az iRobotot egy olyan platformnak tekinti, mint a Teslát, amelynek az elektromos autói rendszeresen szoftverfrissítéseket kapnak. Ettől a hónaptól lehetőség van arra, hogy az alkalmazásukban bárki kijelölhesse a robotok számára a lakás tiltott zónáit. Az utóbbiak jelölik azokat a részeket, ahol például kábelek vannak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Pont Hitler. A nácikok már a spájzban vannak. :-O
  • Akva #1
    Tök jó lesz, amikor a sok hülye önként helyez el a lakásában kémeket, és még fizet is értük. Hitler megnyalná a tíz ujját.