Berta Sándor

A dolgozók jobban bíznak egy robotban, mint a főnökükben

Az emberek többsége, 64 százaléka jobban bízik a robotokban, mint a feletteseiben. A munkatársak ugyanakkor nem támaszkodnak mindenben a gépekre.

Az Oracle és a Future Workplace tanácsadócég közös tanulmánya alapján az alkalmazottak 64 százaléka szívesebben kérne tanácsot a mesterséges intelligenciától, mint a főnökétől. Shaakun Khanna, aki az Oracle humán tőke menedzsment részlegének vezetője az ázsiai térségben, kiemelte, hogy az emberek és a technológia közötti kapcsolatot újradefiniálják és a szervezeteknek számolniuk kell a dolgozók megváltozó elvárásaival. A vezetőknek sokkal több puha (szociális) készséget és érzelmi intelligenciát kell felmutatniuk azért, hogy el tudják sajátítani a mesterséges intelligenciával való kihívásokat.

A megkérdezett 8370 menedzser közül minden második dolgozik mesterséges intelligenciával, tavaly ugyanez az arány még csupán 32 százalék volt. A leginkább az indiai (89 százalék) és a kínai munkatársak (88 százalék) bíznak meg a technológiában. Szingapúrban ez az arány 83, Brazíliában 78, a Japánban 76, az Egyesült Arab Emirátusokban 74, Ausztráliában és Új-Zélandon 58, az Amerikai Egyesült Államokban 57, Franciaországban 56, míg Nagy-Britanniában 54 százalék. Érdekesség, hogy a férfiak 56, míg a nők 44 százaléka bízik jobban a mesterséges intelligenciában, mint a főnökeiben.

A munkavállalók többsége (65 százalék) optimista a használatát illetően, és hálás azért, amiért robot munkatársakkal dolgozhat. A válaszadók közel negyede állította, hogy a mesterséges intelligenciával való munka örömteli és szerethető. A válaszolók 34 százaléka vélte úgy, hogy a gépek jobban be tudják tartani az ütemterveket, 29 százaléka pedig azt az álláspontot képviselte, hogy jobban meg tudják oldani a problémákat. A dolgozók 45 százaléka szerint viszont az emberi vezetők jobban megértik az érzelmeket, mint a gépek.

Az adatok szerint az emberek 64 százaléka jobban bízik egy robotban, mint a felettesében, és a megkérdezettek felénél előfordult már, hogy inkább egy robothoz fordult tanácsért a főnöke helyett. A legtöbben Indiában (89 százalék) és Kínában (88 százalék) szavaznak nagyobb bizalmat a robotoknak a vezetőkkel szemben. Őket követi sorrendben és csökkenő mértékben Szingapúr, Brazília, Japán, az Egyesült Arab Emírségek, Ausztrália és Új-Zéland, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország.

Arra a kérdésre, hogy pontosan miben jobbak a robotok, a felmérésben megkérdezettek az elfogulatlan adatok biztosítását (26 százalék), a határidők betartását (34 százalék), a problémamegoldást (29 százalék) és a költségtervezést (26 százalék) említették. Arra a kérdésre, hogy miben jobbak a vezetők, a felmérésben résztvevő munkavállalók az alábbi három fő területet említették: érzelmeik megértését (45 százalék), a személyes segítő, fejlesztő tevékenységet, a coachingot (33 százalék), és a munkahelyi kultúra kialakítását (29 százalék).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mat666 #11
  Ezzel még egyet is értek de ettől függetlenül még mindig igaz amit írtam sokszor olyan emberek kritizálnak okoskodnak akik soha semmit nem mernek fel vállalni el vállalni de mindig mindent jobban tudnak.
 • Cefet #10
  +1
  Sajnos ezt is oktatják: Nem baj, ha nem értesz hozzá, csak tudd, hogy kinek kell szólni...
  Aztán meg megy a vakaródzás, ha a számok mást mutatnak.
  Utoljára szerkesztette: Cefet, 2019.10.22. 21:04:02
 • Macropus Rufus #9
  Nem a kirúgás a probléma. Nem azért szokták szidni őket. Ostoros vázolta, hogy mi a bibi.
 • M2 #8
  A robot munkatárs oké, de a robotfőnök?
 • ostoros #7
  Túl sok kontraszelektált, semmihez nem értő, illetve lusta vagy hülye lesz főnök ahhoz, hogy ezt ennyivel lerendezzük.
 • Mat666 #6
  Akkor ítéld meg a főnöködet ha voltál már a helyébe. Az a helyzet hogy a főnők az mindig a szemét mocsok rabszolga hajcsár stb.. a melós meg a hős áldozat csak ez nem igaz!
  Én voltam már mindhárom melós, vállalkozó, és kis főnők egy multinál. És igen ha olyan pozícióba vagy ,hogy te vagy az akinek ki kell rúgnia valakit vagy te vagy az akinek szólnia fegyelmeznie kell valakit akkor te leszel a szemét mocsok stb. De ezt egy melós nem tudja mert a felelőséget stresszt nem vállalja de az aki igen azt leszólja.
 • Macropus Rufus #5
  van egy mondás: ha kíváncsi vagy egy ember igazi énjére, adjál neki hatalmat.
 • Macropus Rufus #4
  "A dolgozók jobban bíznak egy robotban, mint a főnökükben "
  mert a gépek (még) nem baszták át, nem használták ki stb...
 • leeloodallas #3
  Ezért sokat tettek a főnökök. Egészen elképesztő, hogy milyen kevés ember képes emberként viselkedni, amikor akárcsak egyetlen beosztottja is lesz.
 • Szefmester #2
  Egy embernél én is jobban bíznék a gépben, ez nem kérdés. Sőt bárki akinek volt valaha hülye főnöke az így döntene.