Berta Sándor

Mesterséges intelligencia minisztériumot hozott létre Dubaj

Az állam vezető technológiai nemzetté válna és ezért igyekszik kedvező feltételeket kínálni a startupok számára.

A 29 éves Omar Bin Sultan Al Olama tölti be Dubajban, illetve az Egyesült Arab Emirátusokban a mesterséges intelligenciáért felelős miniszteri posztot. A technológia és a digitalizálás Dubajban kulcsfontosságú terület, ahol nem fogadják el az olyan szavakat, mint a talán vagy a később, s, ahol nem lehet mellébeszélés. Ahogy Mohammed bin Rásid Ál Maktúm emír és sejk, Dubaj miniszterelnöke és uralkodója fogalmazott: a jövő azoké, akik elképzelik, alakítják és megvalósítják.

A 2016-ban alapított Future Foundation az Emirates Tornyokban található és a fő feladata az olyan feltörekvő technológiák és trendek korai felismerése, még azelőtt, hogy azt mások megtennék. Az alapítvány számos technológiai óriáscéggel, például a Pfizerrel közösen működteti a Future Acceleratort, amely a nemzetközi startupoknak kínál 9 hetes programokat. A kormánynak hasznot hozó ötleteket megvalósítják.

Az egész kezdeményezés mögött az uralkodó áll, aki azt akarja, hogy az ország 2071-ig, az államalapítás 100. évfordulójáig vezető technológiai nemzet legyen. Ehhez az állam, a gazdaság, az ipar és a startupok erejét ötvözik, hogy elősegítsék az innovációt. Azért, hogy a sejk víziói ne süllyedjenek el a bürokrácia mocsarában, létrehoztak egy szabályozási laboratóriumot, amely gondoskodik arról, hogy a gazdaság a törvényhozókkal együtt minden szinten kidolgozza a jövőbeli technológiák jogi kereteit, azért, hogy így megválaszolhatók legyenek a jövő kihívásai.

A Negyedik Ipari Forradalom Központ olyan innovációs területekre összpontosít, mint a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és a személyre szabott gyógyítás. Továbbá a távlati célok között szerepel, hogy 2030-ra a helyi forgalom egyharmadát autonóm járművek bonyolítsák le. A helyi Astro-Labs támogatásával 2015 óta több mint 300 technológiai vállalatot alapítottak, amelyek Muhammad Mekki, a laboratóriumok társalapítójának tájékoztatása alapján összesen több mint 150 millió dollár kockázatitőkét gyűjtöttek eddig. A támogatott vállalkozásokat nagyon tüzetesen választják ki, a célpontok egyértelműen a csúcstechnológiákkal foglalkozó társaságok.

Egy másik helyi központ a Dubai International Financial Centre (DIFC), amelyhez korábban 425 startup jelentkezett, de jelenleg csak 31 céget támogat. A szabadkereskedelmi zónában nincs jövedelemadó és áfa, brit törvények vannak hatályban és saját igazságszolgáltatás működik. A vállalatalapítók 24 órán belül bankszámlát nyithatnak és az általuk létrehozott vállalkozás 48 órán belül megkaphatja a működési engedélyt. A DIFC területén üzemelő pénzügyi társaságok száma tavaly óta a háromszorosára nőtt és jelenleg eléri a százat. Mindegyik vállalat hozzáférhet a Middle East Venture Partners (MEVP) és a Wamda Capital által kezelt 100 millió dolláros alapokhoz.

Az elmúlt években egyre markánsabban körvonalazódik, hogy az Egyesült Arab Emirátusok és azon belül is Dubaj már nem az olajra, hanem a digitalizálása és a különböző korszerű technológiákra épít. Dubajban 2017 májusában állt szolgálatba az első humanoid robotzsaru és a város minden területen be akarja vezetni az IT-technológiákat, ezért már 1999-ben elkészítette az első digitális stratégiáját. 2021-ig megvalósul a papír és a készpénz nélküli közigazgatás, s az ügyek intézéshez nem lesz szükség a személyes hivatali látogatásokra. Emellett már két évvel ezelőtt önvezető légitaxit teszteltek Dubajban és tavaly áprilisban kiderült, hogy a város digitális rendszámtáblákat vezet be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #2
    Mindig sírva röhögök az ilyen hülyeségeken. Egy rakat semmihez nem értő, fontoskodó ember, pocsékolja mások pénzét mindenféle buzzword-ok mentén. Egyik se tudná definiálni a mesterséges intelligenciát és hogy a gyakorlatban miket kell érteni ez alatt.