keopsz

Intel Itanium: ha túl gyors a hardver

A majdan Itanium-mal szerelt munkaállomásoknak még jócskán van idejük erőt gyűjteni, hiszen a legutolsó Intel roadmap szerint is mindössze jövő márciusban dörrenhet el a startpisztoly, és kaphat zöld jelzést a 64bit-es diadalmenet (legalábbis sok gyártó, és persze maga az Intel is, erre számít...)

Addig persze még van teendő bőven, bár minden igyekezet ellenére, a helyzet egyelőre úgy fest, hogy a márciusi debütkor még messze nem áll majd rendelkezésre annyi szoftver, amennyi egy-egy új processzor(generáció) megjelenésekor általában szokott. Persze az sem egyértelmű, hogy ilyen esetben, mennyi is az a sok. A szokásos bevezetési forgatókönyv szerint, egyébként már több ezer Itanium CPU lett szétszórva a szélrózsa minden irányába, így a legnagyobb PC-gyártók már egytől-Dell-ig megkapták a magukét. Sőt, az új, 64bit-es proci köré épített tesztrendszereik is már rég a legzsírosabb kuncsaftoknál feszítenek, hogy a cégvezetés előtt is világossá váljon, hogy mennyivel jobban fut 64bit-ben a Soliter, mint 32-ben.

Komolyra fordítva a szót, mostanság a lázas tesztüzemé a főszerep, mind a HP, mind az IBM, mind pedig a Dell munkaállomások esetén, hiszen ez a három vendor egy ideje már a gyakorlati tapasztalatszerzés rögös útját tapossa, így a  Register. A BigBlue ugyan csak nemrég küldte el legkedvesebb partnereinek - jókívánságai mellett - azt a 40db IBM Intellistation Z-Pro munkaállomást, amely az első Itanium-os alomból való, de pl. a Dell ezt "egy ideje" már letudta, mármint saját partnerei esetén, ahogy a HP is, SuperDome szervereinél, bár a HP-s Brian Cox szerint, cége nemcsak top of the line monstrumait szándékszik itaniumosítani, hanem ugyanezt tervezi a Netserver vonal, és egyéb munkaállomásai esetén is.

De térjünk vissza az előzetesen szűknek titulált szoftverválasztékra. Egy új processzor esetén több mint valószínű, hogy az operációs rendszer megléte a legfontosabb. Ezzel egyelőre semmi gond, hiszen, bár mind a HP (HPUX), mind az IBM (AIX 5L) a leghamarább saját oprendszerei alá tárazza majd be az új, 64bit-es erőforrást, a Linux és a Windows aktuális(aktualizált) verziója is meg lett ígérve, reszelik is a kódot ezerrel. Nagyobb gond viszont a felhasználói programok meg(nem)léte, hiszen az InfoWorld korábbi fals értesülését cáfolandó, Rich Rudd, az IBM Z-Pro felelőse elmondta, hogy (sajnos..) szó sincs több száz (209) szoftverről, 15-ről viszont igen.

Ha okvetlen nevekkel akarunk előrukkolni, olyanokat említhetnénk, mint a biztos mindenki által ismert és elismert Side Effects Software, a CGS2, vagy akár a RiskMetrics. Hát, nem túl népes mezőny, de ez csak a kezdet, idővel lesz nekünk választék, oltári, csak kis türelem addig. Hasonlóképp igyekszik a Dell is, ők 30 vendor bevonásával egyengetik az Itanium útját, úgymint a NewTek, a Solidworks, és még.

A színfalak mögött tehát már van mocorgás bőven, mégha nem is akciós Itanium-ról hírez a heti Budapesti Piac. A türelmetleneknek Vivaldi hozza a tavaszt, mi várunk márciusig...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!