Mortimer

Az Intel tervek: 2 GHz sebesség már 2002-re

Megjelentek a munkaállomásokba és szerverekbe szánt Intel processzorokról szóló tervek. A hírben a Pentium III Xeon, Foster, Gallatin, Itanium és McKinley típusokról esik szó.

A Pentium III Xeon 1 illetve 2 MByte-os cache-sel fog rendelkezni. Eben az évben várhatóan megjelennek a 800 MHz-es (100 MHz FSB), a 866 MHz-es (133 MHz FSB) és a 900 MHz-es (100 MHz FSB) változatok. A jelenlegi Xeon processzorok maximális órajele 700 MHz.

A Foster másodszintű cache mérete 256 KByte lesz. Tulajdonképpen ezek lesznek a Pentium 4 processzorok szerver változatai. Várhatóan még ez év végén megjelennek az 1.4GHz-es változatok, majd a jövő év elején már kaphatók lesznek az 1.5GHz-es modellek is. A sima Pentium 4 és a Foster között nem sok különbség van. A legfontosabb, hogy a Foster a dual processzoros rendszereket is támogatja. A Foster CPU-knak természetesen lesznek nagyobb cache tárolóval rendelkező változatai is, amelyek 512KB vagy 1 MB méretű L2 cache-sel, de csak a jövő év második negyedévében fognak megjelenni.

A Gallatin, a Foster processzorcsalád továbbfejlesztése. A Gallatin CPU-k 0.13 mikronos technológiával készülnek majd. Egyelőre az órajelekről nem lehet biztosat tudni, de valószínűleg már az első modellek sebessége is 2 GHz körül lesz. A Gallatin megjelenése jövő év végére vagy 2002 év elejére várható.

Az Itanium processzorokban már egy harmadszintű (L3) cache is beépítésre kerül, melynek mérete 2 illetve 4 MByte. Várhatóan ebben az évben a 733 és a 800 MHz-es változatok fognak megjelenni.

Az Itanium család folytatása a 0.13 mikronos technológiával készülő McKinley lesz, melynek első tagjai 2001 év vége felé jelennek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!