Franczy

A NEC szállítja a Bull-nak az Itanium-os rendszereket

A Bull és a NEC Corporation bejelentette, hogy a két cég között létrejött megállapodás értelmében a NEC fogja ellátni a Bull-t az AzusA kódnevet viselő 16 utas Intel Itanium processzorra épülő rendszerekkel.

A Bull a NEC által leszállított AzusA platformokra AIX5L típusú operációs rendszereket telepít, és így, mint saját vállalati szerver családjának jeles képviselőit dobja majd piacra az új gépeket. A két nagy cég az egyezség keretében látja annak lehetőségét, hogy a hamarosam felpezsdülő Itanium-os piacon vezető szerepet tölthessenek be.

A NEC az elmúlt években már nagyobb tapasztalatokra tett szert a nagyteljesítményű és nagymegbízhatóságú mainframe-ek és egyéb szuperszámítógépek terén. A cég jelenleg nagy erőkkel készül az új Intel Itanium processzoros gépek piaci bevezetésére, hiszen úgy gondolják, hogy az Intel szerverekbe szánt új processzora kiváló teljesítménye és versenyképes ára révén ideális megoldás lesz a nagy, vállalati számítógépek piacán. A Bull pedig a vállalati rendszerek összeállításában, és a vállalati operációs rendszerek fejlesztése terén tett szert nagy tapasztalatra.

Egyébként a Bull az a cég, melynek először sikerült az AIX5L operációs rendszert futtatniuk egy 16 processzoros tesztelésre készült Itanium rendszeren, ezenkívül a cég segíti a partner cégeket a már meglévő alkalmazásaik Intel Itanium-os rendszerekre való kompatibilissé tételében. A Bull egyébként három fő operációs rendszerrel foglalkozik: AIX5L, 64 bites Windows 2000, 64 bites Linux. Az új AzusA szerver NEC által fejlesztett chipset-et használ, melyet kifejezetten 16 processzoros Intel Itanium alapú szerverekhez fejlesztettek ki. Az AzusA egyébként a világ első négynél több Itanium processzort felhasználó rendszere.
A Bull és az NEC szorosabb kapcsolata egészen 1984-ig vezethető vissza, azóta szinte minden piacon képviseltetik magukat, de az egyik legfontosabb területüknek a nagy mainframe gépek számítanak. Egymást közt már számos OEM szerződést kötöttek, valamint ötleteket és technológiákat is cserélnek időnként egymással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!