Berta Sándor

Elutasítja a Huawei elleni blokádot a Microsoft

A redmondi óriáscég vezetője élesen bírálta az amerikai kormányt az indokolatlanul szigorú fellépéséért.

Brad Smith, a Microsoft elnöke és jogi igazgatója kijelentette, hogy a Huawei elleni fellépés tisztességtelen volt és "nem volt amerikai". A menedzser úgy vélte, hogy az ilyen jellegű akcióknak a tényeken, a logikán és a jogállamiságon kellene alapulniuk. Márpedig ez ebben az esetben közel sem valósult meg. Smith utalt rá, hogy a társaság már többször arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy magyarázzák meg a Huawei elleni fellépésüket, de ezeket az erőfeszítéseiket nem koronázta siker. Gyakran csak azt a választ kapták, hogy ha tudnák azt, amit a döntéshozók, akkor ők is támogatnák az eljárást.

A vállalatvezető hozzátette, hogy Donald Trump amerikai elnöknek a saját szállodaipari tapasztalataiból pontosan tudnia kellene, hogy miként zajlanak ezek a dolgok. A menedzser szerint egy technológiai vállalatnak azt mondani, hogy eladhat termékeket, de operációs rendszereket vagy chipeket nem vásárolhat, éppen olyan, mint egy szállodalánc menedzsmentjével azt közölni, hogy kinyithatják a létesítményeik ajtajait, de nem állíthatnak ágyakat a szobákba és az éttermeikben sem szolgálhatnak fel ételeket. Az ilyen dolgok veszélyeztetik egy cég túlélését.

A menedzser azt is hangsúlyozta, hogy a kabinet eljárása valójában az amerikai gazdaságot és cégeket is veszélyezteti. S egyetlen állam sem lehet úgy globális technológiai vezető, hogy ha közben a technológiáit nem kínálhatja világszerte.

A Dell, a Hewlett-Packard, a Microsoft és az Intel júniusban közös levélben fordultak Donald Trumphoz és azt kérték az elnöktől, hogy - a Kína elleni fellépés keretében - tekintsen el a laptopokat és a táblagépeket sújtó büntetővámok alkalmazásától. A társaságok azzal indokolták a kérésüket, hogy a módszer komoly terheket róna az amerikai felhasználókra és gyártókra, többek között emelné az utóbbiak költségeit és a végfelhasználói árakat. A lépés miatt a notebookok és a táblagépek legalább átlagosan 19 százalékkal, vagyis 120 dollárral drágulnának és emiatt a mobil számítógépek sok ember számára megfizethetetlenné válnának. A redmondi vállalat a Nintendóval és a Sonyval közös állásfoglalásában arra is rámutatott, hogy a játékkonzolokra kivetett büntetővámok gyakorlatilag megfojtanák az innovációt, ártanának a felhasználóknak és több ezer munkahelyet veszélyeztetnének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!