Berta Sándor

Kínán kívüli hardver­gyártás - cáfolt a Microsoft

A redmondi konszern jelezte, hogy számos termékét továbbra is az ázsiai országban fogja készíttetni.

A Nikkei Asian Review július elején számolt be arról, hogy a Microsoft, a Hewlett-Packard és a Dell Kínából más ázsiai államba akarják teljesen vagy részben áthelyezni a készülékei gyártását. Elsősorban Vietnam és Tajvan tűnik jó helyszínnek, míg a Microsoft Thaiföldre és Indonéziára gondolt. Az utóbbi mellett szólnak az alacsony bérköltségek, a meglévő, használható infrastruktúra és számos új, potenciális munkatárs. Thaiföld előnye lenne, hogy már több társaságnak is vannak helyi üzemei, közéjük tartozik a Seagate és a Western Digital. De a redmondi társaság számára Vietnam is megfelelő alternatíva lenne.

Nos, most a Tom's Hardware kérdésére válaszul a Microsoft közölte, hogy jelenleg nincsenek olyan tervek, amelyek a gyártás Kínából való elvitelére vonatkoznának. Az óriáscég hozzátette, hogy egyrészt a gyártást sem akarja más államba áthelyezni, másrészt nem is gondolkodik ilyen lépésben. Mindez azt jelenti, hogy az Xbox konzolok, valamint a Surface termékek készítése továbbra is Kínában zajlik majd. Az utóbbi folyamatban a vállalat az olyan partnerekre támaszkodik, mint a Pegatron és a Foxconn, vagyis nincsenek saját üzemei az ázsiai országban.

A vállalat nem kommentálta az amerikai-kínai kereskedelmi háborút és annak újabb fejleményét, amely szerint az Amerikai Egyesült Államok azt tervezi, hogy a Kínában készített több mint 300 milliárd dollár értékű termékekre 25 százalékos büntetővámot vetne ki. A lépés érintené többek között a laptopokat, a táblagépeket, a fejhallgatókat, az SSD-ket, a billentyűzeteket és számos további eszközt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!