Berta Sándor

Milyen lesz az irodai munka jövője?

A redmondi konszern azt kutatja, hogy milyen termékekre és szolgáltatásokra lesz szükség a következő években, évtizedekben.

A Microsoft Envisioning Center segíthet az óriáscég munkatársainak abban, hogy kitalálják, milyen lehet a munka és ezáltal a társaság projektjeinek a jövője. A központ a redmondi campus 33-as számú épületében található és alapvetően nem látogatható a nyilvánosság számára. Most azonban a Microsoft kivételt tett és néhány újságíró bepillantást nyerhetett a kulisszák mögé.

A centrumban van egy koncepció-konferenciaterem, ahol nincs szükség jegyzettömbökre, mert minden elhangzott szót rögzítenek, majd elküldenek a résztvevőknek. A terem közepén működik egy 360 fokos kamera, amely minden résztvevőt lát, mindegyiküket az arcfelismerés és a kiterjesztett valóság segítségével azonosítja, valamint digitális névtáblával látja el. A rendszer az egyes személyeket a testbeszédüknek köszönhetően akár ki is emelheti a többiek számára.


A falakon hatalmas elektronikus táblák vannak, amelyeket digitális tollakkal, gesztusokkal vagy beszéddel, de akár iPhone készülékkel vagy táblagéppel is kezelni lehet. A prezentációk a különböző résztvevők különböző alkalmazásaiból szerzett, s fogd és vidd módszerrel összefűzött fájljaiból is összeállíthatók. Az Envisioning Centerben alkalmazott termékek és technológiák között van a Microsoft Teams, a Surface Hub, a Microsoft Graph, a Microsoft Bot Framework, a Cognitive Services, a Fluid Framework és természetesen az Azure.

Anton Andrews, a csapat vezetője kijelentette, hogy nincs a jövőt mutató üveggömbjük. Csak a saját termékcsapataikkal egyeztetnek, s néha 4 csillagos tábornokokkal, zenészekkel, rendezőkkel, építészekkel, pszichológusokkal és más szakemberekkel is. Az ő elképzeléseikből jönnek létre a különböző víziók, majd a kísérleti prototípusok. Nem csupán hardverekről és szoftverekről van szó, hanem szervezeti struktúrákról és egy munkahely kialakításáról is.


A munka világának digitalizálása ugyanis csak akkor valósulhat meg, ha a szakértők egyaránt gondolnak a munkatársak együttműködésére; továbbá a dokumentumkoncepció módosítására, amelynek lényege, hogy az adatformátumok a ma ismert formájukban megszűnnek és a dolgozók tartózkodási helye és készüléke sem fontos már. Ezt Rob Howard, a Microsoft 365 alkalmazások részlegének marketingvezetője azzal indokolta, hogy a munka megváltozott. Az emberek nagyon gyakran csapatban dolgoznak, a termékek pedig egyre inkább digitálisak. Az innováció és a megvalósítás is többnyire az együttműködéseknek köszönhető.

Egy héttel ezelőtt a BUILD fejlesztői konferencián Satya Nadella, a Microsoft vezetője azt ecsetelte, hogy a jövőképük alapján az emberek a találkozókat a vegyes (kevert) valóságban tartják majd és a munkatársak ott fognak dolgozni közösen a különböző projekteken, mintha egyazon eszköz előtt ülnének mindannyian, miközben a valóságban a világ különböző pontjain lesznek és eltérő alkalmazások lesznek előttük megnyitva. A Fluid Framework nevű fejlesztői környezet segítségével az alkalmazásokon átnyúlóan lehet minden korábbinál gyorsabban és egyszerűbben dolgozni. A cél az, hogy a dokumentumok ma ismert határait sikerüljön átlépni, az egyes fájlokkal kapcsolatos változások gyakorlatilag valós időben láthatók lesznek mindenki számára. A munkát "intelligens ügynökök" (botok) segítik, amelyek az egyes tartalmakat más nyelvekre fordítják le már a beírás közben vagy megfelelő fotókat kereshetnek az egyes projektekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mrzed001 #12
 • HyBrIDNyLA #11
  Nálunk minden reggel van, koordináció, nem véletlen. A fontosabb dolgok kivonatolásra kerülnek, ez sem véletlen. Az élőszavas full-duplex kommunikációt - ami néha ordenáré anyázás - semmi sem fogja helyettesíteni, már csak szórakoztatási szinten sem. Az írott anyagokban - nálunk szervezetjogi szabályozó - lehet a legjobban keresni, nem hanganyagokban. Nálunk is van szóbeli állásfoglalás, meghatározás, de az is naplóban kerül kivonatolásra, h mikor hangzott el és ki mondta, mire vonatkozik. Tök jó, mert itt a probléma a hatály, mert azt elfelejtik (1000 év+1 nap?!) Rengeteg problémánk is van abból, h - néha - egy 2-3 órás "ülj összé"-n éppen mi esik ki a szakirányító vezető szájából, Frank éppen mikor nincs lecuppantva reggel akkor úgy gondolja, amikor meg le van, akkor meg másképp. Az ilyen napi szintű koordináció, rövid határidős feladatok esetében jók lehetnek az ilyesmi innovációk, de komoly kérdésekben a már kitaposott utak a hatékonyak, már csak az audit miatt is.
 • Csaba161 #10
  Az emberek semmit sem fognak csinálni, mert kihalnak. Mivel mindent a robotok csinálnak, ezért az emberek munka nélkül maradnak, így pénzük sem lesz semmire, a robotok viszont rengeteg fontos dolgot fognak előállítani: alkatrészeket, programokat, energiát stb. a többi robot számára, amelyek így egymást ki fogják tudni fizetni és ebben a gépi társadalomban semmi helye sem lesz az embernek, csak néhány multimilliárdos tulajdonosnak, akiknek a fennmaradó néhány termékeny holdon elég ennivalót termelnek majd a robotok...
 • dyra #9
  És az emberek mit fognak dolgozni? Ha már az MI-k ennyire pengék lesznek majd pont a tervezés fogja őket megakasztani?

  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.05.14. 21:33:14
 • quatlander #8
  lesz nyoma, ki mit kreténkedett. jobb mint a bürokrata papírozás. de azért ne legyek már rákötve minden szarra és minden lépést nyomon kövessen mindenki. Van olyan hogy bizalom. Na ezt akarják becserkészni.
 • quatlander #7
  Eljön még az az idő amikor az lesz a leggazdagabb bármilyen téren, aki nincs "rá kötve a hálóra" vagy éppen üldözött lesz. Szerencsére engem "fenyegethetnek" ilyen dolgokkal, én terméket állítok elő és adok el pénzért. Webdesign, print. Jól működő céges rendszerben (ami a megrendelőket illeti) :D
  Utoljára szerkesztette: quatlander, 2019.05.14. 21:17:58
 • quatlander #6
  persze ha a jövő generációit nézzük nekik ez még menni is fog. Robotizáljunk. Egy ütős kreatív csapat együttműködik ezeken kívül is. Kár ennyire erölteti, van amihez csak simán szociális háló kell. Ez egy új platform, ami sosem fog elterjedni. Max a gigamega cégeknél, ahol úgy is mindegy (google, facebook, stb.)

  Bocsi, lehet csak a sör beszélt


  Utoljára szerkesztette: quatlander, 2019.05.14. 21:13:53
 • gombabácsi #5
  a hozzá nem értést meg a lustaságot nem lehet ilyen trükkökkel meg "módszerekkel" helyettesíteni :D
 • mortep #4
  "Milyen lesz az irodai munka jövője?"

  A microsoft koncepciója megvan? Na, pont nem olyan lesz...
 • mrzed001 #3
  A rögzített hangfelvételt ugye semmi értelme nem lenne bárkinek elküldeni.
  Ellenben ha a rendszer készít belőle egy txt-t, leiratot, azt már igen.
  Sőt a 3D látás (és hallás) és a felcímkézett emberek miatt elé tudja tenni, melyik mondatot ki is mondta.
  Ennek van "némi" értelme. Persze K drága, és a gyors és gépíró Mucuska (meg egy ingyenes diktafon app) fillérekért megoldja ugyanezt.

  A virtuális meeting (alias videó konferencia) semmi újdonság. 9/11 után még az egyik nagy kereskedelmi TV is csinált velem interjút ezzel kapcsolatban :D

  A rajzoljanak közös felületre meg még a W95-ös NetMeeting is tudta (buta skype persze azóta sem)

  Egy kicsit kezd olyan érzésem lenni, mint amit a Skorpió egyes részeiben bemutattak. Amikor EQ-ja 0-ra csökkent Walter-nek, és elkezdett totál felesleges dolgokat fejleszteni.
  Mint az app, ami feltérképezi mi hol van a boltban ... a helyet, hogy megkérdezi eladót hogy hol a kenyér ...