Berta Sándor

Eltűnhetnek a határok a Microsoft termékei között

A redmondi konszernnek számos ötlete van a közeljövővel kapcsolatban, például összetett beszélgetéseket folytatna a számítógépekkel és korszerűsítené a munka világát.

Satya Nadella, a Microsoft vezetője a BUILD fejlesztői konferencián elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a munka világának modernizálásában az Azure nevű felhőszolgáltatás biztosíthatja a szükséges infrastruktúrát és a világ szuperagyává válhat. Az óriáscég jövőképe alapján az emberek hamarosan hosszú beszélgetéseket fognak folytatni a számítógépekkel; a találkozókat a vegyes (kevert) valóságban tartják majd és a munkatársak ott fognak dolgozni közösen a különböző projekteken, mintha egyazon eszköz előtt ülnének mindannyian, miközben a valóságban a világ különböző pontjain lesznek és eltérő alkalmazások lesznek előttük megnyitva.

A menedzser ezután bejelentette az Edge böngésző új funkcióit. Ami mindenképpen érdekes, hogy a program Internet Explorer üzemmódot fog kapni, így a vállalatoknak lehetőségük lesz arra, hogy az IE-re készített alkalmazásaikat egy korszerű böngészőben használhassák. Erre lesz igény, hiszen a társaság felmérése alapján a világ cégeinek 60 százaléka még régi szoftvereket futtat. A váltás zökkenőmentes lesz, egy az Edge böngészőn belül használt link gond nélkül megnyitható lesz egy Internet Explorer-alapú alkalmazásban úgy, hogy a könyvjelzők és a többi beállítás is megmarad. Csak a címsorban lévő kis méretű IE logó fogja elárulni, hogy valaki éppen az Internet Explorerrel szörföl a világhálón.


Az Edge böngészőt használók a jövőben három új magánszféra-beállítás közül választhatnak, ezek a korlátozás nélküli, a kiegyensúlyozott és a szigorú lesznek. A program - a beállítástól függően - korlátozza, hogy mennyi ideig követhetik a különböző rendszerek a felhasználót a weben. A szigorú üzemmód esetén valószínűleg egyes honlapok meglátogatása problémákba ütközhet majd, annak ellenére is, hogy nem lesz teljesen korlátozva a reklámok megjelenítése.

A böngésző kínálni fog egy új funkciót is, amelynek neve Collections és amely lehetővé teszi majd, hogy különböző oldalak alkotóelemeit (fotókat, szövegeket stb.) egyetlen dokumentummá lehessen egyesíteni. Az Edge mindent megold, a lábjegyzeteket például automatikusan kiegészíti az eredeti fájlokra és helyekre mutató hivatkozásokkal, sőt, kérésre, akár még táblázatokat is készít a metaadatokból, például a termékek áraiból. A végeredmény pedig közvetlenül a szoftverből elküldhető e-mailként. Az egyelőre nem ismert, hogy mikor lesz elérhető a felhasználók számára az új Edge.

A Microsoft ezenkívül a Fluid Framework nevű fejlesztői környezetet is elérhetővé tette, amelynek a segítségével az alkalmazásokon átnyúlóan lehet minden korábbinál gyorsabban és egyszerűbben dolgozni. A cél az, hogy a dokumentumok ma ismert határait sikerüljön átlépni. A bemutatott videóban emberek a világ különböző pontjairól egy időben dolgoztak különböző alkalmazásokkal. Egy személy a felhőkörnyezetben egy Excel-táblázatot szerkesztet, míg egy másik egy e-mailt írt. A változások gyakorlatilag valós időben láthatók voltak mindenki számára.

A munkát "intelligens ügynökök" segítik. A botok az egyes tartalmakat más nyelvekre fordítják le már a beírás közben vagy megfelelő fotókat kereshetnek az egyes projektekhez. Az "intelligens ügynökök" gyakorlatilag a gép-ember kommunikációt valósíthatják meg természetes nyelvi környezetben. A Cortana például új algoritmusokból és modellekből profitálhat, amelyek lehetővé teszik a különböző dolgok kontextusos megértését. Az ebben az esetben sem derült ki, hogy a megoldás mikortól lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #7
    Iszonyat, hogy szenved a M$ évtizedek óta, hogy a rendszereit alkalmassá tegye a hálózatos munkára.
    Még a 90-es években neki ez teljesen szűz terület volt, pl. a Novell le is nyúlta. Aztán addig gyilkolták egymást, amíg 2010 körül megszerezte a szabadalmait.
    Eltelt 10 év kvázi versenytársak nélkül, maxigáz erőforrásokkal a fejlesztésre és ide jutott. Gratula!

    Sajna a M$ szinte minden technológiáját úgy vásárolta fel más cégektől, gyak a DOS-tól kezdve, a DirectX-en keresztül a IE-ig. Ha más nem fejleszt, amit meg tudna venni, akkor a M$ ma is csak vegetál.
  • dregnarr1 #6
    Amíg a felhőalapú sharepoint alá pakolt adatfájlok között nem lehet egymásra hivatkoztatni, addig nincs semmi értelme. Pl. két felhőben tárolt excel közötti cellahivatkozás nem lehetséges még mindig. Az ezzel foglalkozó hivatalos topik 2013 óta létezik, most tavasszal írtál, hogy elkezdtek dolgozni rajta.
    Az ottani beszélgetésekből is látszik, hogy rengeteg vállalatnál pl. hasonló dolgok miatt nincs kihasználva teljesen.
    Nálunk is van minden, fizeti a cég a botrányosan nagy éves licensz díjat minden emberre, közben senki nem használja, mert az Office365 95%-a lényegében sokkal egyszerűbben is helyettesíthető más módon.
  • nlght #5
    +1
    A win10 menürendszere egy rakás sz*r, sokkal kevesebb funkció van benne mint a win7-es vezérlőpultban. A jobb gombos menüket pl. elfelejtették teljesen belerakni.

    Ez a cikk meg fizetett hirdetés, épp eszű teches újságíró nem kezd ajnározni egy kvázi halott böngészőt, miközben az alternatívákról nem esik szó.
  • dyra #4
    Van szerencsém használni az Office 365 csomagot nap mint nap. Projekt, Teems, Planner, Onedrive, Skype for Business, nem sorolom. Röviden a véleményem. FOS!!!

    Körülményes egymásból linkelni, rohadt gyakran van hiba, bonyolult használni sokszor felhőbe mentéskor percekig homokórázik. Én mint poweruser használom de a kollégáink 90%-nak reménytelen elmagyarázni, hogy működik. A preziken minden rohadt jó általában a valósággal meg köszönőviszonyban nincs.

    Azt se értem minek van planner, projekt, task, teems, amikor egymásba linkeljük őket. A projektbe belinkelem a plannert, a planner meg ott van a Teems-ben. Plusz egyéb MS szoftver. Ki se látszok belőlük. És én egy poweruser vagyok szegény kollégáim meg pislognak mit hova. Ja és ez azégsz még az Outlookban is megjelenik. Mindenhol minden egymásba tolva. Agyasak!

    Szóval csoportmunkára ezt a termékcsaládot jelen pillanatában nem tudom ajánlani. Mert nemhogy segítene de vissza is veti.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.05.08. 15:45:49
  • TokraFan #3
    "a munkatársak ott fognak dolgozni közösen a különböző projekteken, mintha egyazon eszköz előtt ülnének mindannyian, miközben a valóságban a világ különböző pontjain lesznek"

    Nemrég éppen arról cikkeztek, hogy az ilyen, kvázi távmunkát csökkenteni kell mert nem hatékony, vagyis igenis be kell járnia dolgozni mindenkinek egy központi épületbe. Persze a fenti idézet jelentheti azt is, hogy a különböző országokban lévő leányvállalatok alkalmazottai egy irodából dolgozhatnak így közösen, de ebben nem nem tudom mi az innováció, ilyesmi már elég régen létezik.
  • Macropus Rufus #2
    igen, a sorrend nagyon fontos. :)
  • Ellaberin #1
    Satya, először a win10-t kéne rendberakni, aztán rágyújtati a kokainra és vízionálni.