Berta Sándor

Az emberek nem pótolhatók

A Microsoft biztos abban, hogy a humán munkaerő nem pótolható.

A gazdasági élet szereplői biztosak abban, hogy a mesterséges intelligencia, a dolgok internete, a robotika és más technológiák területén tapasztalt fejlődés közvetlenül átültethető a produktivitás növelésébe. A folyamat a technológiai cégek számára nagy esélyt jelent, mert értékesíthetik a megfelelő digitalizálási rendszereket és megoldásokat. Érthető tehát, hogy a Microsoft is nagy üzletet lát a dologban.

"A jövő mesterséges intelligencia által irányított üzemeinek és gyártási folyamatainak víziója nincs bizonyos cégméretre vagy helyszínre korlátozva. Nincs olyan személy, akit ezek a változások ne érintenének. Mi büszkék vagyunk arra, hogy demokratizáljuk a technológiát. Ezt tettük az asztali számítógépek esetében is és szintén ezt fogjuk tenni a mesterséges intelligencia, a dolgok internete és a vegyes valóság esetében. Minél nagyobb egy vállalat, annál lassabbak a döntési folyamatai. Ezáltal a kisebb vállalkozások gyorsabban reagálhatnak, és ez még akkor is igaz, ha kevesebb erőforrással rendelkeznek, mint a nagy vetélytársaik. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a technológia is egyre olcsóbb lesz" - jelentette ki Caglayan Arkan, a Microsoft globális gyártási vezetője.


A menedzser kiemelte, hogy Európa az Ipar 4.0 bizonyos területein vezető pozícióban van. A tavaly május 25. óta hatályos új európai uniós adatvédelmi rendelet szigorú szabályokkal garantálja a magánélet és a fogyasztó jogok védelmét. A Microsoft mindig igyekezett ezekben a folyamatokban részt venni, hiszen sosem csupán a technológiáról van szó, hanem az új szabványok kidolgozásáról is. Ez lesz a helyzet a mesterséges intelligencia területén is, etikai szabályokra van szükség. Másrészt Európa még nem tudott egy egységes piacot felépíteni és ezért annak előnyeit még ki sem tudta használni.

"Gyakran szóba kerülnek a digitalizálással kapcsolatban a kiberbiztonsági problémák, de én azt hiszem, hogy a politikai vezetésnek a lehetőségeket is látnia kellene, nem csupán a kockázatokat. Az ipar megtette az első lépést a digitalizálás területén, de még csak a folyamat elején tartunk. 2025-ig ez az ágazat lehetővé tehet egy 3,7 milliárd dolláros értékteremtést. Hisszük, hogy a mesterséges intelligencia a gyártásban sok döntést leegyszerűsíthet, de ehhez a rendszereknek az embereket támogatniuk kell és nem pótolni. Nagyon optimista vagyok a digitalizálás pozitív hatásaival kapcsolatban. Általában sokat beszélnek a munkahelyek lehetséges megszűnéséről, de a technológia nem fogja leváltani az embereket, ez egy téves elképzelés."

"Az igaz, hogy körülbelül 75 millió munkahely szűnik majd meg, de ezzel párhuzamosan 130 millió új munkahely is létre fog jönni az olyan területeken, mint a tervezés, a gépgyártás és a prototípusok készítése. A gyártásban nagy különbségek lesznek a képzettségi szintet tekintve. Ez a probléma azonban orvosolható, ha a jól képzett szakembereknek nem kell mindig fizikailag is egy adott helyen lenniük. Így valaki egy másik országban lévő személynek is elmagyarázhatja a vegyes valóság alkalmazásokon és megoldásokon, például a HoloLensen keresztül egy karbantartási vagy javítási folyamatot. Néhány szakma eltűnik majd, cserébe más területeken (mesterséges intelligencia, szoftverek, kiterjesztett valóság) újak fognak létrejönni" - nyilatkozta Caglayan Arkan.


A Microsoft globális gyártási vezetője hangsúlyozta, hogy a HoloLens csak az egyik eleme a vegyes valóság víziójuknak. Egy olyan platformot akarnak kínálni, amely független az eszköztől és amelynél teljesen mindegy lesz, hogy valaki honnan dolgozik egy projekten. A HoloLens lehetővé teszi a fizikai és a kibervilág ötvözését, s közben a felhasználó mindkét keze szabadon marad. Ez jól jön a gyártásban, a tervezésben és a megbeszéléseken. Új beviteli módok is előtérbe kerülhetnek, például a gesztusok, a beszéd és a pillantások. Az egyelőre kérdéses, hogy a HoloLens számára lesz-e fogyasztói piac is.

"Mi vagyunk az egyetlen technológiaértékesítő, amely kiberbiztonsági fenyegetéseket hoz nyilvánosságra. Szorosan együtt dolgozunk a hatóságokkal és a különböző országok CERT csoportjaival. Az e munkából származó tapasztalatainkat felhasználjuk az eszközeinkben, az alkalmazásainkban és az adatközpontjainkban. Kifinomult koncepciónk van azért, hogy a kiszállított több milliárd hálózatba kötött eszköz inkább esély legyen a gyártók számára, mint biztonsági kockázat. Ezért nagyon sok időt és pénzt fektettünk be. Ez vezetett például a SPHERE nevű Linux-alapú biztonsági chipünk megalkotásához, amelyet minden szolgáltató rendelkezésére bocsátunk" - szögezte le végül a menedzser.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #19
    A való életben kevesebb idiótával hoz össze a sors, mint a fórumon bár azért egyre gyakoribb sajnos. Szóval ez a normálisan elég relatív fogalom. Pl. aki személyeskedéssel nyit, akkor az vajh mi?

    Valahogy kurva érdekes, hogy mindig csak nekem lehet modorom...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.02.15. 18:56:34
  • Merces2 #18
    Ne haragudj de az esetedben ez nem merő fantázia, tényleg nem viselkedsz normálisan, amennyi energiát belefektettél itt meddő vitákba belegondolni is rossz . Nem hiszem hogy bárki szeretne egy mindenkinél okosabb és mindig igaza van munkatársat , még ha netán ez is a helyzet. Mondjuk talán nem vagy szociopata , de erősen borderline gyanús.
  • molnibalage83 #17
    Nagy szavak. Főleg tőled.
  • kvp #16
    "Csudálatos már megint kevered / összemosod a szezont és fazont. Sehol nem azt írtam, hogy nem nő a népesség. Ellenben a születésszám a világ fejlődő részén is drámaian zuhan. Tehát a növekedés üteme kurvára nem mindegy."

    Amig 2.1 folott van addig noni fog a lakossag es sok helyen meg mindig 8-10 gyerek korul van, akikbol ha csak 4-5 eri meg a felnottkort, meg az is generacionkenti duplazodas. A 2^N fuggveny is eleg meredek...

    "Ahhoz képest, hogy a média attól zeng, hogy micsoda munkaerőhiány van én ezt kurvára nem érzékelem egyenlőre álláskeresés kapcsán."

    Valoszinuleg nem eleg magas a tudasod hozza. A nagyon nagy tudasu, sokdiplomas, phd-s mernokoket es kutatokat azonnal felveszik. A tovabbi fejlodessel es automatizalassal lassan az egy diploma lesz az also hatara a rendes munkanak es kb. a mai szakmunkas vegezettsegnek fog megfelelni. Viszont sokdiplomas, raadasul phd-s emberbol nincs eleg. Ezert mondom, hogy gyorsabban no a minimumszint es az elvaras, mint ahogy a fejlett vilagban a lakossag fiatal reszenek az intelligencianovedekese ezt kovetni tudna. Igy egyre kevesebb munkara alkalmas ember lesz, meg a termeszetes fogyas nelkul is. Aki meg egy gettoban nott fel, abbol nem lesz nemhogy sokdiplomas mernok, de meg technikus sem. Aztan ahogy valnak az emberek nyugaton egyre inkabb munkanelkulive, annal kevesebben engedhetik meg maguknak hogy tanittassak a gyerekeiket es igy lesz egyre tobb tanulatlan szegeny. Magyarorszagon sincs darabszam szerinti munkaerohiany, csak megfelelo tudasu szakemberbol van hiany. Mar csak azok vannak kozmunkan, akiket nem lehet rendes termelo munkara alkalmazni. Es ennek a retegnek (nyugaton siman csak segelyesek) a letszama no, meg csokkeno lakossag mellett is. (novekvo lakossag mellett pedig szinte csak az o letszamuk no, aranyaiban es darabra is)

    ps: Mindenki keresi a csoda receptet, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy a kovetkezo generaciok gyerekei egyre okossabbak legyenek, de jelenleg ugy nez ki, hogy a sok tanulas es a sok szellemi munka pont csokkenti a gyerekvallasi hajlandosagot, igy atlagban minel okosabb valaki, annal kevesebb gyereke lesz. Ez forditott szelekcios folyamat, azaz az evolucio mar rovidtavon is csokkeno IQ szintet fog eredmenyezni a fiatalabb generacioknal. Ezt persze nem meri senki hivatalosan is felvallani, mert rasszista, idegengyulolo gondolatnak minosul. (pedig egy az indulaskor teljesen homogen etnikai csoportban is elojon par generacio alatt) Regebben ez azert pont foritva volt, altalaban az okosabbaknak lett tobb felnott gyerekuk es azok alapbol is okosabbak voltak mint az atlag, tovabba jobb kepzest is kaptak. Ez utobbi meg igaz ma is, joreszt ezert nem omlott ossze az egesz nyugati gazdasag, viszont a 2.1 allatti gyerekszam csokkeno letszamot jelent az ertelmisegiek szamara, mind darabra, mind aranyaiban a tobbi csoporthoz kepest. Marpedig magas szintu automatizacio mellett az ertelmiseg felso reszenek jut csak munka (es megelhetes, meg a gyerekeiknek rendes oktatas ha kapitalista rendszerrol beszelunk).
  • Sequoyah #15
    Ellent akartam mondani, hogy van sok hely ahol korrekt a fizu, megis munkaerohiany van. De az utolso mondat helyretette, akkor jobb is ha csodbemegy:D Ha nem tudjak komplenzalni a magasabb koltsegeket magasabb termek-arakkal, akkor valoszuni egy olyan termekrol van szo amire ekkora eroforras-raforditasok mellett nincsen is annyira szuksegunk.

    Annyit hozzatennek, hogy sokszor evek kellenek hogy helyrealljon az egyensuly, es vagy a fogyasztokra sikerul raterhelni a magasabb arakat, vagy a magasabb fizu miatt a palyara csabitott fiatalok befejezik a sulit..
  • dyra #14
    Ahol a fizu korrekt ott nincs munkaerőhiány. Ez a piac törvénye. Ahol nem tudják megfizetni a munkaerőt jobb ha csődbe megy.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.02.15. 17:28:42
  • Sequoyah #13
    Vannak olyan cegek is, de vannak olyanok is, akik megduplaztak a bert amit ajanlanak, es igy is nehezen talalnak.
  • Sequoyah #12
    A te eseted "csak" anekdota, nem statisztika. Rengeteg ember van aki viszont sikerrel palyazik. Epitoipar, autoszerelok, ugy halom a bolti eladok igen keresettek.

    Egyekent a munkaerohiany es a fizuemeles az csak lazan kapcsolodik. Sokaknak hianyzik az ember, de nem akarnak es/vagy tudnak egybol nagyobb emelest adni, mert nincs mg a toke.
    USA-ban pl mar evek ota alacsony a munkanelkuliseg, es munkaerohiany van, de a berek csak most, tobb ev kesessel kezdtek el emelkedni ennek kovetkezteben.
  • paragic #11
    Ennek semmi köze a munkaerőhiányhoz, egyik munkahely sem szeret szociopatákat alkalmazni.
  • molnibalage83 #10
    Azért a helyzet nem ennyire egyszerű. A minimálbér magasabb, de ez most ne firtassuk.