Berta Sándor

Kereskedelmi háború - újabb cégek bírálták a Trump-kabinetet

A technológiai óriások óva intették az amerikai elnököt attól, hogy büntetővámokkal sújtsa a notebookokat és a táblagépeket.

A Dell, a Hewlett-Packard, a Microsoft és az Intel közös levélben fordultak Donald Trumphoz és azt kérték az elnöktől, hogy tekintsen el a laptopok és a táblagépek esetében a büntetővámok alkalmazásától. A társaságok azzal indokolták a kérésüket, hogy a módszer komoly terheket róna az amerikai felhasználókra és gyártókra, többek között emelné az utóbbiak költségeit és a végfelhasználói árakat. Szerintük a büntetővámok semmit sem változtatnának az elnök által tisztességtelennek nevezett kínai kereskedelmi gyakorlaton.

A négy nagyvállalat arra hívta fel a figyelmet, hogy a notebookok és a táblagépek legalább átlagosan 19 százalékkal, vagyis 120 dollárral drágulnának és emiatt a mobil számítógépek sok ember számára megfizethetetlenné válnának. Az Amerikai Egyesült Államokban eladott laptopok és táblagépek 52 százaléka származik a Delltől, a Hewlett-Packardtól és a Microsofttól. A redmondi konszern a Nintendóval és a Sonyval közös állásfoglalásában arra is rámutatott, hogy a játékkonzolokra kivetett büntetővámok gyakorlatilag megfojtanák az innovációt, ártanának a felhasználóknak és több ezer munkahelyet veszélyeztetnének.

Donald Trump korábban azzal fenyegette meg Kínát, hogy 300 milliárd dollárnyi büntetővámot vet ki az USA-ba bevitt termékekre. A tengerentúli vállalkozások múlt hét óta véleményezhetik az ötletet, Robert Lighthizer kereskedelmi megbízott ezen a héten zárja le a folyamatot. Ezután egy 7 napos szünet következik, így az amerikai elnök legkorábban július 2-án hirdetheti ki a büntetővámok bevezetését.

Néhány nappal ezelőtt az Intel, a Qualcomm és a Xilinx azért lobbiztak az amerikai kormánynál, hogy enyhítsen a Huawei ellen bevezetett bojkotton, mert az alkatrészek szállítása egészen biztosan nem jelent veszélyt az USA nemzetbiztonságára, a komponensekről való lemondás viszont nagyon is komoly károkat okoz az amerikai gazdaságnak. Az érvelést megerősítette a Semiconductor Industry Association (SIA) nevű szervezet is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)