Berta Sándor

A Cortana nem vetélytársa az Alexának és a Google Asszisztensnek

A Microsoft vezetője kimondta azt, ami egy ideje nyilvánvalónak tűnt.

Satya Nadella, a redmondi óriáscég vezetője egy kiválasztott újságíróknak szervezett exkluzív találkozón kijelentette, hogy a Cortanát mostantól nem tekintik versenyképesnek az Amazon Alexával és a Google Asszisztenssel szemben. A szoftvert ehelyett inkább az eddigi vetélytárs rendszerekbe integrálnák. Ez az integráció az Alexa esetében már megvalósult, míg a Google Asszisztens esetében még nem. A menedzser hozzátette, hogy a Cortana a Microsoft 365 egyik lehetséges funkciója lehet és az alkalmazóknak lehetővé kell tenni, hogy akár a Google Asszisztensen vagy az Alexán belül használhassák azt. A Microsofttól koránt sem áll távol az ilyen jellegű együttműködés, hiszen számos alkalmazást tesz elérhetővé az Android és az iOS operációs rendszerekre is.

A döntés mindenképpen személyes vereséget jelent Satya Nadella számára. Az ugyanakkor még kérdéses, hogy a Cortana valóban megmarad-e és integrálódik a többi digitális asszisztensbe vagy végleg eltűnik. A szoftver fejlesztését mindenesetre már tavaly elvették a mesterséges intelligencia kutatási részlegtől és átadták a Tapasztalatok és Eszközök nevű csoportnak. Ez jelzés volt arra, hogy Nadella a Cortanára úgy tekint, mint egy a számos termék és platform közötti asszisztensre.

A Google Asszisztens egyértelműen a legjobb digitális segítő és a dobogóra még a Siri és az Alexa fért fel. A Cortana szinte az összes kategóriában utolsó lett, az egyetlen kivételt az információ kategória jelentette, ahol sikerült a Sirit megelőznie. A Microsoft digitális asszisztense a feltett 800 kérdés 99,4 százalékát ismerte fel és öt választ hagyott ki, a kérdésekre viszont csak az esetek 63,4 százalékában tudott megfelelő választ adni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Az hogy a Microsoft megint bénázik nekem nem tűnik furcsának.
  • mortep #1
    Csak nekem tűnik furcsának, hogy az Amazon, mint on-line bolt, jobb informatikai terméket fejleszt ki mint egy alapvetően informatikai termékek fejlesztésével foglalkozó vállalat?