32
  • ostoros
    #32
    Nem akarod ezt érteni, hagyjuk.
  • TokraFan
    #31
    Remélem azért érzed a mérhetetlen kettős mércét, amivel dolgozol. Ha most a nyugatról lenne szó, akkor papolnál itt az erkölcsről, meg szeretet vallásról, becsületről satöbbi, de ha a trágya kína vagy az oroszok vannak soron, akkor kit érdekel mit csinálnak, ki nem szarja le... Grat!

    "Ugyanezt mi is csináljuk itt Európában."

    Azért Te mesterien ferdítesz. Persze, hogy minden országban vannak gondok, de egyenlőség jelet tenni Európa és kína közé az emberi jogok kapcsán, az több mint ostobaság!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.08.31. 23:32:24
  • ostoros
    #30
    "Én abban reménykedem, hogy Kínában is idővel jön egy józan vezetés, aztán ugyanolyan változás történik mint ami megtörtént Spanyolországban, Dél Koreában vagy itt kelet európában. "

    Két eset lehetséges. Vagy eljön egy ilyen vezetés, és jelcin módjára csinál egy összeomlást, amit majd egy kínai Putyin fog helyre rakni, vagy pedig a kínaiak győznek, és onnantól kezdve már az európai sajtó nem meri többé kritizálni őket, és bármit csinál Kína, az józan, demokratikus és nagyon frankó lesz...
  • ostoros
    #29
    Ugyanezt mi is csináljuk itt Európában. A hivatalnok is takarózik a törvényekkel, szabályozásokkal, statisztikákkal, stb.-vel, a lényeg, hogy téged ne kelljen emberként kezelni, mert csak egy szám vagy. Üdv a való világban!

    "Ha kiszűr a rendszer, hát így jártál, ezt dobta az 'ALGORITMUS'... Kihez mész panaszkodni, kit perelsz be? Egy 'algoritmus'-hoz nem lehet bemenni az irodájába, nem lehet rárúgni az ajtót, személyesen megkeresni.."
    Mert most kihez tudsz bemenni, mi? Besétálhatsz Orbánhoz, vagy Szíjgyártóhoz, Vargához? Még jó hogy nem.

    "Az, hogy valójában ki, mikor, hol, mit, és hogy módosítja a háttérben azokat a biteket, az már gyakorlatilag felderíthetetlen, tehát a valódi irányítóknak ez egy plusz új, szuper 'védvonal', abszolút megfoghatatlan..."
    Min ahogy a rendeletekről sincs halvány fogalmunk sem, hogy amúgy milyen mögöttes célt szolgálnak.

    "Kínában most tesztelik ezt az új dolgot, és biztos vagyok benne, hogy ha Kínában végigviszik ezt, a világ más autokrata babérokra törő populista vezetői szintén be fogják vezetni mihelyst tudják. "
    Biztosíthatlak, ha beválik, a "demokráciák" is ugyanúgy be fogják vezetni.

    " Hölgyeim, és Uraim, üdvözlöm önöket a TOTÁLIS KISZOLGÁLTATOTTSÁG KORÁBAN... "
    Ez pedig univerzális, nem csak Kínára vonatkozik.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.31. 21:21:48
  • ostoros
    #28
    És? Pont leszarják a véleményedet. Meg az enyémet is.

    Mellesleg nem csak ők szarják le, hanem úgy a magyar, ahogy az európai politikusok is.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.31. 21:14:43
  • ostoros
    #27
    "Kínában most pont megállt a gazdasági növekedés." Nem igaz.

    A többi pedig a mi társadalmunkra is nagyrészt igaz.
  • zola2000
    #26
    Én abban reménykedem, hogy Kínában is idővel jön egy józan vezetés, aztán ugyanolyan változás történik mint ami megtörtént Spanyolországban, Dél Koreában vagy itt kelet európában.

    Hozzáteszem hogy nyugaton is egyre több antidemokratikus trendet látok manapság egyelőre összehasonlíthatatlan a kommunista Kínával
    (illetve attól függ miről van szó egyik amerikai állam alapító szerint "a demokrácia olyan amikor két farkas és egy bárány megszavazza mi legyen a vacsora" aztán úgy írta meg az alkotmányt hogy ez ne fordulhasson elő)
  • 1519
    #25
    'Ostoros', Kínában most pont megállt a gazdasági növekedés...nem beszélve arról, hogy mennyire éreznéd magad jól egy olyan - egyébként gazdaságilag lehet kifelé jól teljesítő - rendszerben, ahol (rab)szolgaként élsz, ahol az elnyomás, az állandó megfigyelés, a totális kiszolgáltatottság (ha egyáltalán el tudod képzelni mi az) az úr.
    Még azt is figyeli a rendszer, hogy a boltban mit nézel meg, mit veszel le a polcról, mit eszel, mit iszol, átmentél-e pirosban, hányszor voltál az asszonnyal, nyilván az összes üzenetedet is olvassák, sőt olyan is működik, hogy mások is értékelhetnek, jelenthetnek rólad, sőt, ha valakinek nem jön össze valami, akkor azt a környezetében élőkkel is tudatja a rendszer, hogy a szégyen teljes legyen...
    (Ismerősen hangzanak ezek a dolgok, valami felrémlik, nem?)
    Nem hiszem, hogy BÁRKI szeretne ilyen rendszerben élni...
    Utoljára szerkesztette: 1519, 2019.08.31. 07:57:03
  • 1519
    #24
    Azt ugye senki nem hiszi el, hogy egy ilyen rendszer majd pusztán fennkölt, emberek fölé emelkedő abszolut pártatlan, és becsületes lesz... Ha,ha,ha...
    Sajnos ami most Kínában zajlik, azt egy 'sötét jövő' kezdete, ami ellen sokkal nehezebb 'harcolni', vagy bármit tenni, amelyben sokkal nehezebben megfoghatóak a háttérben álló felelősök, akik a rendszert mozgatják, hiszen egy ALGORITMUS megfoghatatlan, azt nem lehet plakátokon, TV-ben, tüntetéseken skandálva szidni, politikai ellenfélként kezelni, egy algoritmust nem lehet perelni...
    Pont ez a lényege: egy 'algoritmus' mögé könnyebben el tudnak rejtőzni, akik valójában mozgatják a szálakat a háttérből.
    Ha kiszűr a rendszer, hát így jártál, ezt dobta az 'ALGORITMUS'... Kihez mész panaszkodni, kit perelsz be? Egy 'algoritmus'-hoz nem lehet bemenni az irodájába, nem lehet rárúgni az ajtót, személyesen megkeresni..
    Az, hogy valójában ki, mikor, hol, mit, és hogy módosítja a háttérben azokat a biteket, az már gyakorlatilag felderíthetetlen, tehát a valódi irányítóknak ez egy plusz új, szuper 'védvonal', abszolút megfoghatatlan...
    És ne legyünk naivak: ezt is ugyanúgy manipulálni fogják különböző hatalmi, politikai, vagy önös érdekek szerint, mint bármi más döntéshozó dolgot.
    Kínában most tesztelik ezt az új dolgot, és biztos vagyok benne, hogy ha Kínában végigviszik ezt, a világ más autokrata babérokra törő populista vezetői szintén be fogják vezetni mihelyst tudják.

    Hölgyeim, és Uraim, üdvözlöm önöket a TOTÁLIS KISZOLGÁLTATOTTSÁG KORÁBAN...
    :(
    Utoljára szerkesztette: 1519, 2019.08.31. 07:45:04
  • TokraFan
    #23
    Nem csinálnak mindent szarul. Például lopni, kémkedni, és elítéltek szerveivel kereskedni azt nagyon tudnak.
  • ostoros
    #22
    Szánalmas, komolyan. Az fel sem merülhet, hogy esetleg TÉNYLEG azt nézik, hogy adott cég hasznos-e a kínai gazdaságnak? Nem, csakis a rezsimhez való hűség a lényeg, oké.
    Biztosan neked van igazad. Csak a kínai gazdasági növekedés nem ezt támasztja alá... azért basszus mindent nem csinálhatnak szarul, még ha sok mindent igenis szarul csinálnak...
  • Zoltan1984
    #21
    Illetve a hitelfelvetelnel is van hitelminosites. A kulonbseg, hogy ez kozpontositott lesz, de kinatol mit vartunk volna.
  • barret
    #20
    Találmányok százait kaptuk Kínától.Én nem félteném őket.Olyan jelentéktelen találmányok,mint páldául a puskapor,iránytű,szóval ilyen apróságok.
  • zola2000
    #19
    Az a lehetőség már 20 éve elment. Manapság inkább arról szólnak a hírek hogy Kína élen jár AI fejlesztésben, a Huaweiel is pont az volt a bajuk az amcsiknak, hogy megelőzték őket 5G fejlesztésben ... ami nem csoda, minden évben jön a hír, hogy a magyarok mennyire le vannak maradva pisa teszteken, megfigyeltem hogy ott sok kínai régió van elől, és előbb utóbb a fejlett oktatás meghozza gyümölcsét.

    (Míg Magyarországon az oktatás lezüllesztése vissza fog ütni szerintem)
  • zola2000
    #18
    Mi bajotok van, nézzetek CGTNt nagyon hasznos :)
  • mad mind
    #17
    El kell jönni onnan. ennyi, ha nincs ott cég, amiből a tudást lophatják megint visszasüllyednek.
  • TokraFan
    #16
    "Aki aggodik amiatt hogy a Facebook barmit is cenzurazna, annak a szocialis kreditrendszertol egnek all a haja."

    Ó dehogy! Túl sok értelmet feltételezel a nyugat haterekről. A facebook szargecidögöljön meg, elnyomókapitalistaszemét, a Kínai kreditrendszer ezzel szemben szerintük jó ötlet!
  • Sequoyah
    #15
    Jajj, te komolyan azt gondoltad, hogy a "benyalas" az egy parameter?:D

    Az altalad idezett mondatom semmiben sem ellenkezik azzal, hogy 300 parametert vesznek figyelembe hogy eldontsek, ki mennyire "nyalt be". Es a "benyal" szot idezojelesenirtam, legyszives ne vedd szo szerint.
  • ostoros
    #14
    "Ez a kinai cegek megkulonbozteteserol szol mas kinai cegek elleneben, akik kevesbe nyaltak be a rezsimnek..."
    Te írtad, nem a mikulás.
  • Sequoyah
    #13
    Ezt csak te kepzeled bele:
    A te érvelési hibád a szalmabáb

    Nyilvan a rendszer nem egy, hanem sok tenyezos. Ahogy a mar letezo szocialis kreditrendszer is rengeteg parametert figyelembe vesz. Es vegso soron az is arra szolgal, hogy merjek azt, hogy a tisztelt allampolgarok mennyire illeszkednek bele a rezsim altal megalmodott szocialis rendszerbe.
    Aki aggodik amiatt hogy a Facebook barmit is cenzurazna, annak a szocialis kreditrendszertol egnek all a haja.
  • ostoros
    #12
    Sajnos szerintem nem azt fogják nézni...
    Amúgy az egész világon megkülönböztetik a cégeket egymástól, méretük, bevételük, stratégiai jelentőségük, alkalmazottak száma, beszállítók száma, adófizetési hajlandóság, stb, stb. a lista végtelen.
    Jelen esetben arról van szó, hogy standardizálják a dolgot, vagyis ugyanazon követelményrendszer szerint ítélnek meg minden céget, ami tulajdonképpen pozitív is lehet, mert két gyakorlatilag azonos cég közül nehezebben lehet előretolni az elvtárs unokaöccsének cégét... Szóval ez a közép vezető elvtársak megregulázásának egy módszere lehet... (nyilván a felső vezető elvtársak felette állnak a rendszernek. )
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.29. 20:42:21
  • dyra
    #11
    nem olyan hülyeség ez, talán így a kizsákmányoló ostorral hajkurászók segg cégeket ki lehet tolni a piacról mert valójában nincs azokra semmi szükség persze ha pont nem az ellenkezőjét nézik :D
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.08.29. 20:33:07
  • ostoros
    #10
    " Nem tudom kinek szantad a valaszt, de semmifele kijelentest nem tettem a rendszer egyszerusegevel, vagy bonyolultsagaval kapcsolatban..."

    Dehogynem tettél. Szerinted az egész dolog egy tényezős, vagyis, valaki vagy benyal a rezsimnek, vagy nem, és SEMMIFÉLE más tényező nem számít, ergo a gazdaságuk vissza fog esni, mert nyilván szarul döntenek majd.
    Ez bizony egy értékítélet volt.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.29. 20:30:34
  • molnibalage83
    #9
    A világ egyes részein az biztosítási díjat is így számolja a biztosító és adathiány esetén nagyobb kockázat = nagyobb díj.
  • Sequoyah
    #8
    Nem tudom kinek szantad a valaszt, de semmifele kijelentest nem tettem a rendszer egyszerusegevel, vagy bonyolultsagaval kapcsolatban...

    De ha mar itt tartunk, akkor eppen a bonyolultsagaban van a problema...
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.08.29. 20:21:48
  • ostoros
    #7
    "a folyamat során több mint 300 különböző szempontot vesznek majd figyelembe. "
    Szerintem messze nem olyan egyszerű ez a rendszer, mint ahogy beállítod...
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.29. 20:09:10
  • Sequoyah
    #6
    Ennek semmi koze a nyugati cegekhez, oket mar eddig se nagyon engedtek be. Ez a kinai cegek megkulonbozteteserol szol mas kinai cegek elleneben, akik kevesbe nyaltak be a rezsimnek...

    Igazabol kozvetlenul nincs kozunk hozza hogy assak a sajat sirjukat, de egyresszt joerzesu embernek nem tetszik a hulyeseg akkor se ha mashol csinaljak, masreszt egy ekkora gazdasag visszaesese az egesz vilagnak faj.
  • NEXUS6
    #5
    Volt erről egy Black Mirror rész. Hát dúrva.Orwell 1000-rel pörög a sírjában.
  • Ellaberin
    #4
    A sárga parókás paprikajancsi megkapja az első pofontot.

    De várjunk csak, nem pont ezt akarja, hogy a saját multijai otthon termeljenek?
    Na nézd ezzel, hamar meg is kaphatja. :D

    Egyébként egyik kutya, másik eb.

    Welcome to the new Cold War!
  • kvp
    #3
    Nos teljesen ertheto a cel, hogy a kinai kommunistabb cegek keruljenek elonybe a kinai piacon. Ha a nyugati cegek nem akarjak a partvezetes erdekeit szolgalni, kiszorulnak a piacrol. Viszont ha hajlandoak lesznek a befektetoik es az usa erdekeivel szembemenni Kinan kivul is, akkor boldogulhatnak.

    Kinaban egy exkommunista allamkapitalista rendszer van. Megis mire szamitottak amikor odamentek, szabadpiacra?
  • Munkas
    #2
    Nálunk is van ilyen: amelyik cégnek "Mészáros és Mészáros" a neve, az kap állami megbízást (és támogatást is hozzá), amellyiknek nem az menjen máshová.
  • bdzsana
    #1
    "A facebook meg a google is ugyanolyan rossz" kommentek
    3
    2
    1
    .....