Berta Sándor

Gyűjti a Gmailen kapott számlákat a Google

A gyakorlat önmagában még nem biztos, hogy aggályos, de az már igen, hogy nem lehet megakadályozni.

Automatikusan gyűjti a Gmailen keresztül kapott számlákat, vásárlási, fizetési, előfizetési és foglalási adatokat, valamint tranzakciós információkat a Google. Minden olyan felhasználó esetében, aki alkalmazza a webes konszern szolgáltatásait, létrejön a Google-fiókon belül egy külön aloldal (Fizetések és előfizetések), ahová a levelezőszolgáltatáson keresztül kapott ilyen jellegű fontos dokumentumok kerülnek - minderre a CNBC világított rá.

A gyakorlat azért aggályos, mert bár a Google álláspontja az, hogy mindegyik ilyen aloldalhoz csak az adott felhasználó férhet hozzá, de egyrészt a számlák és más dokumentumok automatikusan gyűlnek össze, másrészt felmerülhetnek adatvédelmi aggályok, különösen azért, mert a gyakorlat nem állítható le. Ugyan az egyes aloldalakon lévő adatok törölhetők, de ez a tapasztalatok alapján nem is olyan egyszerű és gyakran csak úgy valósítható meg, ha valaki a számlával küldött e-mailt is eltávolítja. Az adatvédelmi beállításokban sem található olyan pont, amely az aloldal adatvédelmi jellegű módosítására vonatkozna. Ráadásul hiába törli valaki a számlákat és más dokumentumokat, azok gyűjtése újból elkezdődik.

A hír azért is érdekes, mert Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója néhány nappal ezelőtt azt írta a blogbejegyzésében, hogy nagyon komolyan veszik az adatvédelmet és erősíteni akarják a tevékenységüket ezen a területen. Ezért az év végéig a jelenlegi szám kétszeresére, több mint 200-ra növelik a Münchenben alkalmazott adatvédelmi szakértők számát. Emellett a bajor fővárosban megnyitották a globális adatvédelmi központjukat, amelynek neve Google Safety Engineering Center (GSEC).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 590227 #20
    Moszatolás.
  • bmw #19
    Gyujtenek ezek mindent nem csak szamlakat...es meg a huvely kemkedik mi?? Viccesek az amcsik...
  • quatlander #18
    Ki is fizetheti helyettem
  • Bruce_Willis #17
    Ezzel még nem is lenne akkora baj, mert okos ember tudja miről szól ez az egész pontrendszeresdi, és eldönti hogy akar-e ilyen profilt magának holmi kacatért cserébe, ugyanakkor a gugli mindent tud rólad, a legintimebb dolgokat is akár, és nem szégyell mindent rögzíteni.
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2019.05.21. 23:46:22
  • Cat #16
    A félreértések elkerülése végett, az összes áruház és bolt ezért csinálja a saját kártyás kezdvezményprogramját, legyen az Supershop a Sparnál, ClubSmart a Tesconál vagy akár a benzinkúton. Regisztrálsz, és minimális kedvezményért cserébe (fél százalék?) az áruház megalkotja a profilodat. Az áruház tudja hol laksz, az ottani lakosok milyen gyakran, milyen árkategoriájú termékeket vesznek, mit mivel párosítanak össze, azaz mi van a kosarukban. Ezek az adatok okos kezekben rengeteget érnek.
  • Macropus Rufus #15
    Nyilván úgy van ahogy írtad és nem másképpen.
    Viszont a stílusodat nem tudom hova tenni. Rinyálni vélhetően a kedves családod szokott, és ezt annyira megszoktad, hogy már rutin szerüen használod ha kell ha nem. Ettől nem lesz meggyőzőbb az érved.
    Maradjunk annyiban, hogy nem egészen úgy mennek a dolgok ahogy veled. 80%-k legális forrásból, de a lényeg az a másik 20... amihez illegális forrásból jön vélhetően.
  • HyBrIDNyLA #14
    Aki tanult az egyetemen adatgyűjtést és a hozzá tartozó jogi konstellációt, az tudja, h kb. 2 második előadáson hangzik el, h egy személyről gyűjthető adatok kb. 80%-ban legális formában elérhetőek, ezt nem én mondtam, hanem nálam sokkal okosabb ember dr. tudományos fokozattal. Kapcsold ki a cookie-kat, használj szolgáltatós e-mail-t és - az általad vélt - gondok meg vannak oldva, legalább is a fejedben mindenképpen. Ezzel semmit sem érünk el, mint amit a Google már rég óta fejteget, h az EU túlszabályozott jogilag. Nem kell messzire menni, pontosan ezért van, h ha felmész egy weboldalra, kb. 3 ablak jön be, h engedélyezed a cookie-kat, majd a helyi általános felhasználási feltételeket és az adatvédelmi irányelveket. Ha nem fogadod el, akkor nem olvasod a weboldalt. Te döntésed, pontosan úgy, ahogy leírtad, a Te döntésed... Pont ilyen szakterület is tartozott hozzám, kb. 4 évig. ..amíg lesz és meg van döntési lehetőséged, addig ne rinyáljál mások nevében, főleg, h amit kifogásolsz, rakás embernek ad munkát és a PR, a piackutatás, marketing szerves részét adja. Nyugodtan kivonhatod magad a forgalomból... Én egyáltalán nem tartom buta embernek, aki egy weboldalon a Facebook fiókjával lép fel. ...de remélem a Te böngésződben ki van tiltva a password manager (: (: (:
  • Bruce_Willis #13
    Igen, pont az ilyenek miatt tartunk ott hogy lassan már hugyozni nem tudsz úgy kimenni hogy ne figyeljen meg valaki.
    A kocsikban is lassan alapértelmezett lesz a megfigyelés, később pedig kötelezővé válik.
    Egyébként aki bankkártyával fizet annak úgyis látják minden pénzforgalmát.

    OFF:
    Emlékszem régen még kamatozott a folyószámlán a pénzünk, ma pedig már mi fizetünk hogy használhassuk a bank szolgáltatásait...
    És persze lassan ki is néznek a sorból ha készpénzzél fizetsz.
    Olvastam olyat hogy a készpénzt is be akarják szüntetni teljesen. ):
    A könyvelőm azt mondja hogy ez csak a kezdet hogy a 100 ezer áfát meghaladó számlát kell online rögzíteni. Igaza is van.
  • Macropus Rufus #12
    Én mondjuk már beszántottam volna őket. Simán. Túl sok mindent akarnak. Mondjuk egy szenátusi meghallgatás keretében meséljék már el, hogy miért kell ez az infó nekik. Vagy az, hogy merre jár egy android tulajdonos. És ha nincs elfogadható magyarázat, akkor biztosan találunk egy olyan törvényt ami 1953 óta életben van és a kémkedéssel kapcsolatos....
    Mondjuk az ember egy rendkivűl buta faj. A kényelme miatt bármiről képes lemondani. Ha kell a szabadságáról is. De nem valami magasztos cél miatt. Neeem. Csak mondjuk legyen egy gmail címem (holott az előfizetéses nethez 99%-ban tartozik email cím is...)vagy egyből tudjak üzenetet írni a facebookra ezért engedem a messengernek a címlistához való hozzá férést, ezáltal gyak. az összes telszámot és a hozzájuk tartozó nevet és egyéb adatot azonnal átadtam a facebooknak. Olyanok adatait is akiknek nincs is elérésük a felülethez. De a kényelem. Szóval a kényelme érdekében másokat is képes beáldozni. Ez egy igazán okos faj. De tényleg.
    Tudom vannak okosok is... ja. Azok is ezt csinálják...
  • Macropus Rufus #11
    "Ja, és ha a vásárlásra kattint a delikvens, akkor ott van, hogy vásárlás eltávolítása... vihar a biliben."

    vö.:
    " Ugyan az egyes aloldalakon lévő adatok törölhetők, de ez a tapasztalatok alapján nem is olyan egyszerű és gyakran csak úgy valósítható meg, ha valaki a számlával küldött e-mailt is eltávolítja. "

    "Ja, és ha kíváncsiak rá, hát csak lesegessék - pont lesz**om."
    fő az adatvédelem. Amíg vannak ilyen arcok, addig az infó brókereknek is lesz munkája.
    Én speciel qurvára nem örülnék neki, ha egy akárki teljesen tisztába lenne a vásárlásaim egy részével. (amúgy ajánlom figyelmedbe az X akták 10 évadjának azt a részét, amikor a Mulder nem ad borra valót a szusi bárban, hogy hová vezet ez az irgalmatlan adatgyűjtés)