Berta Sándor

3 milliárd dolláros büntetéssel számol a Facebook

Ezt magántitkok megsértése és adatok engedély nélküli kiszolgáltatása miatt kaphatja az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (FTC).

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) tavaly a Cambridge Analytica-botrány miatt indított vizsgálatot az óriáscég ellen és többek között azt tanulmányozza, hogy a Facebook megsértette-e az aláírt 2011-es megállapodást, amelyet pont a hiányos adatvédelem miatt kellett kidolgozni. A társaság akár több milliárd dolláros büntetést is kaphat, néhány nappal ezelőtt pedig az vált ismertté, hogy a testület előtt magyarázkodhat Mark Zuckerberg. A tengerentúlon felmerült a kérdés, hogy elsősorban a menedzser jelenti a problémát és nem az általa vezetett vállalat.

A vállalat most nyilvánosságra hozta az aktuális negyedéves adatait, amelyekből kiderült, hogy Zuckerbergék komoly, akár 3 milliárd dolláros pénzbüntetéssel számolnak. A büntetésre szánt összeg elkülönítése miatt a Facebook nyeresége 2,43 milliárd dollárra esett vissza, míg a bevétele 15,08 milliárd dollárra nőtt. Ez utóbbi 26 százalékos növekedést jelent az előző esztendő hasonló időszakához képest.

Amennyiben beigazolódik az óriáscég gyanúja és az FTC valóban 3 milliárd dollárra bünteti meg, akkor az új rekord lehet a testület által adatvédelmi ügyekben kiszabott bírságok történetében. Az eddigi rekordot a Google tartja egy 2012-es mindössze 22,5 millió dolláros pénzbüntetéssel. A szövetségi szabályozó hatóság nem adott meg határidőt a vizsgálat lezárására és a büntetés kiszabására, de elemzők szerint a Facebook bejelentése arra enged következtetni, hogy erre hamarosan sor kerülhet.

A nyilvánosságra hozott adatokból az is láthatóvá vált, hogy a Facebookot Európában naponta 286 millióan, míg az Amerikai Egyesült Államokban 186 millióan használják rendszeresen. A naponta aktív felhasználók teljes száma márciusban 1,56 milliárd volt, ami 8 százalékos növekedést jelent tavaly márciushoz képest. A Facebookot, az Instagramot, a WhatsAppot és a Messengert naponta átlagosan 2,1 milliárdan használják. A Facebook által foglalkoztatottak száma március végén 37 773 volt, ami 2018 március végéhez képest 36 százalékos növekedés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #18
    nesze :)
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.04.30. 15:03:04
  • ostoros #17
    Ami azt illeti, az általad linkelt képen sem látszik... embernek...
  • lammaer #16
    Nyomj egy google képkeresőt a nevére és fogsz... csak hát ugye mostanában olyan cikkek jelennek meg amelyek kongresszusi meghalgatásokról szólnak, és ugye nyilván a cikkszerkesztő nem egy ilyen fotót fog benyomni hozzá.

    Komolyan nyomik vagytok ha pár szándékosan szerencsétlenül kiválasztott képen vihogtok. De még ha tényleg ilyen lenne 100%ban a feje, az sem változtattna semmit a ti lelkivilágotokon :P
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.04.29. 11:44:06
  • lammaer #15
    Ez már érettebb kérdés volt :P
  • Tetsuo #14
    Miért csak Ámerika perli? Orbánék is perelhetnék zsíros összegért. Épülhetne néhány újabb stadion, akarom mondani kórház.
  • ostoros #13
    A mimikai izmok feszülése megváltozik, ha már túl van az eufórián és elkezdődik a stupor. :)
  • Ender Wiggin #12
    én még nem láttam olyan fotót, amin nem merev az arc :-D
  • ostoros #11
    Aham, és a borvirág az orrán, hogy készült? :D
  • Sippie #10
    szép kis színjáték
  • lammaer #9
    Bárkiről lehet szar képet csinálni... főleg ha ha 1 órán keresztül fényképezne valaki téged mondjuk egy kongresszusi meghallgatáson.

    Komolyan, ennyire óvodás szinten állunk, hogy csúfolódunk vkinek a fényképén? :)