Berta Sándor

Büntetést fizethet az USA-ban a Facebook

A társaságot a tavalyi adatvédelmi botrányok miatt marasztalhatják el, akár több milliárd dollárt is fizethetnek.

A The Washington Post értesülései alapján adatvédelmi jogsértések miatt akár több milliárd dolláros pénzbüntetést is fizethet a közeljövőben a Facebook. Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) és a vállalat már egy ideje tárgyalnak egymással azért, hogy megegyezzenek a Cambridge Analytica-ügy kapcsán. Konkrét büntetési összegről ugyanakkor nem sikerült megállapodni.

Az újságnak nyilatkozó két bennfentes elmondta, hogy ha beigazolódik, hogy a közösségi platformra több milliárd dolláros pénzbüntetést szabnak ki, akkor ez lesz az eddigi legnagyobb pénzbírság, amellyel egy technológiai vállalatot sújtanak az Amerikai Egyesült Államokban. Az eddigi rekordot a Google tartja, amelynek 2012-ben - szintén adatvédelmi jogsértés miatt - kellett 22,5 millió dolláros pénzbüntetést fizetnie. A Facebook csupán annyit reagált a hírre, hogy együttműködik a testülettel, de nem kommentálta a vizsgálatot. Ugyanígy tett a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is.

Tavaly márciusban vált ismertté, hogy 50 millió profil adatait szerezte meg a Cambridge Analytica és ezeket politikai célokra használták fel. Később kiderült, hogy nem 50 millió, hanem 2 milliárd Facebook-profilhoz férhetett hozzá a vállalat. 2018 májusában a Szövetségi Nyomozói Iroda (FBI) is nyomozást indított az ügyben a Cambridge Analytica ellen, amely addigra csődöt jelentett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #1
    Bekalkulálják a bevételbe és?
    Az állam jól jár a büntivel, az FB meg csinálhatja amit eddig is.