Berta Sándor

Enyhül az USA álláspontja Huawei-ügyben

Magas rangú amerikai hivatalnokok elégedettek a felmerült német biztonsági koncepcióval, amelyet "tökéletesnek" minősítettek.

A biztonság elsődleges szempont az 5G szabvány esetében, hiszen az új hálózatokon keresztül többek között önállóan közlekedő járműveket, műtőrobotokat és különböző gyárakat, létesítményeket is irányítani lehet majd. A szabvány ugyanakkor annyira bonyolult, hogy lehetetlen száz százalékosan védeni a kémkedések vagy a szabotázsakciók ellen. Már egyetlen 5G-hálózati elem szoftvere is több millió sorból állhat. Egyetlen router és az ahhoz kapcsolódó berendezések teljes átvizsgálásához egy tucatnyi mérnök több évi munkájára lenne szükség. Nem is az a lényeg, hogy mi van az adott szoftverben, hanem hogy mi nincs benne - például valamilyen adat formátumának ellenőrzése.

Amennyiben egy gyártó ezekbe az elemekbe kiskapukat vagy előre tervezett sérülékenységet épít be, akkor kémkedhet vagy akár üzemeket is leállíthat, ha pedig uralja a piacot, akkor a veszély még nagyobb lehet. Gyakorlatilag megbénulhat az élet, leállhatnak a járművek, a vécék, a felvonók, a bankautomaták, s számos más rendszer. Az egyik megoldás az lehet, ha több gyártó megoldásait alkalmazzák egyszerre, de természetesen alapvető az, hogy a piac szereplői megbízható gyártóktól vásároljanak termékeket.

Angela Merkel februárban feltételhez kötötte azt, hogy a Huawei szerepet vállalhasson a németországi 5G-hálózat kiépítésében. Kiemelte, hogy egyértelművé kell tenni, ha egy vállalat Németországban dolgozik, akkor a kínai állam nem férhet hozzá az összes összegyűjtött adathoz és meg kell találni annak a módját, hogy az ázsiai államban is megvédjék a szellemi tulajdonjogokat. Március közepén Richard Grenell berlini nagykövet révén az amerikai kormány levelet juttatott el a német gazdasági miniszterhez és felhívta a figyelmet arra, hogyha a Huawei vagy más kínai beszállítók is részt vesznek az 5G-rendszer kiépítésében, akkor az amerikai kabinet egyetlen német hírszerző és biztonságpolitikai ügynökséggel sem kívánja fenntartani az együttműködés eddigi szintjét.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung birtokába jutott, német és amerikai kormányzati forrásokból származó információk alapján viszont az USA már nem várja el Németországtól, hogy bojkottálja a Huawei rendszereit az 5G-hálózatok esetében. A német kormánytól kiszivárgott, hogy az amerikaiak már nem ragaszkodnak ahhoz, hogy az 5G-hálózatok kiépítésével kapcsolatos pályázatokból kizárják a kínai konszernt. Washington rendkívül elégedett azzal a biztonsági koncepcióval, amelyet a Szövetségi Hálózatfelügyelet vázolt fel még március elején és amelynek lényege, hogy az 5G-hálózatok biztonsági szabványait - a szolgáltatóktól függetlenül - annyira szigorúak lesznek, hogy a megbízhatatlan vállalkozásoknak esélyük sem lesz a pályázatokon elindulni és sikeresen szerepelni.

A német kormányzati körök emellett arról számoltak be, hogy a megoldást az amerikaiak "tökéletesnek" nevezték. Az amerikai külügyminisztérium egyik képviselője megerősítette mindezt. Az illető elmondta, hogy csak olyan "biztonsági eljárásokat" kérnek, amelyek azt is figyelembe veszik, ha egy szolgáltatót egy "idegen hatalom" kényszeríthet a "befogadó ország biztonságának aláásására".

A német parlamentben is egyértelműek az álláspontok. Stephan Thomae, az FDP képviselője elutasította egy Lex Huawei kidolgozását és bevezetését. Armin Schuster, a CDU honatyája viszont úgy vélte, hogy a Huawei nem engedhető be a kritikus infrastruktúrákba, például a berlini kormánynegyed, a német vasút és az erőművek rendszereibe. Ennek ellenére ő sem támogatta egy Huawei-ellenes törvény elfogadását. Az SPD és a Zöldek képviselői hasonlóan gondolkodtak, sőt, felhívták a figyelmet arra, hogy nem csupán Kína az egyetlen gyanús ország, hanem sokan bizalmatlanok az Amerikai Egyesült Államokkal szemben is. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy gyakorlatilag mindegyik ország kémkedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #8
  A lancolasbol adodik, hogy egyre hosszabb lesz az alairando adatmennyiseg.

  A Bitcoinnal a processzorido tulnyomo resze NEM az alairasra megy el, hanem a proof of work-re, ami gyakorlatilag egy ures szamolas. Szoval a Bitcoin a tobbi kriptovalutahoz kepest is kifejezetten lassu emiatt.
  Es egyebkent nem kell a teljes lancot ujra alairni, a regi tranzakcioknak eleg csak a hash-et hasznalni, es csak az utolso X darab tranzakciot szamon tartani reszleteiben.

  ...hanem hogy a szoftver irasakor direkt vagy veletlenul bug-ok kerulnek bele, amiket ki lehet hasznalni. Ez ellen semmilyen kritpografia nem ved

  Ezert kell nyilt forraskod, ahol gyorsan kiderulnek a problemak. De ennek semmi koze a kriptovalutahoz, ez egy altalanos szoftver problema, amire mar vannak modszerek.
 • Zoliz #7
  Tegnap mondta a fixtvs öreg, hogy a Hauiwely akar az Épülnek 5G-s modemeket eladni, mert az a Qualcommal összecicaharcolt. Bár hogy mi igaz egy álhírből nem tudom. :
 • kvp #6
  "Ez csak a Bitcoin "specialitasa". Meg persze mas ugyanazon elvekre epulo kriptopenzeke. A blockchainnek nem eredendo kovetkezmenye a novekvo tranzakcios koltseg, csak a Bitcoin valasztotta ezt az utat. Vannak mas lehetosegek is, amik jobban skalazhatoak."

  A lancolasbol adodik, hogy egyre hosszabb lesz az alairando adatmennyiseg. Ezzel nem lehet mit csinalni, kiveve ha a tenylegesen lancolunk, azaz nem mentjuk bele minden csomagba az osszes korabbit, csak annak a hash-et. Na pont igy mukodik a magyar online penztargep rendszer is.

  Viszont a halozati problemakat tovabbra sem oldja meg. Itt nem az a gond, hogy utolag tesznek backdoor-t a termekekbe, hanem hogy a szoftver irasakor direkt vagy veletlenul bug-ok kerulnek bele, amiket ki lehet hasznalni. Ez ellen semmilyen kritpografia nem ved.
 • end3 #5
  "...felhívták a figyelmet arra, hogy nem csupán Kína az egyetlen gyanús ország, hanem sokan bizalmatlanok az Amerikai Egyesült Államokkal szemben is. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy gyakorlatilag mindegyik ország kémkedik." --- PONT! - Talán elő kéne venni John Nash munkásságát, különösen a kooperatív játszmákra vonatkozó részt kellene megfelelő politikusi-katonai agyakba "beültetni". A globalizált világ feletti totális hatalom megszerzése, - bár a szándékok nyilvánvalóan ma is jelen vannak a "legnagyobb multinacionális pénzek" oldalán, - de a régi beidegződésekkel hosszútávon nem sikerülhet. Hiába töltik bele a milliárdokat ebbe a "szép feladatba", és hisznek sokan benne nyugaton, - ez egy feneketlen kút lesz, amely magával rántja az egész világot, többek között erre a globális hatalomra sóvárgó pénzekkel együtt. (Másként, más eszközökkel lehet uralni ezt az eliszlamizálódó világot, és nem lehet pusztítással sem megoldani, bármennyire kedvenc megoldása ez a katonai stratégáknak. Az iszlám térnyerése erre a legnagyobb bizonyíték.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2019.04.11. 10:08:54
 • Sequoyah #4
  Ez csak a Bitcoin "specialitasa". Meg persze mas ugyanazon elvekre epulo kriptopenzeke. A blockchainnek nem eredendo kovetkezmenye a novekvo tranzakcios koltseg, csak a Bitcoin valasztotta ezt az utat. Vannak mas lehetosegek is, amik jobban skalazhatoak.
 • Sequoyah #3
  Hogy erted hogy elovenni? Honnan elovenni? Senki nem tette el oket sehova, ez egy tok uj technologia, ami jelenleg eppen fejlesztes alatt van sok-sok ceg es csapat altal.
 • kvp #2
  Se itt, se mas gyakorlati teruleten nem igazan hasznalhato a technologia. Minden egyes tranzakcioval no a szamitasi igeny, tehat garantalt a teljesitmeny idobeni exponencialis csokkenese, meg valtozatlan tranzakcios intenzitas mellett is. Ez valoszinuleg szandekos volt, de igazabol csak mmo-kban no hasonloan a szintlepesi xp igeny. Raadasul a halozati routing-hoz semmi koze.

  Itt igazabol minden forraskod teljes atvizsgalasa lenne a megoldas, de meg akkor is maradhat benne hiba es serulekenyseg. Szandekos vagy veletlen, az igazabol teljesen mindegy ha benne van. (es utolag amugy is nehez bizonyitani, hogy direkt volt vagy csak az egyik mernok benezte) A szellemi tulajdon vedelme meg Kinaban nem biztosithato, ez a rendszer gazdasaganak egyik alapja. Innentol a nyugati allamok suthetik. (nem mintha nagyon lenne alternativa, mert vagy a kinait veszik vagy semmit)
 • Aklen #1
  Ideje lenne most már elővenni és továbbfejleszteni a blockchain-en alapuló technológiákat, hogy a jövő rendszerei arra épülhessenek. Tudom. Szürreális. Esetleg 100-200 év múlva...