Berta Sándor

Kamera­technológia ellopásával vádolják a Huawei-t

A kínai konszernnek nem jött jókor a botrány.

Egy portugál fejlesztő és befektető azt állította, hogy a társaság ellopta a szabadalmaztatásra benyújtott 360 fokos kameratechnológiáját. Rui Pedro Oliveira feltaláló, az Imaginew vezetője először a Facebookon osztotta meg a történetet. Az Fstoppers nevű oldal szerkesztője azt hitte vádaskodásokról van szó, de a férfi később bemutatta a bizonyítékait.

Az ügy előzményei 2014 májusára nyúlnak vissza, amikor Oliveira Texasba, az ottani Huawei-központba repült, hogy tárgyaljon az illetékesekkel az általa kifejlesztett 360 fokos kameratechnológiáról. Az egyeztetések jól zajlottak és másnap bemutatta a kameráját, valamint a két szabadalmát is, majd hazautazott. Ezután viszont minden kapcsolat megszakadt a két fél között és az óriáscég nem reagált semmilyen újabb megkeresésre. Ezt követően a vállalat 2017-ben bemutatta az EnVizion 360 nevű okostelefon-kameráját, amelyet az Amazon és az eBay rendszerén keresztül értékesített. Nos, ez az eszköz Oliveira szerint rendkívüli módon hasonlított az ő készülékére. Amikor ezzel szembesítette a Huawei képviselőit, akkor azt válaszolták neki, hogy nincs amerikai ügyvédje, ezért nem lehet vele kommunikálni. A férfi nem hagyta ennyiben a dolgot, eladta a házát, hogy felfogadhasson egy amerikai ügyvédet. Nagyon sok pénzt költött az ötlete levédetésére és a portugáliai, valamint egyesült államokbeli ügyvédekre. A kínai konszern ezután is lehetetlenné tett minden egyeztetést, így végül Oliveira pénze elfogyott. De a Huawei a botrányt így sem kerülhette el.

Az Fstoppers a két eszköz dizájnjában "nagy hasonlóságokat" fedezett fel és az ügy körülményeit is gyanúsnak találta. A férfi a két szabadalmat már a kínai társaság képviselőivel való találkozás előtt benyújtotta és az egyeztetésről írásos bizonyítékai is vannak. Az oldal megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Huawei képviselőivel, de a megkereséseire semmilyen választ sem kapott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!