Berta Sándor

Németország - komoly feltétellel építhet 5G-hálózatot a Huawei

A német kancellár az ázsiai körútja során foglalt állás abban a kérdésben, hogy Németország is bojkottálja-e a kínai gyártó rendszereit.

Angela Merkel a Keio Egyetemen tartott beszédében feltételhez kötötte azt, hogy a Huawei szerepet vállalhasson a németországi 5G-hálózat kiépítésében. A politikus kiemelte, hogy a biztonsági aggodalmak miatt mindenképpen tárgyalni kell a kínai kormánnyal arról, hogy a társaság nem adhat tovább adatokat az államnak. Merkel az előadását megelőzően Shinzo Abe japán miniszterelnökkel találkozott, de akkor még nem tért ki a Huawei elleni bojkottra, sőt, az egész témát kerülte. Abe viszont a tokiói sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a kormánya az egyes társaságokat nem akarja kizárni a távközlési pályázatokról, de arra mindenképpen figyelni fognak, hogy összegyűjtsék az ügyben a megfelelő információkat. A japán iparnak komoly partnere a Huawei, Tokió eddig több milliárd dollár értékben adott megbízásokat a kínai gyártónak.

Angela Merkel azt közölte, hogy egyértelművé kell tenni, hogy ha egy vállalat Németországban dolgozik, akkor a kínai állam nem férhet hozzá az összes összegyűjtött adathoz. Meg kell találni annak a módját, hogy az ázsiai államban is megvédjék a szellemi tulajdon jogokat. A diákokkal folytatott beszélgetés során a német kancellár rámutatott, hogy Németországban és más nyugati államokban komoly vita zajlik arról, hogy a Huawei részt vehessen-e a különböző távközlési pályázatokon. Miután Kína egyre nagyobb befolyással bír a világban, ezért Európa számára sem mindegy, hogy milyen viszonyt alakít ki az ázsiai országgal, ugyanakkor bizonyos dolgokból, például az adatvédelemből nem szabad engedni.


Ausztria is ingadozik a kérdésben, még nem döntötték el, hogy kizárják-e a kínai konszernt a távközlési pályázataikról. Norhert Hofer osztrák közlekedési, innovációs és technológiai miniszter közölte, hogy ugyan nem igazán osztja más államok aggodalmait a kínai gyártóval kapcsolatban és éppen ezért automatikusan nem akarja kizáratni a társaságot az ausztriai telekommunikációs pályázatokról, de a biztonsági felvetéseket és szempontokat nagyon tüzetesen megvizsgálják. "Az olyan projekteknél, amelyek az ország belbiztonságát érintik, nagyon pontosan meg kell vizsgálni, hogy miként ítélünk oda az egyes megbízásokat" - hangsúlyozta Norbert Hofer.

A miniszter hozzátette, hogy a pályázati kiírásoknak bizonyos követelményeknek kell megfelelniük, de ezek kizárólag szakmai dolgok. A Huawei elleni bojkott kapcsán az az érzése, hogy a politikai érdekek mellett gazdasági érdekekről is szó van. Hofer leszögezte azt is, hogy szeretné, ha Ausztria előrelépne a digitalizálás területén. A cél az, hogy 2020-ra minden tartományi székhelyen legyen 5G-hálózat, míg 2025-re az egész országot lefedjék. Vidéken is minden feltételt meg akarnak teremteni ahhoz, hogy ott is megjelenhessenek a cégek és új munkahelyek jöhessenek létre, azaz el akarják érni, hogy munkahelyi okokból senki se kelljen a városokba költöznie. Az, hogy az 5G-hálózatok kiépítésében kaphat-e és ha igen, mekkora szerepet a Huawei, már egy másik kérdés.

Az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan példáját nem követi minden ország vakon. Norvégia például jelezte, hogy megvizsgálja a felvetéseket és csak ezután dönti el, hogy a jövőben engedélyezze-e a Huawei rendszereinek használatát a távközlési hálózataiban. A kínai óriáscég németországi vezetője néhány nappal ezelőtt azt állította: nem épít kiskapukat a készülékeibe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #4
    Aszongya a barátom, ő Windows 10-et használ az minden elmond az amcsiknak, huawei telója van az a kínaiaknak az oroszokkal meg az állam spanol. Úgyhogy ő teljesen semleges, mindenki mindent tud róla, nem részrehajló egyik hatalom felé sem :D :D :D
  • leeloodallas #3
    LOL.

    Angela - Megígéritek, hogy most már tényleg nem adtok át információt a kínai államnak?
    Huawei - Peeeeerszeeee... Eddig sem adtunk át, de ezután még annyit sem fogunk!
    Angela - De biztos?
    Huawei - Tuti!
    Angela - Becsületszó?
    Huawei - Hogyne!
    Angela - Akkor tiétek a tender!

  • Macropus Rufus #2
    "ngela Merkel azt közölte, hogy egyértelművé kell tenni, hogy ha egy vállalat Németországban dolgozik, akkor a kínai állam nem férhet hozzá az összes összegyűjtött adathoz."
    tehát valamihez még is... remek Angela. Első kőrben egy kisebb népvándorlást indítasz el a hívó szavaddal, most meg a országod lakosainak az adatait (egy részét) átadod a Kínaiaknak. Hülye ndk-s picsa.
  • barret #1
    Mire kiépítik a hálózatot,itt a 6G...