Berta Sándor

Technológia­lopással vádolhatják meg az USA-ban a Huawei-t

Újabb fejezettel bővülhet a kínai távközlési cég elleni fellépés. A kínai EU-nagykövet szerint rágalomhadjáratról van szó.

Tavaly decemberben őrizetbe vették Vancouverben a Huawei pénzügyi vezetőjét, a menedzser kiadatását már kérte az Amerikai Egyesült Államok. Az USA és a Kína közötti helyzet eszkalálódása valószínűbbnek tűnik, mint a két fél álláspontjának a közeledése. Néhány nappal ezelőtt pedig kémkedési viszály robbant ki a Huawei és Lengyelország között. Most a The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról írt, hogy az Amerikai Egyesült Államok még keményebben lépne fel a kínai telekommunikációs társasággal szemben és azzal vádolná meg, hogy technológiákat lopott és kémkedett.

A Huawei az üzleti titkok állítólagos kikémlelésével kapcsolatos büntetőjogi vizsgálat fókuszába került és hamarosan sor kerülhet a vádemelésre is. Az ügyben érintetté válhat a T-Mobile USA is, amely egy eszközt biztosított az okostelefonok teszteléséhez. Az óriáscég egyelőre nem kommentálta a vizsgálatot, de szóvivője a DPA hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a Huawei és a T-Mobile USA már 2017-ben lezárták a jogi vitájukat. Akkor egy amerikai esküdtszék úgy ítélte meg, hogy a kínai vállalat sem károkat nem okozott a T-Mobile USA-nak, sem jogosulatlan módon nem gazdagodott meg szándékos vagy rosszindulatú magatartás következtében.


Más országokban sem áll jól a cég szénája, biztonsági megfontolásból az Egyesült Államokon túl Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan is kizárta az 5G hálózatok fejlesztéséből a Huawei-t, illetve Japán is erre készül. A vádak arra a kínai jogszabályra hivatkoznak, amely megköveteli a technológiai vállalatok együttműködését a hírszerző szervekkel. A távol-keleti ország Európai Unió melletti nagykövete arra figyelmeztetett, hogy súlyos következményekkel járhatna a globális gazdasági és tudományos együttműködés szempontjából, ha az ellene indított "rágalomhadjárat" miatt kizárnák a Huaweit a beszerzési tenderekből az 5G mobilhálózatok kiépítésének során Európában.

"Nem segít, ha rágalmazást, diszkriminációt, nyomásgyakorlást, kényszerítést vagy spekulációt alkalmazunk másokkal szemben" - mondta Csang Ming a Financial Times című brit lapnak adott interjúban. A nagykövet határozottan tagadta a felmerült vádakat, és kijelentette, hogy a Huawei kizárása Európa számára is káros lenne, a rendkívül magas szinten összefonódott szállítási és értékláncokat ugyanis nem szabadna mesterségesen és szándékosan szétszakítani, ez szerinte "nagy felelőtlenség" lenne. Kiemelte, hogy országa párbeszédre törekszik, s hangsúlyozta a szabályalapú nemzetközi rend melletti kiállás és a protekcionizmus elleni küzdelem fontosságát.

A közüzemi infrastruktúrát, önvezető járműveket, ipari robotokat, de még gyógyászati berendezéseket is hálózatokra kapcsoló "negyedik ipari forradalmat" bevezető 5G technológia megjelenésével különösen fontossá váltak a biztonsági szempontok a kormányzatok szemében. A korábban a kínai néphadseregben mérnökként szolgáló Zsen Cseng-fej által alapított Huawei legfőbb versenytársa a területen a svéd Ericsson és a finn Nokia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #6
  A globalizációt addig nyomatja mindenki, ameddig a szebbik arca fordul felé. De ahogy hátat fordít, és meglátszik a szaros segge... onnantól már nem szimpi többé. :)

  Hasonló a helyzet a világgazdaság láthatatlan kezével, amely egyes vidékeken csak a középső ujját mutatja. :/
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.01.29. 12:48:39
 • Zoliz #5
  Mekkora parasztok. Nyomatják a globalizációt, hogy mindenki egyenlő legyen mint 2 Asus Notebook, de ha valaki jobb náluk akkor már "lop". Emberek, pfejj.
 • kvp #4
  Az 5G az egyik ilyen elso eset, ahol mar nem csak a gyartas, de a teljes technologia is kinai kezben van. Eddig volt az amerikai rendszeru mobil halozat es volt az europai szabvany, amit joreszt a vilag tobbi resze is atvett. Most lesz egy kinai szabvany, amit az EU kvazi atvett es mivel nincs gyartasi kapacitas az amerikaiak kezeben, ezert most az USA-nak is at kellene vennie a kinai szabvanyt. Ez viszont mar zavarja oket, mert onnantol Kina diktal a halozati szegmensben es a kinai kommunista part kozponti bizottsagatol (azaz a fotitkartol) fugg, hogy amerikaban mikor, milyen halozatot fejlesztenek vagy tartanak uzemben. Ezt nagyon nehezen tudjak az amerikaiak elfogadni, pedig a technologiak atadasa es a gyartas utan a fejlesztes kinaba vitele ezzel jar. Rovidtavu anyagi haszon erdekeben atadtak a fizikai es szellemi tokejuket a kinaia cegeknek, azaz ezaltal a kinai allamnak. (allampartnak) Erre mondjuk valamivel hamarabb is rajohettek volna.
 • Cefet #3
  +1
 • end3 #2
  "valami baja..." - ezekből a látszólagos bajokból szépen folynak a pénzek Samu-bácsi kasszájába. (Ha valahol egy balhéval keresni lehet pár milliárdot, ott mindig megjelennek. Hol drónnal, cirkáló-rakétával, hol meg a soros-ügynökökkel. Virtuális jelenlét keretében meg "bent vannak" minden számítástechnikában, mobil-technikában. Minden percben eladják százszor is a mások által is kiépített internet minden pénzkeresésre alkalmas lehetőségét. Van nélkülük perc, óra, nap a világon?) Még hogy a "hüwely" kémkedik. Amerikának problémát okoz, hogy nem az Qualcomm, Apple, Intel, AMD, procik beépített hardveres backdoor-jain keresztül lehet mindenkit lehallgatni. A Kirin a probléma. Pánikol, mert elveszti a processzortechnikai monopóliumait. Az alapkutatások eszközei, a fejlett gyártás-technológiák már nincsenek csak amerikai kezekben. A játékelmélet kooperatív játszmái pedig nem érnek fel ostoba és szemellenzős világpolitikai manővereikhez, pedig ano éppen náluk, Amerikában kerültek kidolgozásra.
  Utoljára szerkesztette: end3, 2019.01.29. 09:21:57
 • ostoros #1
  Minden ázsiai ország gátlástalanul lopott már technológiát Japántól kezdve Dél-Koreán át egészen Szingapúrig. Akkor ez nem zavarta Sam bácsit, mert baráti országok akikkel szövetkezni kellett a nagy mumussal, a szovjetunióval szemben. Megjegyzem, Kínával is szövetkezett Sam bácsi a szovjetunióval szemben.
  Az USA-nak mindig kell egy mumus?
  Hol as ISIS, alkaida, Irán, Észak-Korea, hol Kína, hol Oroszország, hol Venezuela, hol Kuba, valami baja mindig van.